Blauwe zone mogelijk uitsluitend voor bewoners

ALMERE
Winkelend publiek in Almere kan binnenkort niet meer parkeren in de blauwe zones, als het aan het college van B en W ligt. De blauwe zones mogen dan alleen gebruikt worden door bewoners, ondernemers in het gebied en hun bezoekers.

Het gaat om de blauwe zone en de aangrenzende wijken. Bewoners en bedrijven ervaren hier overlast van bezoekers van het stadscentrum die liever niet betaald parkeren. Ook parkeert personeel van de winkels in het centrum in het blauwe zonegebied.

De gemeente gaat nu de mogelijkheid onderzoeken om het voor bewoners weer makkelijker te maken om hun auto voor de deur kwijt te kunnen. De uitkomsten van het onderzoek worden binnen enkele maanden met de gemeenteraad van Almere besproken.

reacties (28)

 • Truus

   

  Dan loop ik nog wel een stukje verder. Goed voor de gezondheid! En als gratis parkeren helemaal onmogelijk wordt gemaakt dan kom ik gewoon niet meer in Almere ! Het moet wel gezellig blijven en laat mij niet dwingen! Betalen voor parkeren ga ik nooit maar dan ook nooit doen! Bedelaars!...Wanbeleid!

  reageer
 • janos57

   

  kom lekker winkelen in Dronten, niks betaald parkeren en reuze gezellig.

  reageer
 • Almere036

   

  Geen probleem joh, ik ken een leuk parkeerplekje midden in het stadshart, waar ze toch nooit controleren ;)

  reageer
 • Pzaal

   

  Bedoel je bij het Hostel Naast de Lidl? Daar zie ik ze elke ochtend rond dwalen voor 12 uur in hun blauwe pakkies.

 • Faerie

   

  Frits, je noemt inderdaad milieubewustere vormen van vervoer. Ook dit is een van de facetten die meetellen. Het is niet voor niets dat in bepaalde enorm drukke steden vervuilend verkeer wordt geweerd in stadscentra. Dus ja, logisch dat deze vormen wel een deel subsidie krijgen. Daarnaast zijn fiets- en OV voorzieningen werkelijk voor alle inwoners, autowegen en parkeerplekken alleen voor degenen die een auto hebben en gebruiken.

  reageer
 • frits

   

  Busvervoer vervuilt meer per reiziger dan de moderne personenauto. Ook bromfietsen/scooters vervuilen meer. Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat scooters/bromfietsers de overheid relatief het meeste kosten. Gestalde fietsen veroorzaken steeds meer overlast bij stations en winkelgebieden. En niet iedereen heeft een fiets of een buslijn in de buurt, dus zijn deze voorzieningen ook niet voor iedereen. Omgekeerd beschikken bijna alle huishoudens in Nederland over minimaal één auto. Zo logisch is het dus niet om auto's meer te belasten dan dat ze de overheid kosten, en de bus en de (brom)fiets maar te blijven subsidiëren. Het wordt tijd dat voor alle vervoermiddelen de gebruikers de volledige kosten gaan betalen, maar ook niet meer dan dat.

 • Ester

   

  Ik woon niet in Almere, ik kom daar om te winkelen. En ben ruim voor vijven weer weg. Dus een half uur wachten totdat je een plek voor je auto kan parkeren zal niet door mijn auto komen. Zorg er dan als Almeerder ervoor dat het parkeertarief omlaag gaat. Nu scheelt het me een hoop geld, dan loop ik wel een stukje verder.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sam

   

  Ik woon zelf in een blauwe zone gebied en heb dagkaarten voor me visite in huis zodat die voor de deur kunnen parkeren als ze op bezoek komen. En merk ook als de school hier uit gaat dat wij nergens kunnen parkeren omdat alles dan vol staat met de auto's van de ouders. Vind dat daar ook wat aan gedaan moet worden. Wij betalen veel voor onze parkeerkaart en kunnen dan niet eens parkeren

  reageer
 • Han

   

  Weet niet wat er dan anders gaat worden. Er is nu totaal geen controle in de blauwe zone en dat zal straks niet anders zijn!

  reageer
 • Faerie

   

  Ali, daar zijn al bezoekerspassen voor

  reageer
 • Poortenaar

   

  Als je geld hebt om te gaan winkelen met de auto heb je volgens mij ook held om je auto te parkeren. En wat kost het nou een paar euro voor een paar uur kom op zeg.... Het is geen Amsterdam...

  reageer
 • Ali

   

  En de bezoekers vd bewoners dan?

  reageer
 • Pzaal

   

  Maak parkeren gewoon weer gratis. Geen tekort op de parkeer inkomsten meer. Meer mensen die in de stad gaan winkelen. Meer omzet voor de winkels. Bewoners rondom de wijken geen parkeer overlast meer.

  reageer
 • Faerie

   

  Waterwijker, in welke fantasiewereld leef je als je denkt dat parkeren niks kost? Aanleg, beheer etc. Op zich is het logisch dat daar iets tegenover staat, of dat nu via gemeentelijke belastingen gaat of via gebruikers laten betalen, denk je nu werkelijk dat de kosten die bij dat deel van een stad horen niet links- of rechtsom ergens vandaag worden gehaald? Dan is bij de gebruiker halen bloedlogisch! Dus nogmaals: als jij kiest om met de auto naar een centrumgebied te gaan om te shoppen, dan kies je in principe ook voor de kosten die bij het parkeren horen, net als dat als je kiest voor OV, je ook kiest voor de kosten die daarbij horen en het mindere comfort van het niet de auto meehebben. Kies je voor de fiets of lopen, dan kost het je geen geld, maar meer energie en tijd. Waarom ziet iedereen het dan als logisch om overal maar gratis te willen parkeren, maar dus niet op te draaien voor de kosten die daarbij horen? En een opmerking als 'dan zit ik liever op het terras' vind ik net zo aso. Dus omdat jij te belazerd bent om alle verantwoording van jouw keuze te nemen (want ja je wil liever je geld in je portemonnee houden duh), moeten mensen die ergens wonen maar last hebben van jouw eigen graaigedrag en wel fiks dokken om te kunnen parkeren voor hun deur, waar ze horen? Want dat is het wel he. Je kiest om met de auto te gaan, bij die keuze hoort in het geval van Almere Centrum en Almere Buiten betaald parkeren. Wel de lusten niet de lasten? Net zo hard niet netjes! Eigenlijk flink ffing aso als je het mij vraagt! Ik heb ook een auto, maar ik ga er niet mee naar het centrum. Binnen Almere heb je prima OV en zelfs is veel gewoon prima te fietsen.

  reageer
 • frits

   

  Eh, OV-reizigers betalen zelf nog niet eens de helft van de werkelijke kostn. En ook fietsenstallingen en fietspaden kosten geld waar niets voor betaald wordt. Automobilisten betalen wel behoorlijk veel wegenbelasting en brandstofaccijns. Sterker nog: uit tal van onderzoeken blijkt dat automobilisten van personenauto's als enigen meer betalen dan dat eraan uitgegeven wordt. Het rijk betaalt een deel van deze kosten door aan gemeenten via het Gemeentefonds. Als de gemeente dan ook parkeerbelasting heft, dan vangt de gemeente in feite dubbel geld.

 • 13xx

   

  Of gewoon met de fiets naar het werk of stad

  reageer
 • Undertaker

   

  @Ester, Dat is ook het probleem, jij denkt aan jezelf en niet aan anderen. Ik woon zelf in centrum buiten, blauwe zone had geen zin, men staat er langer dan mag en controle was er niet. Net als de blauwe zone en ervoor kon je dus als je terug kwam van je werk een half uur wachten in de hoop dat je dan een plek had. En voor 2 euro zet je hem in buiten een hele dag in het hele centrum neer, het is maar wat je te duur vind. Mocht het zijn dat je met het tarief centrum bedoeld, dan moet ik je daar wel gelijk in geven, maar dat neemt nog steeds niet weg dat ook daar mensen wonnen die na het werk gewoon hun auto willen parkeren en niet moeten wachten omdat jij zo graag gratis wilde parkeren en een half uur lopen om in het centrum te komen.

  reageer
 • Ester

   

  Als ik ga winkelen in Almere zet ik ook de auto neer in stedenwijk, het parkeertarief is gewoon veel te hoog. Voor dat geld ga ik liever op een terras zitten. Dus hoop dat het nog heel lang duurt voordat het ingesteld word. En hoe zit het dan met de leerkrachten van de school? Moeten die ook een speciale vergunning krijgen

  reageer
 • AAJP

   

  Is opzich een goed idee maar veel mensen die nu in de blauwe zone parkeren zetten dan hun auto een aantal meter verder. Net buiten de blauwe zone, zoals langs de Cinemadreef en omgeving. Wordt het voor bewoners die net buiten de blauwe zone wonen nog lastiger hun auto in de buurt van hun woning/ flat te parkeren. Mede doordat er veel ambtenaren hun auto net buiten de blauwe zone parkeren en een stukje lopen dan voor lief neemt. Waarom het gebied tot aan de Veluwedreef niet geheel als blauwe zone inrichten.

  reageer
 • Elisabeth

   

  Het is simpel: gewoon openbaar vervoer gratis maken voor alle inwoners van Almere. Dan komt de helft niet meer met de auto.

  reageer
 • frits

   

  Dat kost tientallen miljoenen per jaar, en levert de gemeente dus ook nog eens minder parkeeropbrengsten op. Reken eerder maar op tariefsverhogingen in het OV. Er zijn namelijk tekorten in de nieuwe aanbesteding.

 • Faerie

   

  Eens met Frits wat betreft de reden van betaald parkeren, maar ik ben bang dat dit niet gaat veranderen helaas. Niet eens wat betreft de vergunningen. Dat is een prima mogelijkheid om het op die manier op te lossen icm bezoekerskaarten. Ik begrijp niet echt waarom ondernemers bezoekers hebben, dat is ofwel winkelend publiek, of vertegenwoordigers, beide kunnen prima gebruik maken van de betaalde parkeermogelijkheden. Maar mensen als Nonnie kan ik niet zo goed tegen, als jij kan rijden en shoppen kun je ook betaald parkeren. Al vind ik wel dat Almere Centrum ook wel in dagtarief omlaag mag net als ze hebben gedaan in Buiten. Maar dan naar 5 euro dagtarief oid. Er zijn verder nog mogelijkheden genoeg met het OV. Zelfs als je slechter ter ben zou zijn oid. Want er bestaat ook zoiets al uitleenscootmobielen.

  reageer
 • waterwijker

   

  "Maar mensen als Nonnie kan ik niet zo goed tegen, als jij kan rijden en shoppen kun je ook betaald parkeren" En zo zijn er weer anderen die niet tegen dit soort bevoogdende opmerkingen kunnen. Dat kunnen zij heel goed zelf bepalen. Autorijden is al veel te duur, daar kunnen we dit soort lokale graaibelastingen niet nog eens bij hebben, dat zou voor velen de nekslag zijn. Ik heb ergens het woord 'parkeerkosten' horen vallen. Parkeren hoort niets extra te kosten boven dat van verder weggebruik. Dus noem ik het anders, "Een boete als je je spullen met de auto gaat ophalen."

 • waterwijker

   

  Beter plan voor heel Almere: geef per bewoner een paar pasjes, die hun visite achter de voorruit kan plaatsen en meer niet. Zo doe je tenminste iets aan de enorme overlast die wildparkeren nu in woonwijken oplevert. In principe ben ik tegen alle vormen van betaald parkeren. Gewoon een parkeerverbod instellen of anders niets. Maar niet alleen toestaan voor dikke portemonnees. Dat is namelijk discriminerend voor mensen met een laag inkomen. Daarom ga ik voor inkopen al lang niet meer naar Buiten en als de maatregel doorgaat, ook niet meer naar het centrum voor grote spullen.

  reageer
 • Eliane

   

  Op zich goed bedacht, maar waarom niet een meer geintegreerde visie? Iedereen die weleens in het Stadshart komt, ziet de lege winkelpanden of de winkels die snel weer verdwijnen wegens te weinig aanloop. Parkeren is nu relatief duur, de automaten niet ingesteld op betalen per minuut/ bricken of andere klantvriendelijke systemen. Ook zou er voor winkelpersoneel en bewoners een vergunningsysteem kunnen komen waarmee zij tegen sterk gereduceerd tarief kunnen parkeren. Dat voorkomt 'uitloop' naar andere wijken of een doodgebloed stadshart.

  reageer
 • Sjinksie

   

  Hoeraaa! Doe maar! Mijn bezoek kan niet meer parkeren door alle parkeerkostenweigeraars! (die overigens ook zodanig scheef parkeren dat ze meteen 2 of 3 parkeerplaatsen in beslag nemen)

  reageer
 • Fengzi

   

  Ik woon in Stedenwijk en heb vaak moeite om op woensdag, donderdag en zaterdag m'n auto te parkeren. Iedereen zet gewoon z'n auto in mijn wijk neer. Er is geen enkele controle van parkeerbeheer.

  reageer
 • Nonnie

   

  Goed plan hoor, dan kom ik helemaal niet meer winkelen...succes, ondernemers in Almere...

  reageer
 • frits

   

  Een blauwe zone kun je niet reserveren voor bepaalde doelgroepen. Dan moet je er vergunningparkeren invoeren. De bezoekers van de ondernemers moeten dan kraskaarten krijgen die de ondernemers zelf uit kunnen reiken. Allemaal erg veel gedoe, ontstaan toen in 2002 of 2003 (precieze jaar weet ik niet meer) betaald parkeren ingevoerd werd in een stad waar helemaal geen parkeerregulatie nodig is. Betaald parkeren mag volgens de Gemeentewet alleen ingevoerd worden ter regulatie van het parkeren. In Almere (en Lelystad) is het een financiële melkkoe om investeringen (in parkeergarages) te dekken, en dat mag dus eigenlijk niet.

  reageer
 • Roel

   

  Wat een dooddoener. Hoe wil men dit gaan handhaven als er nu al niet op fout parkeren wordt gehanfhaafd uit bezuinigingen. Dit is gewoon om de bewoners zogezegd tegemoet te komen en stil te houden, maar de gemeente kan dit niet controleren en willen dit ook eigenlijk helemaal niet. Het zit er wel dik in dat de bewoners dan veel meer voor de jaarlijks parkeerkaart moeten gaan betalen Bingo!!!

  reageer
 • Ron

   

  En vervolgens krijgen we naast de blauwe zone een gele waar de mensen bepaalde tijd mogen parkeren om de overlast uit de blauwe zone tegen te gaan. En mogen de mensen die in de gele zone wonen een vergunning aanvragen voor een leuk bedrag? Hoezo de politiek is doorzichtig en heeft zelf oogkleppen op want die domme burgers hebben dat toch niet door

  reageer
 • steef

   

  Gewoon wat goed koper maken lost het van zelf op het probleem.

  reageer
 • hans49

   

  Willen B&W het stadshart helemaal kapot maken, net zoals ze met Almere Buiten ook al hebben gedaan. Lang leve het betaald parkeren.. .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert