'Het is naar werk, maar je zet je voor 100 procent in'

URK • Ma 16 mei 2016 | 18:30 • Maandag 16 mei 2016 | 18:30
Vrijwilligers van de Urker Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD) hebben sinds de oprichting meer dan 140 mensen terug gevonden in het water. SOAD viert donderdag het 12,5-jarig jubileum. De stichting wordt landelijk ingezet om verdronken mensen zo snel mogelijk boven water te krijgen.

SOAD is een uniek initiatief van een groep gedreven Urkers die als burgerorganisatie nauw samenwerkt met de politie en Rijkswaterstaat om vermiste personen in het water op te sporen. De dreggen die hiervoor worden gebruikt zijn door de Urkers zelf ontwikkeld. De inzet van de metalen constructie met haken blijkt erg effectief te zijn, want in de meeste gevallen is het SOAD in staat de verdronken persoon terug te vinden.

Vroeger moest er worden gewacht tot een lichaam vanzelf boven kwam drijven. Dit kan lang duren en dat levert voor de nabestaanden grote onzekerheid op. Het doel van de vrijwilligers is dan ook om een lichaam zo snel mogelijk terug te kunnen geven aan de familie, zodat er een menswaardig afscheid mogelijk is.

Voor de leden van het SOAD weegt de voldoening als dit doel wordt gehaald op tegen de nare omstandigheden die ze tijdens hun werk tegenkomen. "'Het is naar werk, maar je zet je voor 100 procent in".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel