Politie surveilleert extra bij ziekenomroep NOP na dreiging

EMMELOORD • Za 30 juli 2016 | 11:00 • Zaterdag 30 juli 2016 | 11:00
De politie surveilleert extra bij de studio van de Zieken- en Ouderenomroep OZO-NOP in Emmeloord. Bij de omroep kwam deze week een dreigend telefoontje binnen. In de nacht van vrijdag op zaterdag  is de deur van de omroep beklad. Er is 'stop' opgeschreven met een stift, daarnaast zijn drie manen bij getekend. Volgens secretaris Bas Stuy kan dit duiden op de Turkse extremistische organisatie De Grijze Wolven. Het symbool van deze groep is namelijk drie manen. 

Eerder deze week nam de ziekenomroep al maatregelen nadat bij het Turkstalige programma een dreigtelefoontje was binnen gekomen. In het gesprek werd secretaris Bas Stuy te verstaan gegeven dat de omroep met zijn wekelijkse Turkstalige radio-uitzending moet stoppen, omdat 'er anders gekke dingen zouden gebeuren.'

Stuy zegt de bedreiging en de bekladding van de deur direct bij de politie te hebben gemeld. Ook zijn er maandag camera's bij de studio aan de Bouwerskamp geplaatst. Stuy heeft geen idee wie er achter het telefoontje zit. Het nummer was afgeschermd. En hoewel de beller met een zwaar Turks accent sprak, denkt de secretaris dat iemand zo'n accent mogelijk ook expres kan hebben gesproken

Er wordt gekeken of op de beelden de dader te zien is van de bekladding van de deur. Stuy heeft geen idee waarom iemand of meerdere mensen het op de omroep hebben voorzien. In het Turkse programma zou hoofdzakelijk muziek worden gedraaid en komen nooit politieke onderwerpen aan bod. Volgens de secretaris heeft de Turkse presentatrice vorige week zaterdag in de uitzending wel gezegd dat ze hoopt dat ieders familie in Turkije na de recente couppoging veilig is. Hij kan zich niet voorstellen dat iemand daar aanstoot aanneemt.

Volgens Stuy reageerde de presentatrice van het programma kalm op de bedreiging en was ze vastbesloten om vandaag gewoon weer een live-uitzending te maken. Na het zien van de bekladding was ze wel geschrokken maar ging wel door. 

Sinds de mislukte coup in Turkije zijn ook er in Nederland de spanningen binnen de Turkse gemeenschap. De laatste dagen werd een paar maal brand gesticht bij panden van Turkse organisaties. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel