'Het is naar werk, maar je zet je voor 100 procent in'

URK
Vrijwilligers van de Urker Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD) hebben sinds de oprichting meer dan 140 mensen terug gevonden in het water. SOAD viert donderdag het 12,5-jarig jubileum. De stichting wordt landelijk ingezet om verdronken mensen zo snel mogelijk boven water te krijgen.

SOAD is een uniek initiatief van een groep gedreven Urkers die als burgerorganisatie nauw samenwerkt met de politie en Rijkswaterstaat om vermiste personen in het water op te sporen. De dreggen die hiervoor worden gebruikt zijn door de Urkers zelf ontwikkeld. De inzet van de metalen constructie met haken blijkt erg effectief te zijn, want in de meeste gevallen is het SOAD in staat de verdronken persoon terug te vinden.

Vroeger moest er worden gewacht tot een lichaam vanzelf boven kwam drijven. Dit kan lang duren en dat levert voor de nabestaanden grote onzekerheid op. Het doel van de vrijwilligers is dan ook om een lichaam zo snel mogelijk terug te kunnen geven aan de familie, zodat er een menswaardig afscheid mogelijk is.

Voor de leden van het SOAD weegt de voldoening als dit doel wordt gehaald op tegen de nare omstandigheden die ze tijdens hun werk tegenkomen. "'Het is naar werk, maar je zet je voor 100 procent in".

reacties (5)

 • irma

   

  Toppers!

  reageer
 • Tja

   

  Urk komt voldoende positief in het nieuws, hier even twee voorbeelden van de laatste twee weken (ruim een ton voor kistje meischol voor het goede doel, laagste criminaliteitscijfers). Echter is men in staat om er een negatieve draai aan te geven. Maar ook weer bij dit nieuws komt naar boven hoe de meerderheid is: begaan met de naaste. Hulde voor deze mannen die bij nacht en ontij klaar staan om zonder enige verdienste te gaan zoeken naar een stoffelijk overschot. HULDE.

  reageer
 • Polderbewoner

   

  Zeer veel respect voor deze mannen die vrijwillig dit werk doen. Urk wordt eindelijk weer een keer positief genoemd. Hulde aan deze mannen.

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Hulde voor deze vrijwilligers. Ontzettend goed initiatief. Niets is zo erg als in de onzekerheid blijven zitten.

  reageer
 • Urkertje84

   

  Toppers zijn het die stuk voor stuk geridderd moeten worden!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert