Buurthuis bij AZC bezorgd over sluiting

ALMERE • Za 16 juli 2016 | 15:07 • Zaterdag 16 juli 2016 | 15:07
Het buurthuis nabij het asielzoekerscentrum in Almere moet per september de deuren sluiten. Organisatie Inspiratie Inc. maakt zich grote zorgen over het voortzetten van haar activiteiten. Amal Abass-Saal zegt intensief overleg te voeren met de wethouders Froukje de Jonge en René Peeters maar dat er tot nu toe nog geen oplossing is gevonden.

Waarom moet het buurthuis weg?
Burgemeester Franc Weerwind opende het buurthuis, BuurT-Thuis Akwaaba, in september vorig jaar. Het buurthuis is gevestigd in het pand van het taalcentrum in Tussen de Vaarten. De ruimtes zouden na de vakantie weer nodig zijn voor de nabijgelegen school Aventurijn en het taalcentrum. 

Hoop dat er op tijd een oplossing is
Inspiratie Inc. wil graag in de buurt van de huidige locatie nabij het AZC gevestigd blijven. De organisatie hoopt dat er op korte termijn een tijdelijke oplossing gevonden kan worden door bijvoorbeeld portocabins te plaatsen. Hierdoor zou het werk in elk geval vanaf september kunnen worden voortgezet.

Volgens Amal Abass-Saal is dit een noodzaak omdat bij Akwaaba veelal kwetsbare mensen worden opgevangen. Voor sommige bezoekers is het enorm belangrijk dat zij een plek houden waar ze zich thuis voelen en naartoe kunnen gaan. "Als mensen in psychische nood hier niet meer terecht kunnen, kan dat voor hen tot een crisis leiden. Dat willen we absoluut voorkomen."

BuurT-Thuis Akwaaba wil mensen inspireren
BuurT-Thuis Akwaaba heeft het afgelopen jaar 12.000 bezoekers getrokken. Daarvan komt 60% uit Almere en 40% betreft asielzoekers van het nabijgelegen asielzoekerscentrum. 

In het buurthuis kunnen mensen van alle culturen en leeftijden terecht om samen te koken, te musiceren of te schilderen. Ook worden er creatieve workshops en cursussen gegeven. Doel is om mensen te inspireren en te activeren om in contact met anderen te komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel