Wilde dieren gespot in tuinen

LELYSTAD
In Lelystadse tuinen lopen 's nachts niet alleen katten rond, maar ook vossen en zelfs bunzingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Landschapsbeheer Flevoland, de gemeente Lelystad en studenten van CAH Vilentum. De eerste resultaten waren dinsdagavond te zien in het VARA-programma Vroege Vogels.

Camera's
In het kader van het project 'Klik, wat loopt daar door de tuin' worden in verschillende Lelystadse voor- en achtertuinen speciale observatiecamera's geplaatst. Hiermee zijn al diverse vossen gefilmd, die zelfs tot midden in de stad door tuinen lopen en zich niet beperken tot de buitenrand.

Bunzing
Volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland zijn er nog meer interessante ontdekkingen gedaan: "De bunzing is voor ons de meest spannende soort. Je ziet er eigenlijk nooit iets van, maar deze camera's maken duidelijk dat er veel meer bunzingen voorkomen in de stad dan dat wij dachten", zei hij in Vroege Vogels. 

Verklaring
Een verklaring voor de vele beesten in de stad heeft Reinhold wel: "Een stad als Lelystad is belangrijk voor een aantal diersoorten. Je ziet dat in het agrarische gebied rondom de stad de biodiversiteit afneemt. Veel soorten hebben eigenlijk alleen nog maar een plek aan de rand van de stad of in de stad". Hoeveel dieren in de stad rondlopen is nog moeilijk in te schatten, maar de eerste resultaten laten zien dat er van sommige soorten meer rondlopen dan gedacht.

Het project is nog niet afgelopen, Lelystedelingen die benieuwd zijn wat er 's nachts stiekem door hun tuin scharrelt, kunnen zich aanmelden bij Landschapsbeheer Flevoland.

reacties (8)

 • Richard

   

  hallo, ik loop al 30 jaar vaak diep in de nacht door lelystad en weet sinds die tijd al dat er meerdere vossen op vaste tijden/routes door de hele stad lopen ; tot midden in het centrum en zelfs op parkeerdekken !! Afgelopen jaar mocht ik 2 nieuwe soorten ontmoeten ; een bunzing en niet ver van huis een boommarter. Geweldig en ik hoop dat deze dieren er nog lang zullen blijven.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, het was laat geworden hè? Maar wel beregezellig. Heb jij ook zo'n koppijn trouwens?

  reageer
 • Inger

   

  Dit is toch allang bekend, ik kwam meer dan 10 jaar geleden al vossen in Lelystad tegen

  reageer
 • renew

   

  Vossen welke naar de tuinen in de wijken van lelystad trekken! Komt het misschien omdat de vossen de omliggende gebieden door hun overbevolking leeggevreten hebben en wel maar de tuinen/steden moeten gaan om te eten. In de buitengebieden zie je geen vogel of andere bodemkruiper meer alleen maar vossen. Katten, konijnen en de hobbykip zijn nu aan de beurt voor de maaltijdvoorziening van de vos.

  reageer
 • Ja

   

  Vannacht een roze olifant gespot in mijn tuin.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • bas

   

  Bij ons in t Karveel kom ik ,s morgens vroeg reeen,boommarters enzelf bevers tegen op het fietspad achter ons huis.

  reageer
 • Johan

   

  Wat een kul van Reinhold, de biodiversiteit op het platteland neemt helemaal niet af maar juist toe! Als je het vergelijkt met 20 jaar geleden worden er veel meer verschillende gewassen geteeld, er liggen honderden km's aan akkerranden en je ziet bijna dagelijks reeën, vossen en diverse soorten roofvogels. De populatie hiervan is zo hoog dat ze nu ook naar de dorpen en steden trekken.

  reageer
 • Tim

   

  Leuk! Zo heeft mijn buurman ook wel eens een hert in zijn tuin gehad (warande).

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert