Actie voor snelle reanimatie in wijken

ALMERE
Hoe meer mensen in de buurt kunnen reanimeren, hoe meer levens er gered kunnen worden. Daarom willen Michelle en Arjan de Koning dat er in hun stadsdeel Almere Haven een '6 Minuten Zone' komt.

De 'zone' is een groep burgerhulpverleners die binnen 6 minuten na een incident ter plekke kan starten met reanimatie, nog voor de ambulance er is. De eerste minuten na een hartstilstand zijn namelijk cruciaal om te overleven.

Het echtpaar spreekt uit eigen ervaring. Hun zoon Olivier heeft twee hartafwijkingen en belandt daardoor vaak in het ziekenhuis. Arjan de Koning zegt daarover: "als zoiets gebeurt raak je als ouder toch in paniek en is het fijn als er snel iemand komt helpen".

reacties (6)

 • Jos - HartslagNu Almere

   

  Beste mensen, ik zie een aantal opmerkingen waar ik graag op wil reageren. * Het wiel opnieuw uitvinden hoeft inderdaad niet, HartslagNu bestaat al en werkt in Almere, sinds 1 mei 2015. (De familie uit het artikel is inmiddels overigens al in contact met HartslagNu, dus dat discussiepunt kan worden gesloten.) * Dat is nog een relatief korte periode, waardoor de bezetting nog niet erg hoog is in vergelijking met andere regio's. Het aantal mensen dat aangesloten is bij HartslagNu is echter wel degelijk fors aan het groeien. In Flevoland is dat in de afgelopen twee jaar ongeveer vier keer groter geworden. Het werven van nieuwe vrijwilligers die zich aansluiten loopt dus voorspoedig. * Is het emotioneel voor een burgerhulpverlener om een reanimatie mee te maken? Uiteraard. Maar het niet doen terwijl je wel had willen of kunnen helpen is dat net zo goed. Mensen maken meestal een goede afweging voor zichzelf of ze wel of niet als vrijwilliger beschikbaar willen zijn. * De opvang is goed geregeld. Na een oproep wordt een vrijwilliger door HartslagNu gevraagd of een nagesprek gewenst is. Je wordt dan gebeld en dan wordt vanzelf duidelijk welke eventuele nazorg nog nodig is. Ook binnen Almere staan we voor elkaar klaar om die hulp te bieden en professionele hulp in te roepen. Dat is dus allemaal geborgd. * In Almere wordt inderdaad ook brandweer en politie gealarmeerd. Maar bij een reanimatie telt letterlijk elke minuut tijdwinst. Elke minuut winst geeft een hogere overlevingskans. Dus zelfs wanneer de brandweer na 5 minuten ter plaatse is, maar de buurman, die burgerhulpverlener is, is er al na twee minuten, dan kan dat het verschil zijn tussen leven en dood. En dat is in het hele land, maar ook in Almere, al meerdere keren in de praktijk gebeurd. Dus HartslagNu levert ook in Almere zeker een levensreddende bijdrage. * Het volgen van cursussen kost geld. Zorgverzekeringen vergoeden echter vaak (geheel of deels) de kosten van deze opleidingen. Informeer daarvoor bij de zorgverzekering, het kan mogelijkheden geven die iemand niet dacht te hebben. Tenslotte: de hulpdiensten en de Hartstichting vragen juist zelf om meer burgerhulpverleners. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.hartslagnu.nl. Jos Mede-initiatiefnemer en -beheerder HartslagNu Almere

  reageer
 • Hulpverlener

   

  Het idee is heel goed. Echter is Almere een plaats waar de brandweer en politie standaard door de ambulance gealarmeerd worden bij een (mogelijke) reanimatie. Deze zijn over het algemeen zeer snel ter plaatsen en zijn heel bedreven in het uitvoeren van een reanimatie. Wat je je krijgt bij het plan van deze goedwillende burgers, is een overvloed van hulpverleners. Je krijgt dan burgerhulpverleners, politie met minstens twee man, brandweer met minstens vier personen en twee ambulances met vier personen. Daarnaast is nazorg ook heel belangrijk, hoe is dit geregeld? De politie, brandweer en ambulance hebben een opvangteam voor indrukwekkende ervaringen zoals reanimaties.

  reageer
 • Mo

   

  Op BHV cursus heb ik leren reanimeren. Maar om het in de praktijk brengen, is een heel ander verhaal. Je bent geen verpleegkundige of arts. Ik vraag mij af of het niet te emotioneel is voor onervaren mensen die toch graag willen helpen in plaats van toe te kijken. Hebben mensen die dit lezen al eens meegemaakt?

  reageer
 • Faerie

   

  Eens met Danny, was ook meteen mijn gedachte. Waarom een nieuwe groep, waarom niet van een bestaand netwerk gebruik maken? Wat een onzin! Met versnippering help je mensen niet. Het grote probleem van Hartslagnu, en dat zal bij zone6 niet anders zijn, is het aantrekken van mensen die in de ring willen zitten. Er zullen ook gekwalificeerde mensen zijn die niet 24/7 on call kunnen of willen zijn. Er zijn ook heel veel mensen die dat wel willen die niet gekwalificeerd zijn. EHBO, BHV en reannimatiecursussen kosten best wel geld. Op die manier kunnen al heel veel mensen die wel willen leren en helpen en in zo'n netwerk willen zitten de kwalificatie al niet behalen om daadwerkelijk mee te doen. Ik zou als ik de fam. Koning was niet een ander nieuw netwerk beginnen, maar aansluiten bij Hartslag nu en samen zorgen dat er meer minima kunnen worden opgeleid door cursussen gratis aan te bieden onder voorwaarden, zodat een groter en geconcentreerder netwerk haalbaar is en die 6 minuten gehaald kunnen worden in heel Almere.

  reageer
 • Henk

   

  Waarom zo negatief? Een 6 minuten zone in een wijk is toch fijn? Zou jouw of je gezin maar gebeuren. Blijkbaar komt het hartslagnu niet veder op gang dus als het op deze manier wel veder loopt wat is dan het probleem? Het is niet het wiel opnieuw uitvinden maar het wiel opnieuw laten draaien ;-)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Danny

   

  Waarom het wiel opnieuw uitvinden. Dit initiatief bestaat al een hele tijd onder de naam HartslagNu. Kan je beter daarvoor extra mensen werven!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert