Dijk 75 jaar dicht

NOORDOOSTPOLDER
Het is zondag precies 75 jaar geleden dat het laatste stuk dijk rondom de Noordoostpolder werd gesloten.

Daarna kon begonnen worden met het leegmalen van het nieuwe land. Dat zou nog zo'n twee jaar duren.

Nog tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Noordoostpolder in gebruik genomen als landbouwgebied om de voedselvoorziening te verbeteren.

reacties (8)

 • Dirk Zaan

   

  Het was toch betaald werk? Iedereen was er blij mee.

  reageer
 • LELY

   

  Dit is ee foto van 28 mei 1932 om 13.02 sluiting van de Afsluitdijk. Het is de wereldberoemde foto met mevrouw Grietje Bosker die de mannen te snel af is en als eerste oversteekt.

  reageer
 • Herrinering

   

  Men zou een monument kunnen plaatsen ter na gedachtenis voor al diegene die in de werkverschaffing met de hand greppels hebben gegraven.Onder erbarmelijke omstandigheden in de barakken .

  reageer
 • De ingenieur

   

  Inderdaad is dat de beroemde vrouw die als eerste over het gesloten Afsluitdijkgat liep. In de tijd van gratis websites goedkope stockfoto's en haastige stukjesschrijvers weet men niets beters te produceren.

  reageer
 • Mart Ferweda

   

  Vreemd dat bij dit bericht in ieder geval de eerste foto is van de dichting van het laatste gat van de Afsluitdijk in 1932!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • wallander

   

  Is dit niet op de Westermeerdijk? 13 december 1940 ging de dijk dicht even ten westen van Schokkerhaven.

  reageer
 • Albert

   

  De meeuw die vroeger over water vloog, verwondert zich hier viel de aarde aarde droog, vergane schepen rusten in mijn koren, ik ben nieuw land, ik ben maar pas geboren. Zo luid de tekst op het monument waar de dijk werd gedicht.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Een beetje vreemd om de datum niet in het artikel te noemen. Morgen is het geen vandaag. Overigens was men van te voren al begonnen met het leegmaken. Door het peil van IJsselmeer vooraf zo laag mogelijk te laten gaan kon men vermijden al het water boven dit peil bij sluiting nog te moeten uitpompen. 10cm op een vlak van 25x25km is een flinke plens en zou zeker weken gevergd hebben. Dit is bij andere polders ook zo gedaan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert