CvdK: Meer huizen bouwen voor statushouders

FLEVOLAND
De zes Flevolandse burgemeesters en Commissaris van de Koning Leen Verbeek gaan samen op zoek naar een oplossing voor de statushouders in de provincie. Dat is woensdagmiddag besloten tijdens een bestuurlijk overleg op initiatief van Verbeek.

Statushouders zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning die recht hebben op een huurwoning. Omdat er te weinig huurhuizen beschikbaar zijn, blijven zij veelal in een asielzoekerscentrum wonen. Dat is volgens de burgemeesters en Verbeek slecht voor de doorstroming en daarom moet er gezamenlijk gezocht worden naar een oplossing voor de lange termijn.

Zo stelt Verbeek voor om de woningbouw op te schroeven. Volgens de Commissaris van de Koning trekt de economie weer aan waardoor het mogelijk is om meer huizen te bouwen. Volgens Verbeek zijn er woensdag geen concrete afspraken gemaakt en was het gesprek oriënterend van aard. De burgemeesters en Verbeek komen over twee weken weer bij elkaar om te praten over de huisvesting van statushouders.

reacties (13)

 • Vinnie

   

  Shit zeg moet ik nog 20 jaar wachten op een huurwoning Ik kan me beter maar meteen inschrijven bij het bejaardenhuis. Of krijgen ze daar straks ook voorrang. Laat ze eerst voor de Nederlanders wat doen , maar die vergeten ze gewoon. Weg met die gelukzoekers.

  reageer
 • Dirk

   

  Heeft de CvdK er ook rekening mee gehouden dat deze doelgroepen verspreid moeten wonen tbv integratie. Alles op een hoop in goedkope "hokken" is geen oplossing maar nodigt uit tot ellende. Het is weer veel roepen, nadenken doen we later wel. Volgens mij is goedkope woningbouw niet gewenst in Flevoland om het "juiste publiek" aan te trekken, tenminste dat was tot voor kort het motto! Wie gaat deze woningen bekostigen? Welke locaties zijn er op het oog. Let op, dit zijn mensen, geen beesten die je plaatst. Het klinkt allemaal sociaal het idee maar komt wel erg salonfähig over om zieltjes te winnen. Ik zie graag een duurzame oplossing, geen semi-noodopvang.

  reageer
 • Pzaal

   

  Je en voor de Nederlandse woning zoekende doen ze niks voor. Alleen maar de maximale huurprijs in je strot duwen met daarop nog een extra huur verhoging.

  reageer
 • Thomas

   

  Dit is niet eens veroorzaakt door de statushouders. Er wordt al meer dan 30 jaar structureel te weinig woningen gebouwd. En niet een beetje te weinig ook, maar tienduizenden per jaar te weinig. Veel projecten worden tegengehouden door milieuclubjes of omwonenden, de projecten worden heel duur, of ze bestaan uit appartementen die niemand echt wil. En dan nog de nonsens van milieulabels en nul op de meter, net alsof we daar geld voor hebben.... Er staat me bij dat de voorzitter van Bouwend Nederland ergens rond 2008 het woningbouwbeleid al stalinistisch noemde.

  reageer
 • Inwoner

   

  Asielzoekers met een verblijfstatus moeten voortaan geen sociale huurwoning meer toegewezen krijgen. Daarvoor pleit VVD-Tweede Kamerlid Roald van der Linde woensdag in het Algemeen Dagblad.Ze moeten bijvoorbeeld worden ondergebracht in lege kantoorpanden. "Of het nou kantoren zijn of gestapelde containers, we zullen er altijd voor zorgen dat het er veilig en warm is. Maar het is wel sober. Als je uit een oorlog komt, zou je blij moeten zijn met zo'n woning", zegt Van der Linde. Dit is duidelijk.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan R. Bakker

   

  Ja, dat krijg je er nou van als je al jaren toestaat dat woningbouwverenigingen ongebreideld sociale huurwoningen in de lucratieve verkoop kunnen gooien. En dan ook nog eens fijn alle verzorgingshuizen voor bejaarden opdoeken, want die stakkers moeten tegenwoordig tot hun laatste snik, maar omringd door mantelzorgers (.....) in hun huis blijven wonen. Stroomt wel lekker door allemaal.

  reageer
 • bb

   

  Gewoon op de wachtlijst niet anders daar staan de nederlanders ook

  reageer
 • Geert

   

  " Slecht voor de doorstroming" . Is dit een nieuw item na 40 jaar woning tekort. Regeren is vooruit zien. Is een ouwe.

  reageer
 • JP

   

  Het gaat maar door deze infiltratie van gelukszoekers. En Burgemeesters die ingehuurd zijn om de de mensen die hun inkomen verzorgen van dienst te zijn doen het tegenovergestelde! Zij spannen samen met Den-Haag om onze leefomgeving te slopen. Onze vrouwen en kinderen kunnen niet meer alleen over straat, criminaliteit enz. Voor de voorstanders die hierop beginnen te blaten: MAAK JE BEKEND EN NEEM ZE ZELF IN HUIS!!! Te beginnen met de burgemeesters en hun raadslieden!!

  reageer
 • De Vries

   

  Waarom statushouders? Ik zoek al lang een huurwoning in Lelystad.

  reageer
 • frits

   

  laten ze eerst maar eens zorgen dat de mensen die al jaren op de lijst staan voor een woning ,die wachten al tig jaren dus die status houders gewoon achter in de rij aansluiten en wachten op je beurt .

  reageer
 • Tsja

   

  Ja klaas wat dacht jezelf. Stoppen het probleem wel bij een ander in huis hoor.

  reageer
 • klaas

   

  Laat de burgemeesters eerst eens goed kijken in hun eigen huis, die zijn meeste zeer riant en bieden wel ruimte voor opvang van vluchtelingen in intieme privésfeer.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert