Buurthuis bij AZC bezorgd over sluiting

ALMERE • Za 16 juli 2016 | 15:07 • Zaterdag 16 juli 2016 | 15:07
Het buurthuis nabij het asielzoekerscentrum in Almere moet per september de deuren sluiten. Organisatie Inspiratie Inc. maakt zich grote zorgen over het voortzetten van haar activiteiten. Amal Abass-Saal zegt intensief overleg te voeren met de wethouders Froukje de Jonge en René Peeters maar dat er tot nu toe nog geen oplossing is gevonden.

Waarom moet het buurthuis weg?
Burgemeester Franc Weerwind opende het buurthuis, BuurT-Thuis Akwaaba, in september vorig jaar. Het buurthuis is gevestigd in het pand van het taalcentrum in Tussen de Vaarten. De ruimtes zouden na de vakantie weer nodig zijn voor de nabijgelegen school Aventurijn en het taalcentrum. 

Hoop dat er op tijd een oplossing is
Inspiratie Inc. wil graag in de buurt van de huidige locatie nabij het AZC gevestigd blijven. De organisatie hoopt dat er op korte termijn een tijdelijke oplossing gevonden kan worden door bijvoorbeeld portocabins te plaatsen. Hierdoor zou het werk in elk geval vanaf september kunnen worden voortgezet.

Volgens Amal Abass-Saal is dit een noodzaak omdat bij Akwaaba veelal kwetsbare mensen worden opgevangen. Voor sommige bezoekers is het enorm belangrijk dat zij een plek houden waar ze zich thuis voelen en naartoe kunnen gaan. "Als mensen in psychische nood hier niet meer terecht kunnen, kan dat voor hen tot een crisis leiden. Dat willen we absoluut voorkomen."

BuurT-Thuis Akwaaba wil mensen inspireren
BuurT-Thuis Akwaaba heeft het afgelopen jaar 12.000 bezoekers getrokken. Daarvan komt 60% uit Almere en 40% betreft asielzoekers van het nabijgelegen asielzoekerscentrum. 

In het buurthuis kunnen mensen van alle culturen en leeftijden terecht om samen te koken, te musiceren of te schilderen. Ook worden er creatieve workshops en cursussen gegeven. Doel is om mensen te inspireren en te activeren om in contact met anderen te komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (12)

 • Jan

    Di 19 juli 2016 Dinsdag 19 juli 2016

  Noem het dan gewoon zo, in plaats van dat gekwaak.. Gewoon op zijn hollands, dan leert iedereen gelijk wat dat is..

  reageer
 • Simone

    Di 19 juli 2016 Dinsdag 19 juli 2016

  Akwaaba betekent welkom (iedereen).

  reageer
 • Jan

    Di 19 juli 2016 Dinsdag 19 juli 2016

  Buurthuis Akwaaba? Waren we door de namen uit de Nederlandse taal heen? Of is dat geen deel van de zo gewenste intergratie? Toch maar dat taalcentrum?

  reageer
 • Simone Heeren

    Ma 18 juli 2016 Maandag 18 juli 2016

  Ik werk als vrijwilligster in dat Buurt-thuis. De mensen die daar komen voor dagbesteding,taallessen,kunst en muziek "passen"zich veel sneller en beter aan dan in menig andere stad gebeurd! De uitdrukking psychische nood wordt hier misschien uit zijn verband gerukt. Waar het mensen die uit een oorlogsgebied komen en op de vlucht moesten slaan vooral om gaat is een vriendelijk gezicht en een luisterend oor te krijgen. Dus ga eens langs en start een gesprek ipv blind te oordelen!

  reageer
 • .\/\/.

    Ma 18 juli 2016 Maandag 18 juli 2016

  O, het is de kift. Zeg dat dan meteen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jop

    Ma 18 juli 2016 Maandag 18 juli 2016

  Gewoon sluiten die tent. Hier worden de criminele activiteiten ontwikkeld. Subsidie kan naar de verzorgingshuizen voor onze oudjes.

  reageer
 • Havenaar

    Ma 18 juli 2016 Maandag 18 juli 2016

  Ik ben het met je eens dat er voor mensen in psychische nood meer begeleiding moet zijn. Maar je beseft wel dat dat veel meer geld kost dan een buurtcentrum?

  reageer
 • Havenaar

    Ma 18 juli 2016 Maandag 18 juli 2016

  'Ze moeten zich aanpassen '... dus net als veel andere Almeerders naar een buurtcentrum kunnen gaan, bedoel je ? Dat is precies wat 'ze' willen .

  reageer
 • Peter

    Zo 17 juli 2016 Zondag 17 juli 2016

  Mensen met psychische nood horen niet thuis in een buurthuis. Er gaat al meer dan genoeg geld naar de asielzoekers dus sluiten en het geld besteden om de armoede onder een hoop Almeerders aan te pakken.

  reageer
 • Henk

    Zo 17 juli 2016 Zondag 17 juli 2016

  Misschien kan het geld voor de zielige dieren beter hieraan besteed worden.

  reageer
 • Willem D

    Zo 17 juli 2016 Zondag 17 juli 2016

  Ze moeten zich gewoon aanpassen of retoer Afz gaan

  reageer
 • haan

    Zo 17 juli 2016 Zondag 17 juli 2016

  Onder andere hierdoor is het woord subsidieslurpers ontstaan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert