Provincie Flevoland vandaag 30 jaar

FLEVOLAND
De provincie Flevoland bestaat vrijdag dertig jaar. Op 27 juni 1985 werd wettelijk vastgesteld dat de twaalfde provincie er ging komen. De uitvoering van die wet was op 1 januari 1986.

De hoofdstad Lelystad werd vernoemd naar Cornelis Lely, de bedenker van het plan voor de inpoldering van de Zuiderzee. De eerste Flevolandse Commissaris van de Koningin werd Han Lammers.

Op 9 januari 1986 kwam Koningin Beatrix naar Lelystad voor de zogeheten proclamatie. Door de provincie letterlijk op de kaart te zetten werd Flevoland uitgeroepen. De jongste provincie telde dertig jaar geleden 170.000 inwoners. Dat aantal is opgelopen tot ruim 400.000.

reacties (6)

 • TjakkA.\/\/.

   

  Compleet onzinnig deze provincie met maar 6 gemeenten. Helaas heeft de onderbuik gewonnen bij het goede plan om deze provincie op te doeken.

  reageer
 • Jos

   

  De viering van een mislukt project. Toentertijd een project van de polderelite die z'n baantjes veilig wilden stellen en meteen rug naar de omringende provincies stonden. Nu een provincie zonder samenhang waarbij iedere gemeente naar z'n eigen aangrenzende provincie lonkt.

  reageer
 • LELY

   

  Vandaag, precies 30 jaar Hoofdstad der 12e Provincie. LELYstad, gefeliciteerd !

  reageer
 • Jos

   

  Hoofdstad of hoofdpijndstad.

 • ed

   

  Redaktie Omroep Flevoland: De laatste foto bij dit item dient te worden verwijdert, want dit is geen beeltenis van Ir. Cornelis Lely in zijn hoofdstad, maar een afbeelding van het beeld op de Afsluitdijk. Een kopie van dit beeld staat op de zuil (maker van dit beeld was Mari Andriessen) Een ander exemplaar gemaakt door Piet Esser staat thans bij het Nieuw Land Erfgoedcentrum op de Lelybaan.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Niet zeuren svp.

 • ed

   

  Lang Leve ONZE 12e Provincie. Het plan van Plasterk ,de "Haagse "rover is mislukt.

  reageer
 • frits

   

  Het plan voor landsdelen was onzinnig. Een nieuwe bestuurlijke entiteit die nog verder van de burger afstaat. Maar dat wil niet zeggen dat we Flevoland moeten behouden. De werkelijkheid is dat Nederland in deze tijd van internet en globalisering geen drie overheidslagen meer nodig heeft. Een stuk of 50 tot 60 regiogemeenten als decentrale overheid naast de landelijke overheid (en de waterschappen als uitvoerende dienst) is voldoende. Ook in Denemarken heeft meer er spijt van dat de bestuurlijke hervorming niet zwaarder aangezet is; ook daar blijken de landsdelen feitelijk overbodig te zijn, en de gevormde grotere gemeenten nog wat te kleinschalig. De naam Flevoland blijft evengoed wel bestaan; net als Twente, Veluwe, Betuwe, Achterhoek en andere gebieden die geen eigen bestuur hebben. En de Flevolandse gemeenten kunnen gewoon samen blijven werken onder de naam Flevoland.

 • Barbara

   

  Beste ed, het is nooit verstandig om en wig te drijven tussen twee geliefden. Waarom zou men ook? Maar hoe zit dat nou precies tussen U en Lely, de creator van ons landgoed. Je maakt door je opvallende liefdesuitingen nieuwsgierig. In de plaats van een festijn aan te richten zou wijlen heer Cornelis Lely getroost moeten worden tot diep in zijn graf omdat er uiteindelijk voor de bewoners van Lelystad in het bijzonder qua werkgelegenheid zo weinig terecht is gekomen. Waarom moeten wij deze polder qua naam zo dwangmatig in stand houden, wat is er mis met al die 11 anderen?

 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Het instellen van een miniprovincie met slechts zes gemeenten is een bestuurlijke dwaling. Zonde van het belastinggeld, en alleen maar bezigheidstherapie voor ambtenaren en politici. De provincie doet hier geen enkele taak die niet ook gewoon door de gemeenten gedaan kan worden. Nou ja, toezicht houden op de gemeentefinanciën, maar dat kan een andere provincie of het ministerie van BZK ook doen.

  reageer
 • Dirk2

   

  Frits, Hadden ze maar toezicht gehouden op de financiën van Lelystad! Na jaren propaganda politiek en egotripperij van enkele wethouders is deze stad aan de rand van de afgrond beland! Los van deze onnodige provincie is het de hoogste tijd ook deze Hoofdstad eens hard aan te pakken in de verwaarlozing van het huishoudboekje.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert