Pleegmoeder (72) strijdt tegen FAS

LELYSTAD
De 72 jarige Roos Haase uit Lelystad wil alles in het werk stellen zodat iedereen weet wat FAS is, het Foetaal Alcohol Syndroom.

Kinderen krijgen deze ziekte doordat hun moeder tijdens de zwangerschap alcohol drinkt. Daardoor hebben de baby's een hersenbeschadiging opgelopen en kunnen er allerlei afwijkingen voorkomen.

Haase kwam met het syndroom in aanraking doordat ze al jaren pleegouder is en kinderen met FAS opvangt. Zij vindt dat te weinig mensen van het syndroom afweten. Om te zorgen voor meer bekendheid van FAS gaat Haase de straat op om posters te plakken en folders uit te delen.

reacties (4)

 • T v n

   

  Ook ik ben moeder van een kind met FAS. Zo verdrietig dat de plek waar je het meest veilig zou moeten zijn, de buik van je mama, zo onveilig is dat je er gehandicapt uit komt. Maar ook: hoe zal het zijn als je als moeder bemerkt dat je kind door jou drankgebruik gehandicapt is geraakt. Want dit is het enige syndroom wat volledig te voorkomen is. Al jaren wijs ik iedere zwangere in mijn omgeving hier op. Dan heeft deze handicap in elk geval nog een waarschuwend effect. Waardoor mogelijk een ander kindje dit niet overkomt. En onderschat de gevolgen niet. Want de handicap is al erg genoeg. Maar ook de neveneffecten maken het nog ingewikkelder. E komt zoveel meer bij kijken. En levenslang, hé... Maar... ik ben knettergek met dit pareltje. Zou haar voor geen goud willen missen. God heeft me een geweldig cadeau gegeven door haar aan mij toe te vertrouwen. Houd van haar minstens zoveel als van mijn "buikkinderen". Ze voelt zo "van mij": geweldig. En het is me toch ook een lieverd. Had graag de handicap voor haar weggenomen. Maar het vormt voor mij geen beletsel om vreselijk veel van haar te houden.

  reageer
 • Jade

   

  Zal een hoop ellende schelen, hoeven zij het speciaal onderwijs ook niet te belasten. Als je daar komt zie je gelijk hoeveel ouders verslaafd zijn of geweest zijn. Die kinderen komen dan terecht maar het zijn wel vaak de gene die daar weer ellende veroorzaken. Die kinderen zijn eigenlijk net iets te goed voor die school maar te slecht voor de gewone school. Hierdoor zijn er alleen maar verliezers.

  reageer
 • Mijzelf

   

  Ik geloof niet dat je weet wat speciaal onderwijs inhoudt, Jade. Juist ook door je een-na-laatste zin. Als moeder van een kind dat naar het Speciaal Onderwijs gaat omdat mijn kind een vorm van autisme heeft vermoed ik dat je het Speciaal Basis Onderwijs bedoelt.. De meeste kinderen die een diagnose hebben gaan naar het Speciaal Onderwijs (b.v. de Zevenster of de Dr. Herman Bekiusschool in Lelystad), kinderen die het niet redden op het regulier onderwijs kunnen geholpen zijn op het Speciaal Basis Onderwijs (b.v. de Watergeus in Lelystad). Verder ben ik het wel met je eens dat het een hoop ellende voorkomt als er meer bekend word over FAS; vooral voor het kind zelf!

 • Anoniem

   

  Het FAS syndroom kun je krijgen bij overmatig drank gebruik tijdens de zwangerschap vaak zie je dit syndroom bij ouders die bride aan alcohol verslaafd zijn. Buiten hersenbeschadigingen zijn er ook uiterlijke kenmerken. Vaak is het hoofd niet rond maar wat vierkantachtig, laag staande oortjes en heel vaak slikproblemen. Vaak ontkennen de ouders verslaafd te zijn.

  reageer
 • el

   

  fas krijg je niet door alleen maar overmatig drank gebruik, zelfs door een glaasje...groeten een ras echte fasser en ik gun het de slechtste nog niet eens

 • Tuuk

   

  Lelystadse??? Dat moet Lelystedelinge zijn!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nou, proost dan maar.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert