Ruim 8 jaar wachten op een sociale huurwoning

FLEVOLAND • Vr 16 oktober 2015 | 13:35 • Vrijdag 16 oktober 2015 | 13:35
De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Almere is opgelopen tot ruim 8 jaar. Dat blijkt uit cijfers van Woningnet, die Omroep Flevoland heeft opgevraagd. Ook in de rest van Flevoland is de wachttijd voor een huurhuis van de woningcorporatie lang, met 2 tot 4 jaar.

Met kerst op straat
Almeerder Auke Broekema staat inmiddels drie jaar op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Hij hoopt dat hij snel een woning kan vinden, want rond de kerst staan hij en zijn vriendin op straat.

Betrapt
Auke is zelfstandig liftmonteur en hij besloot een bedrijfspand te huren in de Muziekwijk en daarin ook te wonen. Dat ging ruim een jaar goed. Bij een grote controle van de Belastingdienst en de gemeente Almere ging het mis. De illegale huur van Auke en zijn vriendin werd ontdekt. Nu heeft de liftmonteur urgentie aangevraagd bij de gemeente en hoopt hij daarmee snel een sociale huurwoning te kunnen krijgen.

Lange wachttijden
Oorzaak van de lange wachttijden is onder meer dat er door de crisis minder is gebouwd in Flevoland. Door bezuinigingen wordt er ook van ouderen verwacht dat zij langer thuis worden verzorgd. Dus zij stromen ook minder snel door naar een verzorgingshuis. Extra huizen bouwen lijkt een simpele oplossing voor het probleem, maar voor woningcorporaties is dat lastig, omdat zij het geld hiervoor niet hebben.

Oplossing
Het probleem van geldtekort zou door de overheid moeten worden opgelost, zegt Arjan Deutekom. Hij is directeur van woningcorporatie GoedeStede in Almere. Zij bouwen op dit moment veertig woningen in Almere Buiten, maar voor die huizen waren wel zeshonderd belangstellenden. Om voor iedereen woningen te bouwen moet de overheid bijspringen. Volgens Deutekom kan dat als bepaalde verhuurdersheffingen van het Rijk worden opgeheven.

Tabel
Wij hebben alle gegevens omtrent sociale huurwoningen in Flevoland op een rijtje gezet. De tabel is hier te bekijken. In de tabel zijn de wachttijden aangegeven in jaren. Almere en Zeewolde kunnen geen gegevens verstrekken over de actieve wachttijd. Dit wordt niet of nog niet bijgehouden. Bij Dronten gaat de wachttijd automatisch pas in als er gereageerd wordt op een woning.

Actieve wachttijd
Sommige woningcorporaties maken een verschil tussen mensen die actief een woning zoeken en mensen die afwachten tot dat ene geschikte huis vrijkomt. Deze corporaties beginnen met het bijhouden van de wachttijd op het moment dat iemand voor het eerst op een woning reageert. De wachttijd stopt als er een huis is gevonden. Het gemiddelde hiervan is de actieve wachttijd. Almere houdt dit inmiddels ook bij, maar is er pas recent mee begonnen. Hierdoor is voor de grootste stad van Flevoland nog geen actieve wachttijd bekend.

Gemiddelde wachttijd
De gemiddelde wachttijd is altijd hoger dan de actieve wachttijd. Dat komt doordat hier wordt geteld vanaf het moment dat iemand zich inschrijft tot de tijd dat een huis is gevonden. Dan maakt het bijvoorbeeld niet uit of iemand eerst vijf jaar ingeschreven stond 'voor het geval dat', maar nooit heeft omgekeken naar een woning.

Wachtlijsten
In Flevoland staan bijna 60.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, terwijl er ongeveer 40.000 woningen zijn. Toch zijn er veel mensen die ingeschreven staan maar nooit op een woning reageren. In Lelystad bijvoorbeeld is dat bij meer dan de helft van de wachtenden het geval.

Urgentie
Mensen die acuut een woning nodig hebben, kunnen bij de gemeente vragen om een urgentieverklaring. Als de gemeente die toekent, is het streven om binnen een half jaar een sociale huurwoning te vinden. Deze wachttijden tellen dan ook niet mee in de bovenstaande gemiddeldes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel