Je huis verkopen via opbod

FLEVOLAND
Zaterdag is het NVM Open Huizen Dag. Vooruitlopend daarop kijken we deze week naar alles wat te maken heeft met de Flevolandse woningmarkt. Vrijdag: je huis verkopen per opbod.

Huizen worden aangeboden tegen een hele lage prijs, bijvoorbeeld 75.000 euro voor een eengezinswoning. Dit is een 'vanaf' prijs. Na een kijkdag mogen belangstellenden een bod doen. Een paar dagen later belt de makelaar de bieders om ze de gelegenheid te geven om over het hoogste bod te gaan.

Volgens sommige makelaars is dit de toekomst: de verkoop gaat sneller en er zijn minder momenten waarop kijkers in huis zijn. Voornamelijk bij mensen die snel van hun huis af willen, bijvoorbeeld vanwege een scheiding, kan dit goed werken. Meer traditionele makelaars zijn minder enthousiast. Zij vinden dat de kopers te weinig tijd krijgen en vrezen dat mensen niet goed geïnformeerd zijn als ze hun beslissing nemen.

reacties (8)

 • Arno Wingen

   

  Op Urk is alles beter :-D. Hebben we trouwens niet zo lang geleden ook verkocht.

  reageer
 • Urker

   

  Zo gaat het op Urk altijd al..

  reageer
 • Sijn Melliw

   

  Veilingen zijn in Landen als Australië , Schotland , Nieuw-Zeeland en Zweden meest gangbare manier om je huis te verkopen. In Australië beweren ze dat onderzoeken aantonen dat zelfs in een gezonde markt veilingen gemiddeld een hogere prijs opleveren dan een vraagprijs. Mits marketing systeem op de juiste manier wordt uitgevoerd. In Nederland wordt vaak negatief gedacht over veilingen. Vaak ten onrechte. Omdat de verkeerde vergelijking wordt gemaakt met een executie veiling waar over het algemeen alleen handelaren de woning kunnen kopen. Georganiseerd door niet meeste commerciële beroepsgroep: Notarissen. Vrij logisch dat een woning dan vaak minder opbrengt. Dan hebben we nog de makelaar die hun woningen vullen met een trucje dat ze een woning voor veel meer kunnen verkopen dan hun collega makelaar en vervolgens de woning veel te hoog in de verkoop nemen en vervolgens de kaasschaafmethode hanteren. Nee dan is overstappen per op bod verkopen misschien geen goed idee. Wellicht moeten we eens na denken wat Earl Nightingale begin vorige eeuw al schreef/ De meeste makelaars verkopen geen woningen. Ze showen woningen. Iets wat een kind van 6 jaar al kan doen. Ze weten vaak helemaal niks over sales of marketing. Toch noemen zich professionele makelaars. Eigenlijk zijn het reis gidsen."Dit is de woonkamer" Zeggen tegen intelligente man en vrouw die al lang weten hoe een woonkamer eruit ziet.

  reageer
 • De TVmakelaar

   

  Het is een hele slechte manier van verkopen: huizen in een bepaalde wijk of stad hebben bepaalde kenmerken, grondoppervlak, woonoppervlak, kwaliteitsstatus, energielabel, etc. Alleen als je gedwongen snel van je huis af moet, is dit een optie.. Als huizen in een bepaalde wijk lager dan gemiddeld geprijst worden, grijpt de gemeente genadeloos in met de WOZ van het komend jaar: laagst verkochte/geprijsde woning is gelijk aan WOZ. Daardoor dalen alle vergelijkbare huizen in waarde, daar heeft niemand wat aan, behalve kopers, die kunnen meer eisen stellen. Het heeft niets met de werkelijke waarde van woningen te maken, de verkopers zullen stoppen met hun woning te koop aanbieden.. (want onder de waarde van pakweg 2006) De NVM is er uitsluitend op gericht zo veel mogelijk 'reuring' in de woningmarkt te bewerkstelligen, dat is niet in het belang van de verkopers, zeker niet in Lelystad....

  reageer
 • Arno Wingen

   

  Een verkoopmethode is goed als de verkoper tevreden is met de opbrengst. Heb bij een goede verkoopprijs nog nooit iemand horen klagen over de WOZ. Los daarvan, WOZ is op basis van transacties, niet vraagprijzen.

 • Arno Wingen

   

  Hoi Grondstof, De journalist heeft ongeveer dezelfde vraag gesteld (hoe weet ik of ik dat kan vertrouwen?) maar die is uit het item geknipt. De hoogste bieder krijgt de kans om alle andere biedingen in te zien en desnoods contact te hebben met bieder nr 2, 3 etc om te checken of het klopt. Lijkt me de meest transparante manier, maar als ik jouw verhaal goed lees was he tin jouw situatie gewoon een vraagprijs, niet bieden vanaf, toch? vr. gr. Arno

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • grondstof

   

  Daar heb ik weinig vertrouwen in dus. De makelaar belt je op voor een hoger bod en kan dus belangstellenden tegen elkaar uitspelen. Ook zou hij een bod van een niet bestaand iemand kunnen faken en daardoor de prijs en zijn vergoeding op kunnen drijven. Zolang je niet met een andere partij direct onderhandeld of bied maar met tussenkomst van een derde is die mogelijkheid aanwezig. Zelf heb ik zoiets mee gemaakt in Almere Buiten waar de dag van mijn bezichtiging nadat een pand al 14 maanden nieuw en leeg te koop stond plots de vraagprijs was geboden. Ik heb een bod van 500 euro boven de vraagprijs geboden en de makelaar duidelijk gemaakt niet verder te gaan in bod en tegenbod vanwege een wantrouwend gevoel over die gang van zaken. Enkele maanden later was het betreffende pand pas van de markt en verkocht. Ik heb dus altijd een vreemde smaak in mijn mond er van over gehouden.

  reageer
 • Arno Wingen

   

  haha, nee, dit is geen 1 april grap. Is echt gebeurd, kopers worden echt volledig geïnformeerd, er waren echt 35 biedingen, woning is echt verkocht.

  reageer
 • Frank

   

  1april

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert