Ruim 8 jaar wachten op een sociale huurwoning

FLEVOLAND
De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Almere is opgelopen tot ruim 8 jaar. Dat blijkt uit cijfers van Woningnet, die Omroep Flevoland heeft opgevraagd. Ook in de rest van Flevoland is de wachttijd voor een huurhuis van de woningcorporatie lang, met 2 tot 4 jaar.

Met kerst op straat
Almeerder Auke Broekema staat inmiddels drie jaar op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Hij hoopt dat hij snel een woning kan vinden, want rond de kerst staan hij en zijn vriendin op straat.

Betrapt
Auke is zelfstandig liftmonteur en hij besloot een bedrijfspand te huren in de Muziekwijk en daarin ook te wonen. Dat ging ruim een jaar goed. Bij een grote controle van de Belastingdienst en de gemeente Almere ging het mis. De illegale huur van Auke en zijn vriendin werd ontdekt. Nu heeft de liftmonteur urgentie aangevraagd bij de gemeente en hoopt hij daarmee snel een sociale huurwoning te kunnen krijgen.

Lange wachttijden
Oorzaak van de lange wachttijden is onder meer dat er door de crisis minder is gebouwd in Flevoland. Door bezuinigingen wordt er ook van ouderen verwacht dat zij langer thuis worden verzorgd. Dus zij stromen ook minder snel door naar een verzorgingshuis. Extra huizen bouwen lijkt een simpele oplossing voor het probleem, maar voor woningcorporaties is dat lastig, omdat zij het geld hiervoor niet hebben.

Oplossing
Het probleem van geldtekort zou door de overheid moeten worden opgelost, zegt Arjan Deutekom. Hij is directeur van woningcorporatie GoedeStede in Almere. Zij bouwen op dit moment veertig woningen in Almere Buiten, maar voor die huizen waren wel zeshonderd belangstellenden. Om voor iedereen woningen te bouwen moet de overheid bijspringen. Volgens Deutekom kan dat als bepaalde verhuurdersheffingen van het Rijk worden opgeheven.

Tabel
Wij hebben alle gegevens omtrent sociale huurwoningen in Flevoland op een rijtje gezet. De tabel is hier te bekijken. In de tabel zijn de wachttijden aangegeven in jaren. Almere en Zeewolde kunnen geen gegevens verstrekken over de actieve wachttijd. Dit wordt niet of nog niet bijgehouden. Bij Dronten gaat de wachttijd automatisch pas in als er gereageerd wordt op een woning.

Actieve wachttijd
Sommige woningcorporaties maken een verschil tussen mensen die actief een woning zoeken en mensen die afwachten tot dat ene geschikte huis vrijkomt. Deze corporaties beginnen met het bijhouden van de wachttijd op het moment dat iemand voor het eerst op een woning reageert. De wachttijd stopt als er een huis is gevonden. Het gemiddelde hiervan is de actieve wachttijd. Almere houdt dit inmiddels ook bij, maar is er pas recent mee begonnen. Hierdoor is voor de grootste stad van Flevoland nog geen actieve wachttijd bekend.

Gemiddelde wachttijd
De gemiddelde wachttijd is altijd hoger dan de actieve wachttijd. Dat komt doordat hier wordt geteld vanaf het moment dat iemand zich inschrijft tot de tijd dat een huis is gevonden. Dan maakt het bijvoorbeeld niet uit of iemand eerst vijf jaar ingeschreven stond 'voor het geval dat', maar nooit heeft omgekeken naar een woning.

Wachtlijsten
In Flevoland staan bijna 60.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, terwijl er ongeveer 40.000 woningen zijn. Toch zijn er veel mensen die ingeschreven staan maar nooit op een woning reageren. In Lelystad bijvoorbeeld is dat bij meer dan de helft van de wachtenden het geval.

Urgentie
Mensen die acuut een woning nodig hebben, kunnen bij de gemeente vragen om een urgentieverklaring. Als de gemeente die toekent, is het streven om binnen een half jaar een sociale huurwoning te vinden. Deze wachttijden tellen dan ook niet mee in de bovenstaande gemiddeldes.

reacties (31)

 • Pluto

   

  Moet je de reacties nou eens zien allemaal lekker positief.
  Ik zou zeggen blijf vooral op de VVD stemmen, want dat is gaaf
  IIIIiiiiIiiihhhhaaaaa

  reageer
 • Mascha

   

  Mijn zoon 26 jaar woont nog steeds thuis. Hij staat ingeschreven vanaf zijn 18e op woningnet Almere. Hij reageert elke week maar tot nu toe pas 1x uitgenodigd via de loting om een woning te bekijken. Ook niets geworden natuurlijk. Het is echt drama en kopen is te duur. Hoe is het mogelijk, wat een verschil met de jaren 80 toen was ik op mijn 18e al op mijzelf.

  reageer
 • D

   

  eigen volk is geen poep waard meer , niks over geen geld is gwn een politiek systeem waarbij iedereen in een nek klem zit.

  reageer
 • Lily

   

  Dat er meer sociale huurwoningen nodig zijn is een feit, maar er moeten ook anderen manieren zijn om goedkoop een woning te huren. Niet alle sociale huurwoningen hoeven per se via een woonbedrijf gaan, particulieren kunnen ook goedkoop huurwoningen aanbieden of andere bedrijven. Waarom worden er niet meer koopwoningen als huurwoning aangeboden, of ze nu te koop staan of niet. Overheid kan hierin ook helpen, namelijk teveel koopwoningen staan te koop. Of van die mobiele woningen die je makkelijk kunt verplaatsen en misschien meer in de natuur kunt wonen. Er zijn opties maar doe daar dan wat mee. Slechte woningen moeten of opgeknapt worden of worden gesloopt.

  reageer
 • Jacob

   

  Je kunt er een heel interessant en pseudo-wetenschappelijk ter onderbouwing omheen schrijven, realiteit is dat de onderliggende ware reden politiek correct, simpel alsook ranzig is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • vrijmark

   

  Je hebt volkomen gelijk en het percentage is met 50 % veel te hoog ,10% is een percentage wat hoog genoeg is

  reageer
 • Zoekende

   

  Die eerst komt die eerst maalt, dat lijk mij duidelijk!! Niet altijd ikke ikke ikke!! Dat is zeer kinderachtig en egoïstisch!!!

  reageer
 • Marijke

   

  Oorzaken: verkopen van sociale huurwoningen, en dat is helaas noodgedwongen vanwege de stijgende kosten bij de woningbouwverenigingen, maar dit probleem speelde al voordat die heffingen kwamen. Ook het bouwen van sociale huurwoningen met huren in de hoogste prijsklasse, die tegenwoordig rond de 715 euro liggen, zodat de mensen met de laagste inkomens er toch nog naast grijpen. Dat laatste is in Almere gebeurd met als excuus dat de leefbaarheid anders omlaag gaat. Liefst zag men helemaal geen sociale huur meer. Wat ik een groffe belediging vind voor alle sociale huurders. Men denkt dat het alleen maar verslaafde, asociale beroepswerklozen zijn, maar vergeet dat veel sociale huurders met een laag inkomen ook vaak mensen zijn die zich tegen een minimumloon een slag in de rondte werken, of ontslagen zijn en noodgedwongen in een uitkeringssituatie zitten, en denk ook aan mensen met een ziekte of handicap die afgekeurd zijn voor werk en op een minimumniveau moeten leven. Zij zouden de leefbaarheid omlaag halen? En ja, nou zit men met de gebakken peren. Wachttijden van jaren, ook als je als huurder je eisen naar beneden bijstelt. Sociale huurders hoeven echt niet de meest luxe woningen met allerlei extraatjes, maar wel een bij hun situatie passende woning met basisvoorzieningen. Overigens gaat het hier wel om gemiddelden. In Oud Dronten is de wachttijd voor een eengezinswoning anderhalf à twee jaar, wat ook veel is als je haast hebt, maar vergeleken met elders weinig voorstelt, en als jongere heb je binnen enkele maanden al een appartementje als je dat wilt.

  reageer
 • Paspoort weggooien en je heb in Nederland zo een huis, wij kunnen barsten hier.

  reageer
 • Thomas

   

  Waarom is dat iets slechts? Loting voorkomt wat feitelijk leeftijdsdiscriminatie is. Anders zouden jongeren die niet uit willen wijken naar andere gemeentes, minstens tot hun 25e thuis moeten blijven wonen voordat ze in aanmerking komen. Het zou betekenen dat studenten minstens tot hun 30e thuis moeten blijven wonen als ze van de sociale huur afhankelijk zouden zijn. Dat zou natuurlijk heel erg oneerlijk zijn, en bovendien slecht voor de samenstelling van wijken, die enorm zouden vergrijzen, en overlast zou toenemen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wie het geluk zoekt zal het vinden!

  reageer
 • Kees

   

  Maar daardoor loopt de GEMIDDELDE wachttijd natuurlijk niet op.

  reageer
 • Han

   

  Het pand van o.a. het Openbaar Ministerie in Lelystad heeft ook geen woonbestemming. Daar gaan dus ook mensen wonen en verblijven in strijd met het bestemmingsplan. Je zou van de gemeente wat meer coulance mogen verwachten in deze krankzinnige tijd. Laat die hardwerkende liftmonteur lekker in dat bedrijfspand wonen. Maar nee, daar gelden blijkbaar andere regels voor?

  reageer
 • Valerie

   

  En hoe komt het dat de wachttijd in Almere zo flink is opgelopen? Juist, door die loting die zij hebben ingevoerd per 1 Januari!! 50% van de huizen worden verloot, dat betekend dus dat iemand die pas 2 maanden ingeschreven staat een woning kan krijgen. Persoonlijk vind ik deze percentage veel te hoog!!

  reageer
 • Jan

   

  Waarom mogen asielzoekers wel in zulk soort panden gehuisvest worden ?

  reageer
 • Swiebertje

   

  Het is natuurlijk erg vervelend maar het is toch wel bekend dat wonen in een bedrijfspand niet toegestaan is. Hier in de Noordoostpolder zijn woningen genoeg. Alleen hebben velen zo hun voorkeur. In de dorpen en de sterrenbuurt heb je zo een woning als je aan de eisen voldoet.

  reageer
 • Pzaal

   

  Geluks zoekers krijgen binnen 2 maanden een woning en dat kan allemaal wel..

  reageer
 • Frank patat

   

  Ik woon ook al jaren in mijn snackwagen omdat ik geen huis krijg ! Schandalig !

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Precies! Er is in Almere toch al zo'n tekort aan leegstaande bedrijfspanden. Illegaal gebruik kan niet fel genoeg bestreden worden.

  reageer
 • Thomas

   

  Oh, er is meer dan genoeg geld in kas om woningen te bouwen. Maar niet zoals we overal op luide toon eisen, volgens de nieuwste architectuur en met minstens energielabel A en liever nog met nul op de meter. Dat is nu eenmaal extreem duur. Als we morgen zouden gaan bouwen volgens de regels en normen uit 1980, zouden we over vijf jaar de woningnood opgelost hebben.

  reageer
 • Hannes

   

  De woningbouwverenigingen moesten zo nodig toch hun woningen verkopen. om weer nieuwe koopwoningen te bouwen.

  reageer
 • Alex K

   

  Dat moet u echt bij de woningbouwverenigingen zoeken

  reageer
 • Jaap

   

  Wat weet je het weer goed Johan,dat zou jou nooit overkomen toch? Wacht maar eens tot je je baan kwijt raakt of door je vrouw de deur uit geknikkerd word, dan piep je wel anders.

  reageer
 • Yvonne

   

  Vraagje... Waarom moeten er zoveel mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning? Ka niemand dan meer zijn eigen broek oohouden? En waarom denken 18-jarigen massaal dat ze recht hebben op een eigen woning? Allemaal bijstandstrekkees?

  reageer
 • Riek

   

  En daarom zit onze dochter van 28 weer in haar slaapkamertje in het oudelijk huis ,,en komt ze nergens voor in aan merking ,,(na een relatie breuk en een koophuis)is ze in deze situatie terecht gekomen helaas Vroeger kreeg je een urgentie ,maar nu moet je het maar uitzoeken Nu kan ze gelukkig bij ons terecht ,anders onder een brug Maar niet echt leuk voor haar ze wil een eigen plek waar ze vrienden kan uitnodigen ,en haar eigen leven kan leiden Pffff waar gaat het heen en waneer wordt het beter

  reageer
 • Johan

   

  Als je illegaal in een bedrijfspand gaat wonen neem je heel bewust een risico.

  reageer
 • Suzanne

   

  Ik moet komende week voor de 4e keer in 4 jaar verhuizen (telkens onder de Leegstandswet gehuurd; als het huis verkocht was moest ik, meestal na een jaar, weer verhuizen)... Als chronisch zieke en alleenstaande moeder van 2 zorgkinderen (o.a. autisme) gaat je dat niet in de koude kleren zitten... Waar we heen moeten? Heb nu geen idee....

  reageer
 • Jan

   

  Wel raar dat ze de asielzoekers wel urgentie willen geven op een woning...

  reageer
 • G wilders

   

  Of een vluchtenling Zijn

  reageer
 • jo jo

   

  Het geval van Broekema geeft mede aan hoe schrijnend dit probleem is. Om in aanmerking te komen voor urgentie moet je van goed huize komen. Mede omdat de regels hiervoor zijn verscherpt. Frappant is om te moeten vernemen dat voor asielzoekers die net in Nederland zijn en een verblijfstatus toegekend krijgen, hier uitzonderingen voor zijn.. Ook hierdoor neemt de wachtlijst(tijd) helaas toe.

  reageer
 • bb

   

  8 jaar wachten voor eigen volk en uit africa geen wachttijd dat wordt niet meer gepikt

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert