Oostvaardersplassen: 1 op de 3 dieren dood

FLEVOLAND • Do 26 mei 2016 | 15:24 • Donderdag 26 mei 2016 | 15:24
Staatsbosbeheer heeft afgelopen winter in de Oostvaardersplassen veel grote grazers afgeschoten. Ondanks het zachte weer waren dat er ruim 1600. Alleen in de winter van 2012/2013 gingen meer dieren dood.

De grote sterfte betekent dat één op de drie dieren in de Oostvaardersplassen de winter niet heeft overleefd. Een klein gedeelte stierf een natuurlijke dood. De rest is door Staatsbosbeheer afgeschoten, omdat de dieren te zwak waren. Dat wordt gedaan om onnodig lijden van de grote grazers te voorkomen.

https://localfocus2.appspot.com/5747064c1407b ]
Van de grote grazers werden edelherten het meest afgeschoten. Dat gebeurde vooral in de maanden februari en maart. Ook heckrunderen en konikpaarden werden in de Oostvaardersplassen uit hun lijden verlost.

https://localfocus2.appspot.com/574711d6e5011 ]
Volgens Staatsbosbeheer moet de oorzaak van de verzwakte grote grazers gevonden worden in de aanwezigheid van de brandgans in het gebied. Ruim 35.000 vogels hebben overwinterd in de Oostvaardersplassen. De grazers moesten het aanwezige voedsel delen met de ganzen. Een andere oorzaak is de zomer van 2015. Dat was geen goed groeiseizoen waardoor de grote grazers sowieso al minder vet op de botten hadden.  
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (36)

 • ArieL

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  Beste mensen,
  Wat een commotie over een natuurgebied of moet ik zeggen een natuurlijke uit de hand gelopen intensieve veehouderij in de natuur ?
  Want dat is het feitelijk iets dat opgezet is als een natuurgebied wat op een natuurlijke manier word onderhouden, alleen heeft men dat flink uit de hand laten lopen.
  Er zouden niet meer dieren mogen en kunnen lopen wat een ( iets strengere ) winter aan kan.
  Als er ( vanwege het milieu ) te veel koeien zijn gaan we die opeten, dus is dat hier ook de oplossing afschieten, slachten en opeten.
  Niet bijvoeren want die arme dieren hebben honger, ga bij een boer eens een koe aaien dat zijn zelfs erg lieve en gezelige dieren maar die eten we ook op als er teveel zijn en erg veel mest produceren.
  Vanaf het begin oostvaarders plassen project had 'men' zich beter moeten realiseren wat de toekomst zou gaan brengen nu is alleen een drastische oplosing nog mogelijk een harde les.

  ArieL

  reageer
 • Janine

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Ariel,
  Wat jij schrijft ,heb je wel gelijk maar dan moet je er ook bij schrijven dat die lieve koeien bij de boer wel tot de dood eten krijgt.En in de vriedmasnden in de warme stsl stasn.
  En dat is niet het geval bij de Oostvaardersplassen,die dieren moeten eerst maanden lijden in de vrieskou op een steenkoude , onbeschermde ,kale oppervlakte zonder eten of schoon water.
  Dat kan je van de boeren niet zeggen.
  Als ze deze dieren goed hadden verzorgd tot tot hun dood ,dan hadden we niet zo veel commentaar gehad .
  Je zal toch maar zo moeten leven.

 • Albert

    Di 31 mei 2016 Dinsdag 31 mei 2016

  Wanneer houdt deze intensive dieren kwelling nu een op?

  reageer
 • Jana

    Di 31 mei 2016 Dinsdag 31 mei 2016

  Ooit van bijvoeren gehoord de staat is de grootste dieren beul is er maar is en mensen die er wel goed voor zorgen hebben ze commentaar op.

  reageer
 • Jaap

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Wat een trieste man die Dijkshoorn. Laten we maar zeggen de frustratie van een oud beheerder. Die ongeveer 25 jaar geleden beheerder was. Heel vervelend om zo uit rancune zo'n prachtig gebied zwart te maken. Het ergste is dat deze man niet verder komt dan het idee om voor de winter gezonde dieren dood te schieten. Het is te bizar voor woorden. Laat hij zich druk maken om de honderden kalveren die wekelijk geboren worden en daarna doodgespoten of geslagen worden omdat niemand ze wil hebben. Maar behoeve van de melkproductie van de koe moet de geboorte stroom opgang blijven.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Er zijn nog altijd mensen die afleidingsmanoeuvres proberen toe te passen door te verwijzen naar misstanden in de landbouw. Mensen die het huidig beleid in de Oostvaardersplassen goed prate, zijn mede verantwoordelijk voor voortduren van dit foute beleid. Jaap, regel jij de toestemming van Staatsbosbeheer om komende winter de ellende van nabij te kunnen bekijken? Dan weet je waar je over praat.

 • Jaap

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  http://www.melkvee.nl/nieuws/8388/-honderden--te-lichte-kalveren-doodgespoten VRG. Jaap

 • D.van Dierenvriend

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Dus Jaap ,als ik het goed begrijp ben jij een voorstander van het laten verhongeren van grote grazers? En kun jij mij ook even aangeven waar die honderden kalveren doodgeslagen worden?En wat Dijkshoorn betreft,deze man heeft het behoorlijk bij het juiste eind.

 • Flevoburger

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Een duur speeltje van enkele bobo's.............

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Fred

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Ik rij er dagelijks langs. Ik vind het niet vreemd. De oosvaderplassen,3het lijkt wel oorlogs gebied. Alles dood en dor. En ik snap nog steeds niet wat die edelherten er doen deze dieren horen thuis op de Veluwe. En niet een een stuk woestijn.

  reageer
 • Marinka

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Het is een schande dat dit maar blijft voortduren. Meer dan 10.000 (kleine schatting werkelijkheid ligt dichterbij 18.000 zeggen kenners) dieren reeds verhongerd. 10.000+ Het is walgelijk. Wldernix.

  reageer
 • TTspot

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Wilde natuur....laat me niet lachen. Het is eerder om te huilen! Al die beesten zit opgesloten en kunnen in de winter niet op zoek naar voedsel. Een natuurlijk verbinding met het vaste land is wegbezuinigd en boswachters schieten de hele winter alle 'zwakke' dieren af die in het vizier komen. Een grote dierentuin met veel te veel dieren zonder voldoende voedsel. Natuurbeleid in Nederland......wat een deceptie.

  reageer
 • Marinka

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Het is een schande, niet meer niet minder. Lees Mijn Idee voor de OVP via actie tegen dierenleed of Wildernix

  reageer
 • M thieme

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Wij vinden het prachtig zo !!!

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Ik ga er van uit, dat dit niet de M.Thieme is van de PvdD, maar een trol: iemand, die probeert de discussie op te jutten/te verzieken.Overigens vind ik het ongelofelijk, dat er nog mensen en partijen zijn, die de huidige praktijk in de Oostvaardersplassen prachtig vinden. Zij zijn mede verantwoordelijk voor het voortduren van deze dierkwelling door een overheidsdienst. Nog een aanvulling van mijn eerdere reactie: Omroep Flevoland stelt dat de Heckrunderen "redelijk goed de winter zijn doorgekomen", omdat er slechts 45 Heckrunderen zijn geschoten. Er zijn echter ook 21 Heckrunderen een "natuurlijke dood"gestorven. Gestorven door verhongering. Een ellendige dood. Het gaat juist niet goed met de Heckrunderen. Dat weten we al enkele jaren.Volgens de helikoptertelling 2015 liepen er vorig najaar ca. 220 Heckrunderen in het gebied. Dan zouden er nu nog 220-66 = 154 moeten lopen. Ik betwijfel of er op dit moment meer dan 100 runderen (exclusief kalveren van dit voorjaar) lopen. Ik laat me graag van mijn ongelijk overtuigen.

 • Carola

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Goh toch best vreemd dat er bijna 2000 grazers zijn afgeschoten net nu er deskundigen van de provincie komen kijken of het beleid veranderd moet worden. Zou dat er iets mee te maken hebben? Er zouden namelijk ook minimaal 2000 grazers afgeschoten moeten worden een normaal evenwicht weer te krijgen op de oostvaardersplassen. Heel toevallig! De ganzen de schuld geven hahaha. Oh oh ik heb de ganzen zelf het gebied uit zien trekken in de herfst, pas in maart komen ze terug. Met duizenden tegelijk! Sorry ik vind het erg toevallig allemaal! Net nu er eindelijk verandering voor de grazers aan zit te komen. Wat ze ook verdienen. Ik vind dit erg ver gaan

  reageer
 • henriette

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Als je dierenleed wil voorkomen moet je vooral zo doorgaan, als ze weten dat er te veel zitten, moet je ze gewoon niet geboren laten worden, steriliseren dus.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Dat er zo veel dieren zijn gesneuveld was te verwachten. Een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Het systeem van grote grazers deugt niet!! Ondanks alle sprookjes van natuurlijke geboortebeperking worden er jaarlijks nog steeds erg veel jonge herten, paarden en koeien geboren. Er zijn geen natuurlijke vijanden, waardoor de populaties groeien tot ver boven de draagkracht van het gebied. Dat houdt in dat iedere winter het aantal dieren dat geboren is, in beginsel ook weer moet sterven. Gebeurt dat niet, dan neemt het aantal dieren verder toe. Wat er nu iedere winter gebeurt, is afschuwelijk. Bij het huidig vroeg reactief beheer worden de dieren pas afgeschoten als duidelijk is, dat ze het eind van de winter niet halen. Voor het "genadeschot" valt, lopen deze dieren maanden honger te lijden. En niet alleen de verzwakte dieren, maar alle dieren (ca. 4500). De beleidsmakers/beheerders/wetenschappers lijken dit nog steeds niet te snappen. Dit lijden is totaal zinloos en het is ook nog eens slecht voor dit Natura 2000 gebied. De dieren die nu zijn afgeschoten, verkeerden in conditiescore 1 en 2: de laagste niveau's. Dan staan de dieren passief in de luwte van de laatste resten van een wilg of vlier op de dood te wachten. Afschot zou veel eerder moeten plaatsvinden. Het huidige beheer van de grote grazers kost erg veel geld. Naar ik meen te weten meer dan € 200.000 per jaar. Kostbaar belastinggeld. Wanneer de dieren in de zomer en najaar worden afgeschoten, kan het vlees van de herten naar restaurants. (De koeien en paarden zullen naar de destructie moeten). De afzet aan restaurants levert veel geld op en aan deze dierkwelling door een overheidsdienst komt een einde. Afgelopen winter zijn dus ruim 1600 dieren gesneuveld. Waarvan 10 % door "natuurlijke oorzaak". Klinkt leuk, maar vrijwel al deze 160 dieren zijn door verhongering gestorven!! Afschuwelijk, maar dat krijgen de mensen niet te zien, want die worden 's winters ver weggehouden van de grote grazers. Er zal snel een ander beleid moeten komen. Een beleid waarbij preventief het aantal dieren drastisch wordt teruggebracht. Door het afschot van 1600 dieren deze winter is het aantal grote grazers tijdelijk op een laag niveau. Een goed moment om het aantal dieren verder terug te brengen en op dat lagere aantal te houden. Bij 4500 dieren moet men jaarlijks 1500 dieren afschieten. Bij 1000 dieren nog "maar" 300. De beleidsmakers/beheerders/onderzoekers hebben blijkbaar nog steeds niet in de gaten dat de voedselsituatie in de Oostvaardersplassen structureel is verslechterd. Door vertrapping van het gras in natte tijden en tijdens vorst. Daardoor ook slechte wortelvorming van het gras en dus geen grasgroei tijdens droge periodes. Dat heeft men blijkbaar nog niet in de gaten. Hopelijk gaat het beleid over de grote grazers nog deze zomer over naar de provincie en kan Provinciale Staten nog voor de komende winter besluiten tot een diervriendelijker beheer!!

  reageer
 • Hannes

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Je moet wel naïef en opgefokt zijn om niet te weten wat de natuur inhoud en te bieden heeft"..Met alle wijsheid van de Partij v/d Dieren.. Je stem zal daar niet aan verloren gaan..ieder zijn waarde, en zeker de dieren!!

  reageer
 • schaapjes

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Wijsheid en partij voor de dieren? Die twee zaken gaan niet samen. Andere discussie maar uiteindelijk zijn wij, consumenten, de enige verantwoordelijken voor alles waar de pvvd zich druk over maakt. In de supermarkt, of eigenlijk al voor de supermarkt, maken wij de verkeerde keuzes. Een echte slager kan je alles vertellen over echt eerlijk en heerlijk vlees. Als iedereen bereid is voor zijn vlees, melk en eieren de juiste prijs te betalen kan de boer ook zijn hart volgen. Want vrijwel elke boer heeft hart voor zijn dieren anders kun je dat vak niet uitvoeren! Dus niet in het stemhokje kiezen maar tijdens je wekelijkse boodschappen!

 • Dick

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Alle klagers hier moeten eens gaan nadenken. Moeten de grote grazers dan maar ongebreideld verder uitbreiden? Nee. Natuurlijk niet. Maar we hebben hier te maken met een "kunstmatig natuurgebied" waar beesten niet uit kunnen. Daarbij, er leven geen natuurlijke vijanden van deze beesten dus moet er, om de kudde gezond en vitaal te houden gewoon afschot plaatsvinden. Dit afschot is te lang uitgesteld onder druk van de publieke opinie, waardoor we nu met dit probleem zitten. Natuur is leuk maar dit is geen natuur, dit is 100% kunstmatig. En in kunstmatige natuur moet de mens wel optreden als natuurlijke vijand.

  reageer
 • Saint

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Is toch een bewijs van goed beheer? Veel te veel dieren voor het aanbod van voedsel. Dan kan je beter ingrijpen door de zwakke dieren af te schieten. Bijvoeren levert nog meer dieren op, met alle gevolgen van dien. Als je vervend tegenstander bent van dit beleid kan je er ook een parkeerplaats van maken.

  reageer
 • Bram

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Staatsbosbeheer voert uit wat de overheid wil. Eerst kwamen de orders (niet bijvoeren/afschot) uit Den Haag en nu straks uit het provinciehuis Flevoland. Dus klagen over Staatsbosbeheer is misschien niet helemaal terecht.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Staatsbosbeheer voert helemaal niet uit wat de overheid wil!Zij hebben dit crepeerpark met al het dierenleed toch zelf ontworpen.Vroeger werden de Oostvaarderplassen begraast door de koeien van biologische boeren en toen zag het er nog prachtig uit.Dus nu maar hopen dat de provincie als toekomstig verantwoordelijke hier snel een eind aan maakt.

 • Flevolander

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Beter dit natuurlijke beheer, dan al die hobbyjagers op de Veluwe die duizenden dieren mogen afschieten. Wilde dieren zijn geen schoothondjes.

  reageer
 • Willy

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Tja, als er minder beesten zouden zijn, gaan er naar verhouding evenveel dieren dood. Afschot of niet. Anders heb je er binnen een paar jaar weer evenveel als nu. In de natuur gaan van allerlei diersoorten 1/3e dood in de winter, maar als ze kleiner zijn, hoor je niemand er over. Konijnen bijvoorbeeld. Of meerkoeten.

  reageer
 • .\/\/.

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Al die mensen die zo klagen en het zo vreselijk vinden voor die dieren moeten zich toch eens afvragen hoeveel dierenleed er op hun bord ligt, maar ook hoe het toch mogelijk is dat de populatie grote grazers in de Oostvaardersplaasen zich zo uitbreidt ondanks de afwezigheid van voedsel. Misschien denkt men wel dat de situatie in de stallen van de Nederlandse boerenbedrijven normaal is, terwijl die in feite neerkomt op een opgevoerde en doorgefokte situatie. Weet men nog wel wat natuur is?

  reageer
 • Petra

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Dit is geen vergelijking bezoek een boerenbedrijf en baseer je op feiten in plaats van te roepen. Boeren zijn zeer begaan met gezondheid van dieren dit krijgt een boer niet over zijn hart om een dier te laten verhongeren zoals in de oostvaardersplassen gebeurt. En dit in 2016. Hoe is het mogelijk.Een rem op de groei zou het beste zijn zodat er meer voedsel is.

 • Barbara

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Wij klagen niet alsof dat dit alles vreselijk is. Het IS vreselijk! Op mijn bord verschijnt geen dierenleed, domweg omdat ik dat geen lekker smakend voedsel vind.Dat de populatie in de OVP zich uitbreid ondanks de afwezigheid van voldoende voedsel zal komen omdat de verveling bij die dieren toeslaat, dan blijft er vaak niets anders over dan nog maar eens te gaan paren, puur als uiting van stress en om de tijd te doden.Een dier heeft emoties, ervaart pijn, kan zich vervelen of gefrustreerd raken.

 • kolk

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Het is en het blijft een moordpark. Als je er op bezoek gaat ga je akkoord met dierenmoord.

  reageer
 • Kareltje

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Als je in een zachte winter in een relatief klein gebied 1600 dieren af moet maken, dan moet er bij SBB toch wel een belletje gaan rinkelen dat er een aantal zaken niet goed doordacht zijn.

  reageer
 • Henk

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Staatsbosbeheer, een compleet incompetente overheidsinstantie. De Oostvaardersplassen zijn inmiddels uitgebreid met het Kotterbos en het Oostvaardersveld. Beide gebieden zijn omgetoverd tot gebied waar grootgrazers kunnen leven. Hiermee geeft Staatsbosbeheer haar visie weer. In plaats de natuur anders in te richten houden ze vast aan het concept Oostvaardersplassen. En daarmee ook een overschot aan dieren in een uitzonderlijk saai ingericht gebied. Te weinig leefruimte en teveel dieren. Staatsbosbeheer heeft geen visie, laat staan verstand van natuurbeheer.

  reageer
 • Frits

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Staatsbosbeheer is een commerciële organisatie geworden die het al een aantal jaar zonder bijdrage van het rijk moet doen. SBB moet zichzelf dus bekostigen uit de opbrengsten van natuurgebieden. Daarom steeds meer houtkap in de bossen van SBB, en het vlees uit de Oostvaardersplassen levert vast ook wat op.

  reageer
 • Marinka

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Nee, Frits dat vlees van de herten laten ze wegrotten en van de paarden en koeien (moet van de wet) naar de destructie. Daarom mag je in de winter ook niet overal het park in, al die stinkende kadavers en grote wagens met takels.

 • Marinka

    Ma 30 mei 2016 Maandag 30 mei 2016

  Nee, Frits er wordt geen vlees verkocht, dat is ook een probleem. De herten laten ze wegrotten en de koeien en paarden naar de destructie. Daarom mag je er in de winter ook niet in, stank en grote voertuigen met kadavers... niet mooi plaatje. Lees Mijn Idee voor de OVP op Wildernix.

 • b

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  staatsbos beheer ik heb er me buik vol van (hadden de dieren maar een volle buik) weten totaal niet waar ze mee bezig zijn...in ieder geval niet met dierenwelzijn

  reageer
 • b

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  natuurlijke dood ? uitgehongerd zullen ze bedoelen

  reageer
 • Frits1

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Staatsbosbeheer moet ook veel meer geld krijgen ! Dan kunnen ze nog meer idioten in dienst nemen om idiote plannen als de Oostvaardersplassen en Oostvaarderswold te bedenken. En dan kan mw Tieme haar kop in t zand blijven steken en net doen of hier geen enorm dierenleed plaatsvindt. Kan de PvdD makkelijker hardwerkende boeren blijven pesten.....

  reageer
 • Aron

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Misschien moeten ze eens iets doen aan die enorme hoeveelheden ganzen. Die vreten de hele provincie kaal. Dat mag wel wat minder. Bijvoederen in de winter is het probleem verschuiven naar de zomer. Meer beesten voor dezelfde hoeveelheid voedsel. Vangen en uitzetten in andere gebieden binnen europa zou een optie kunnen zijn.

  reageer
 • Jan

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Ik heb hier wel een dubbel gevoel over. Aan de ene kant is het mooi dat de natuur zijn gang kan gaan. Maar het gebied is te klein daarvoor denk ik. Dus of de populatie klein houden of bijvoeren. In ieder geval is er nu een kleinere populatie door het afschieten. Hopelijk is er daardoor een verbetering.

  reageer
 • Barbara

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Er komt geen verbetering dat hebben we al jaren ondervonden.Het is slikken of stikken voor deze grote grazers. Volledig onderworpen aan de beestachtige gelukszoekers van Staatsbosbeheer.

 • Ron

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Wat een schande. Meer kan ik er niet over zeggen.

  reageer
 • marc

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Walgelijk beleid. Niet genoeg voedsel in de wintermaanden dan bijvoeren. Het is nu eenmaal een afgesloten dierentuin en geen vrije natuur. Wat SNAPT staatsbosbeheer hier niet aan ???????????????

  reageer
 • schaapjes

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Bijvoeren is nooit een optie, dat is uitstel van nog grotere executie. Het gaat om wildstand beheer.

 • Nora

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Het is schandalig zoals Staatsbosbeheer dit beleid voert laat het niet zo ver komen dat er teveel dieren zijn die sterven een beleid van niks

  reageer
 • Klaas

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  1 op de 3. Gaat er dan geen lampje branden bij dit soort organisaties of dieren welzijn partijen.of is het voor die partijen niet interessant genoeg om voor te protesteren en vind Staatsbosbeheer het stiekem leuk om legaal dieren af te schieten

  reageer
 • Rob

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Die dieren hebben daar een afschuwelijk leven. Er is daar niets te eten. Triest

  reageer
 • Rob

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Schandalig! Dit is geen natuurgebied maar een slachterij

  reageer
 • Johan

    Zo 29 mei 2016 Zondag 29 mei 2016

  Het is gewoon een beestachtig beleid wat ze voeren. Een grote schande is het en dierenwelzijn kent staatbosbeheer niet wel dierenkwelzijn!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert