Eilandjes gaan strijd met waterplanten aan

ALMERE • Zo 29 mei 2016 | 15:37 • Zondag 29 mei 2016 | 15:37
Een proef met vijf mini-eilandjes in het Almeerse Weerwater moet vanaf juni uitwijzen of er iets is te doen aan het probleem van de waterplanten. Watersporters klagen al jaren dat ze met hun bootjes vastlopen in de plantenbrij.

De gemeente en een gespecialiseerd bedrijf willen de strijd nu aangaan met zogeheten Oxatur-eilandjes. Hierop groeit gras dat zich voedt met dezelfde voedingsstoffen als de waterplanten.

Cosmetica-industrie
Doordat de waterplanten minder voedsel kunnen vinden, is de verwachting dat zij minder groeien. Aan het gras groeien lange wortels waaruit olie kan worden gehaald voor de cosmetica-industrie. Daarmee verdienen de eilandjes zichzelf weer terug. Het eerste Oxatur-eilandje wordt op dit moment getest in Amsterdam. Dat gebeurt op Fab City, een tijdelijke duurzaamheidscampus op het Java-eiland.  

Tien procent
De vijf eilandjes kunnen niet het hele waterplantenprobleem oplossen. Daarvoor zou tien procent van het Weerwater gebruikt moeten worden. Dan kan er geen pleziervaart meer plaatsvinden.
De eilanden zijn onderdeel van een groter project om de waterplanten aan te pakken. Zo worden de planten ook gebruikt in papier en een zitbankje.  

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel