Politiek tegen vrijwilligers op taxivervoer

ALMERE
"Het is een zeer ongewenste situatie dat vrijwilligers deels het collectief vervoer in Almere verzorgen." Dat stellen de PvdA, de SP en Leefbaar Almere. De partijen menen dat er sprake is van arbeidsverdringing. Het werk moet volgens hen door betaalde taxichauffeurs worden gedaan.

Mobiliteitscentrale Salders verzorgt in opdracht van de gemeente het vervoer voor mensen met een beperking. Volgens Salders hebben vrijwilligers meer tijd om passagiers te helpen dan de taxichauffeurs op de deeltaxi.

De drie politieke partijen willen donderdag tekst en uitleg van wethouder René Peeters. PvdA-raadslid Ciska van Rijn laat weten dat de fractie 'not amused' is. De wethouder had de gemeenteraad eerder moeten informeren. De PvdA, de SP en Leefbaar Almere komen in elk geval met een voorstel om de voorgenomen bezuiniging op het collectief vervoer terug te draaien.

reacties (14)

 • Pietje

   

  Misschien omdat de gemeente gewoon betaald voor professioneel vervoer?

  reageer
 • ANWB Automaatje project in Barneveld, Vrijwilligers centrale Kampen, Woeje in Voorburg en Leidschendam, Pluspunt Zandvoort, Vervoervereniging Concreet in Krimpenerwaard, Hoogeveen en De Wolden, Hoeksche Waard, Gemeente Uden, Stipt in Nijmegen, Net-werk vrijwilligershulp Zuid Kennenmerland, stichting vrijwilligersvervoer Zaanstreek, Taxi-idee in Alkmaar, om een paar te noemen. Waarom mogen zij wel en Almere niet?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is onheus om vrijwilligers zo te bejegenen, die zullen ongetwijfeld goede bedoelingen hebben. Het probleem zit 'm in de overheid, die, daartoe aangemoedigd door de politiek, onder het mom van 'we moeten allemaal iets voor een ander doen' goedkoop aan arbeidskrachten komt.

  reageer
 • Piet

   

  Gemeente heeft het vervoer blijkbaar uitbesteed aan Salders. Die zal wel gezegd hebben het voor zo veel te kunnen doen (zo werkt het momenteel bijna overal). Lijkt er nu op dat Salders er achter is gekomen dat ze hun belofte niet helemaal waar kunnen maken, m.a.w. akkoord is gegaan met een te lage prijs. Grootste kosten zijn bijna altijd personeelskosten, dus daarin snijden levert het meeste op. Maar de gemeente heeft vast wel in het contract staan dat er een professionele service verleend dient te worden - en dan ga je toch echt uit van betaalde krachten. De belastingdienst zal vast ook wel wat te zeggen hebben over deze vrijwilligersconstructie. Als de gemeente dit toelaat is de volgende stap zelf de 'vrijwilligers' leveren - uitkeringsgerechtigden die een tegenprestatie moeten leveren.

  reageer
 • ron

   

  ik lees weer hoop vooroordelen: vrijwilligers zouden per definitie slechter rijden ? nou .... Salders steekt in zijn zak ..... Salders moet wel een auto ter beschikking stellen ... zou die gratis zijn ? NB maar uiteraard ben ook ik tegen verdringing. (het is wel de vraag als deze baantjes vol betaald zouden worden of dan elders niet geknepen moet worden of dingen duurder worden) Lastig onderwerp

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Piet

   

  Het mes snijdt aan twee kanten want behalve een besparing op personeelskosten is per 1 oktober de ritprijs verhoogd. Voorheen werd de ritprijs per zone berekend en kwam overeen met de bus prijs, nu wordt de prijs per km berekend en wordt hier door in de meeste gevallen verdubbeld.

  reageer
 • Lampje

   

  Salders schrijft dat vrijwilligers meer tijd hebben dan beroeps. Dat is volslagen flauwe kul. Beroeps hebben net zo veel tijd als vrijwilligers, ze kosten alleen wat meer. Maar daar heb je dan ook goed opgeleid personeel voor. Mensen die weten hoe ze met doelgroepen moeten omgaan.

  reageer
 • Jemig

   

  Levensgevaarlijk. Onbekwame chauffeurd. Dat zijn de zgn bekwame chauffeurs al, last staan als ze er zomaar mensen op gas zetten. Ze rijden voor speciale doelgroepen. Dit kan en mag echt niet. Zelf een begeleider in elke bus zou behoren, want echt wat er nu in de bussen gebeurd en hoe et gereden ( kan) worden door sommige chauffeurs. Doodeng. Dus weg met zulke rare gedachten en ideeën

  reageer
 • Baantjes pikkers....

  reageer
 • johan54

   

  Ik lees net een advertentie van 'Salders doet'. Het onderdeel van Salders die dit dus uitvoerd. Salders vraagt dus mensen hiervoor. Opvallend is dat in de advertentie staat vermeld dat na gebleken geschiktheid er na een half jaar de mogelijkheid wordt geboden om opgeleid te worden tot volwaardig taxichauffeur. Dit betekent dus dat de meeste 'vrijwilligers' niet aan de door de wet gestelde eisen zullen voldoen.

  reageer
 • Jan

   

  Zo zijn nog wel meer baantjes die gewoon betaald moeten worden..

  reageer
 • Rechten van de mens

   

  Dergelijke artikelen worden blijkbaar zelfs voor de eigen bevolking niet meer gerespecteerd . Artikel 4 Niemand zal in slavernij of horigheid gehouden worden. Slavernij en slavenhandel in iedere vorm zijn verboden. Artikel 23 Een ieder heeft recht op arbeid, op vrije keuze van beroep, op rechtmatige en gunstige arbeidsvoorwaarden en op bescherming tegen werkloosheid. Een ieder, zonder enige achterstelling, heeft recht op gelijk loon voor gelijke arbeid. Een ieder, die arbeid verricht, heeft recht op een rechtvaardige en gunstige beloning, welke hem en zijn gezin een menswaardig bestaan verzekert, welke beloning zo nodig met andere middelen van sociale bescherming zal worden aangevuld.

  reageer
 • Poper

   

  Het is NIET gratis hoor. Gewoon betalen. Alleen gaat het gels niet naar de chauffeurs maar naar Salders. Slimme man die Salders, beetje gratis mensen ronselen onder het mom van bejaarden helpen. Ha.

  reageer
 • Suus

   

  En terecht

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert