Serie: 'Stadshart niet gebouwd op de toekomst'

ALMERE
"Het stadshart van Almere is een gemiste kans". Dat vindt architectuurhistoricus Petra Brouwer van de Universiteit van Amsterdam. Het is teleurstellend dat Almere jaren geleden koos voor dit ontwerp, zo meent zij.

Het stadshart van Almere is op 1 april exact tien jaar oud. Reden om terug te blikken op de keuze van Almere voor dit ontwerp. Brouwer is gespecialiseerd in moderne stedenbouw en schreef eerder het boek Van stad naar stedelijkheid: plannen en planconceptie van Lelystad en Almere.

Architectuur
Het bureau O.M.A. van de bekende architect Rem Koolhaas werd in 1994 de winnaar van de competitie voor de ontwikkeling van het stadshart. Het ontwerp bestaat uit meerdere lagen, waarbij op de onderste laag ruimte is voor wegen, busbanen en parkeerplaatsen. Het winkelgebied daarboven kent onder meer een theater-schouwburg, bibliotheek en hotel. Boven de winkels zijn woningen en appartementen.

Hoogbouw past niet
Brouwer begrijpt dat Almere trots is op het ontwerp, omdat er grote namen van architecten aan verbonden zijn. Maar de keuze voor hoogbouw in het centrumgebied past volgens haar in zijn geheel niet bij de laagbouwstad Almere.
Het bestuur heeft met het ontwerp gebroken met de traditie van Almere en gekozen voor een centrum dat weinig vernieuwend is. Het stadscentrum is niet meer dan een kopie van bestaande centra op het oude land terwijl het Almere meer een eigen identiteit had kunnen geven.

Een inflexibel centrum
Bovendien meent Brouwer dat het beter bij Almere had gepast om het centrum stapsgewijs te ontwikkelen in plaats van in één keer een ingewikkeld groots ontwerp neer te zetten. Hierdoor is het nieuwe centrum ook een inflexibel centrum geworden, dat moeilijk op toekomstige ontwikkelingen kan inspelen. Bovendien hebben kleine ondernemers uit de stad nauwelijks de kans om zich in het centrum te vestigen, omdat de ruimtes simpelweg te duur en te groot zijn.

reacties (14)

 • Gradus

   

  Over dit winkelcentrum is niet goed nagedacht. Vandaag de dag wil men winkelen - bij voorkeur overdekt - tussen gezellige kleine winkels met de mogelijkheid voor een kopje koffie etc. Hier is het een groot tochtgat zonder enige uitstraling en als je met een rollator of rolstoel bent, dan ben je helemaal de klos. Dan is gezellig winkelen er niet bij. Bult op / bult af. Dat werkt niet. In een woord gezegd: Een niet goed doordacht plan!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Niets zo vergankelijk als de mening van historici.

  reageer
 • Hannes

   

  Helemaal mee eens. Voor velen die dit al jaren bij het begin van het bouwen "waarvan ook de torenflats" toen al hebben zien aankomen, dat het een kille tochtgat zou worden. Uiteindelijk hoeveel bloembakken zijn er niet geplaatst om wat sfeer te scheppen..... Altijd heel jammer gevonden dat er geen openheid met het "weerwater" is gezocht met winkels langs de promenade...De wind aan de noordkant van de torenflats komt van alle kanten, was ook totaal voorspelbaar...En het aanzien laat zeker te wensen over...... Maar ja wie zijn eigenlijk de Minnaars van......" ... Daar is geen stem op uit te brengen.... Al met al buiten de windmolens om heeft de polder nog veel te bieden.

  reageer
 • ron

   

  wat deze dame ziet als probleem herken ik voor geen meter

  reageer
 • peteratea

   

  Van grote units kun je toch kleine maken, doe je dat voor een betaalbare prijs, wordt het alleen maar beter en mooier. Er kunnen meer overkappingen gemaakt worden. Er is plek om te groeien. Ik begrijp deze vrouw niet, wellicht is zij slecht geïnformeerd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frenky

   

  Almere heeft weerwind. ..Op voorhand kansloos dus .

  reageer
 • dame

   

  een stadshart het doodbloedend hart van almere, geen charmes geen stijl geen sfeer, koud, kil en kaal, het is een doodzonde het centrum, maar dat is mijn mening, ook van andere wat ik zo om me heen hoor, laat de kleinere winkeltjes vol fleur en vriendelijkheid terug keren en de straten wat warmer maken, dit alles geeft het centrum misschien weer wat sfeer terug

  reageer
 • Opa70

   

  Ben eens met DAME. Het ligt ook niet alleen aan de bouw maar ook aan de uitstraling. Om een gemeente sucsesvol te maken hebben wij ook een gemeenteraad met visie nodig en geen ingezakte bord pap. Wordt tijd voor nieuwe gemeente verkiezingen.

 • Dirk2

   

  Nee, Lelystad is succesvol met haar laagbouw (om je voor te schamen zo slecht en goedkoop qua opzet)! Doe mij dan Almere maar...

  reageer
 • Bas

   

  Wat heeft Lelystad hier nou weer mee te maken? Zeker jaloers daar hier een grote overloop luchthaven komt voor en door Schiphol?

 • Kees

   

  Wat een lariekoek dit. Het stadshart voorziet in meerdere uitbreidlocaties (oa boven het parkeerterrein naast het ziekenhuis). Verder ziet het er in geen enkel opzicht uit als een centrum ergens anders in Nederland. Deze vrouw doet haar vak schade aan door dit soort onzin uit te blaten.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Andere steden hebben anders mooi niet zo'n experimenteel vuilafvoersysteem. Of een schouwburg waar geen verkeer voorbij komt. Of een water zonder haven. Toevallig!

  reageer
 • Bas

   

  Er staat ook erg veel leeg en sommige winkels, zoals de Mango zijn uitgelopen op een teleurstelling. De winkels in het stadshart kunnen maar net overleven of draaien met verlies. In sommige straten staan er wel 4 panden naast elkaar leeg...

  reageer
 • Steven Stednwijker

   

  Makkelijke praatjes voor een expert ver weg. Bovendien voldoet het Stadshart goed. Wat is het probleem. Je kan je niet voorstellen hoe die oude meuk er nu bij zou staan.

  reageer
 • frits

   

  We zullen zien of het stadshart, nu het wat ouder wordt, voldoende toekomstvast is. Lijkt mij ook snel architectonisch wat gedateerd worden, en dan kun je er met deze opzet weinig anders mee.

  reageer
 • Jond

   

  Achteraf kijk je een koe in z'n.............

  reageer
 • Serge

   

  Het is maar waar je opgewonden van word !

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert