Relatief veel laaggeletterden in provincie

FLEVOLAND
In Almere, Lelystad, Noordoostpolder en Urk is meer dan 16 procent van de bevolking laaggeletterd. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Lezen & Schrijven.

In totaal hebben 1,3 miljoen Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Het probleem doet zich vooral in de grotere steden voor.

In Flevoland scoren de gemeenten Dronten en Zeewolde het beste. Daar is tussen de 11 en 13 procent van de inwoners laaggeletterd.

[https://localfocus2.appspot.com/56e0494f4777a]

reacties (8)

 • Sjoerd

   

  Inderdaad een grote verrassing.. Lelystad heeft niet voor niets een grote populatie bijstandstrekkers, wanbetalers en uitkeringsafhankelijken, dan kijk je niet raar op als dan ook al die mensen geen nederlands spreken. Maar goed vooral blijven pamperen lelystad en vooral geen eisen stellen aan die bijstand, hebben we binnen no time klein istanbul hier. Triest, maar de politiek staat erbij en kijkt ernaar, want stel je voor dat je de olifant in de kamer durft te benoemen!! Blijft weinig van onze eens zo mooie stad over.

  reageer
 • Jan

   

  Zal ik dan maar? Want hoe moeilijk kan het antwoord zijn. Met zoveel immigranten die niet de behoefte hebben Nederlands te spreken, maar wel hier te willen wonen, krijg je vanzelf een hoog oplopend aantal laaggeletterden. Let wel, in de Nederlandse taal dus. Zolang die doelgroep onder elkaar hun thuisland taaltje blijft bezigen hier, leert men ook nooit de taal goed. Loop maar eens rond in een ziekenhuis tegenwoordig, het lijkt af en toe wel Marokko.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Daar was ik al bang voor. :-( Zoals ik zei: "En het zou de wereld een stuk prettiger maken als men daar ook voor openstond, zonder gelijk verongelijkt te zijn of te gaan katten." Openstaan om jezelf te verbeteren, te leren, zodat we met z'n allen deze schriftelijke communicatie wat fraaier en duidelijker maken. Wie kan daar nou tegen zijn? BTW: Nederlands is helemaal geen moeilijke taal. Maar een klein beetje aandacht en zorgvuldigheid zijn we allemaal bij gebaat. En dat heeft niets, maar dan ook niets te maken met iemand in z'n waarde laten...

  reageer
 • max

   

  Waar slaat dit. Doe eens normaal. Laat een ieder in z'n eigen waarde. Je moet niet vergeten dat Nederlands een moeilijke taal is.

  reageer
 • Tuuk

   

  Nou, verklaar je nader!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Lelystedeling

   

  Het is vaak jammer om te moeten constateren dat die laaggeletterden zich alhier vaak uiten. Menige reactie is nogal onduidelijk (voorzichtig uitgedrukt) en onsamenhangend. Dat kun je mensen niet kwalijk nemen. Maar (vrijwel) iedereen kan wel leren en zichzelf verbeteren c.q. een helpende hand accepteren. En het zou de wereld een stuk prettiger maken als men daar ook voor openstond, zonder gelijk verongelijkt te zijn of te gaan katten. Ook de journalistiek mag wel eens hand in eigen boezem steken en wat meer zorgvuldigheid betrachten. Er is niks mis mee om met z'n allen helder, correct en duidelijk te communiceren. Daar hep hullie al maar foordeel an sonder gelyk woedend en tierent ander ut te sgelden. :-)

  reageer
 • Andrea

   

  Rara hoe kan dat

  reageer
 • ron

   

  heel veel op 16 % ; vermoeden dat er niet echt harde cijfers bekend zijn

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert