Gemeente wil vervanging van riolering uitstellen

URK
De gemeente Urk wil het vervangen van het riool zo lang mogelijk uitstellen. Het riool is in de jaren 60 aangelegd en zou een levensduur hebben van 60 jaar. De kosten voor vervanging zijn echter 50 miljoen en dat geld is er niet.

Het college van burgemeester en wethouders vindt dat de levensduur opgerekt kan worden en wil alleen de delen van de riolering vervangen die echt stuk zijn. Het risico dat er af en toe gaten in de weg op Urk kunnen vallen, neemt het college voor lief.

In de toekomst wordt het riool dus stukje bij beetje vervangen en daarom is er nooit op een bepaald moment heel veel geld nodig, zo denkt het college van b en w. Toch is een stijging van de rioolbelasting niet te voorkomen: die gaat de komende twee jaar met 5 procent per jaar omhoog. Daarna stijgt de belasting tot 2030 met 3,5 procent per jaar.

reacties (16)

 • Jelle

   

  Onze wethouder Gerrit Post is de enigste die nog een beetje functioneert. Kijk eens naar de Orjanjewijk. Ik heb genoeg van Geert Post.

  reageer
 • Cees

   

  Wethouder Geert Post maakt de meeste rotzooi. Hij heeft de Urker samenleving heel veel geld gekost. Straks nog een paar jaar wachtgeld en de Urkers maar meer OZB betalen. Hij sluit sporthallen zonder een goed onderzoek. Hoe baak mag een wethouder onwaarheden vertellen. Een overheid ontvangt een college wat ze verdiend hebben. De Christen Unie maakt zich wel bespottelijk om zo mede verantwoordelijk te zijn. Meteen de stekker eruit en met Anja en de CDA verder.

  reageer
 • Dirk

   

  Als ik het artikel goed lees legt de Fractie Hakvoort Woort juist de vinger bij het slechte plan. Alle rioleringen zijn toch niet allemaal gelijk kapot. In iedere gemeente kennen ze een gemeentelijk riolerings plan om zo de kosten een beetje te spreiden. Je moet onderhoud plegen anders betalen de burgers de rekening. Niet uitstellen zoals de wethouder meld, maar normaal onderhoud plegen.

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Ik neem aan dat de gemeente hiervoor een uitstekende verklaring heeft, er zitten geen domme jongens met uitsluitend korte-termijn visie. Zo kun je namelijk onmogelijk werken. Er is al heel veel geld uitgegeven in verband met het verzakkingsprobleem in het Urkerhard. Let op:de soep wordt nooit zo heet gegeten alsdat hij opgediend wordt. Havoort/Woord roept maar wat.

  reageer
 • R.de Troije

   

  Het verbaasd mij dat er na al die jaren dat er rioolbelasting is betaald, er niet gespaard is voor vervanging(grootonderhoud/vervangingspot).In het bouwrijp maken van grond zit ook de prijs van aanleg inbegrepen.dus waar zijn de centen gebleven?!!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rioolrat

   

  Ja, dat krijg je met colleges die druk zijn met eigen roem, ze hebben alle probleemonderwerpen het riool ingeschoven, en doen niks en durven niks, beetje mooi weer spelen, en waar moeten wij straks onze grote boodschap laten? Zo zeggen, net als vroeger: in een emmer achter de ouwe ellege, kan Van Maaren mooi op de stroentbult passen

  reageer
 • Rogier de Groot

   

  Vreemde gang van zaken. Gemeentes mogen namelijk het baten- en lastenstelsel gebruiken, om deze kosten over meerdere jaren te mogen spreiden, terwijl de uitgave wel in 1 keer gedaan mag worden. Duidelijk geval van slecht beleid en hopelijk grijpt de toezichthouder van de provincie Flevoland hard in door de (meerjaren) begroting af te keuren.

  reageer
 • Urker

   

  Het huidige college neemt wel meer voor lief. Het wordt hoog tijd dat dit clubje egoisten de eer aan zich zelf gaat houden en ons dorp niet nog verder te schande maken. Het riooldrama zal affaire nummer zoveel worden. Plankier, illegale barren, berechja college en nu verhoging van rioolbelasting zonder dat we op een deugdelijk systeem kunnen rekenen. En voor het college het ene uitstapje na het andere organiseren. De maat is vol!!! Inpakken en wegwezen. Ohw ja, laat aub nog wel even een rapport achter waar in de burger kan zien waaraan de rioolbelasting wèl is uitgegeven. De vraag blijft dan of het te vertrouwen is, maar dat is voor dit college een bijkomstigheid.

  reageer
 • Pieter

   

  Gezellig hoor een duur plankier in de haven. Weggegooid geld en dan nu met dit nieuws komen. De gemeente urk had het geld van het plankier hiervoor moeten besteden. Wederom een verkeerde keuze van gemeenteraad en college van b en w.

  reageer
 • Klaas

   

  De burgers kunnen wel betalen maar Geert doet niets. Waar heeft Geert dat geld aan besteed? In het riool worden geen foto's gemaakt waar Geert met een glimlach op staat. Deze zaak stinkt wederom. Waarom neemt de Christen Unie geen verantwoording.

  reageer
 • mening

   

  Net zolang wachten totdat het waterschap het riool overneemt. Zitten die met de gebakken peren..

  reageer
 • Zeewolde

   

  Toch iets niet goed gegaan daar in Urk.. In het GRP (gemeentelijk riool plan) staat beschreven wat de levensduur van bepaalde componenten zijn en wat voor onderhoud er gedurende de jaren gepleegd moet worden. Ze hadden dit dus aan kunnen zien komen. Juist dit plan is er om geld te reserveren voor zulke dingen als vervanging en of renovatie. Maar zoals eerder bericht al vermeld, hierin valt geen eer te behalen. Dus vaak word dit "gereserveerde " geld voor andere doeleinden gebruikt. Zo ook nu in Urk dus.. Met als gevolg dat de burger meerdere keren word geraakt, duurdere rioolheffing en slecht riool met alle gezondheid risico's van dien.

  reageer
 • Pieter

   

  Artikel is in slecht Nederlands opgesteld.

  reageer
 • KC

   

  Je moet voor alle eigendommen afschrijvingen reserveren, dus sparen. De bewoners betalen ook rioolbelasting. Dus betalen.

  reageer
 • 't Milieu

   

  Aan alles wat onder de grond ligt valt politiek geen eer te behalen. Toch zou goedkoop wel eens duurkoop kunnen worden. Slim combineren met straatonderhoud en nutswerkzaamheden zou nog kunnen schelen.

  reageer
 • Jozef

   

  Wel mooi zulk soort praktijken met dat verhogen... Maar nou vraag ik mij af wat is er al die jaren met de rioolheffing gebeurd??? Het is in ieder geval niet besteed aan het riool

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert