Reddingsbrigade Nederland betreurt subsidiebesluit

DRONTEN
De Reddingsbrigade Veluwemeer zorgt wel degelijk voor meer veiligheid op de randmeren bij Dronten. Het is daarom jammer dat de gemeente Dronten geen subsidie wil geven voor het reddingswerk. Dat vindt de overkoepelende organisatie Reddingsbrigade Nederland. Die is het niet eens met burgemeester Aat de Jonge, die vindt dat er genoeg toezicht op de randmeren is.

Volgens de burgemeester wordt de veiligheid voldoende gewaarborgd door de Kustwacht, de KNRM en de brandweer. Maar de vrijwilligers van Reddingsbrigade Veluwemeer kunnen veel sneller ter plaatse zijn, zegt directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland. Ook grijpen ze in als er een ongeluk dreigt. Het gaat om maar een paar duizend euro steun, stelt hij. "Als er op jaarbasis ook maar één mensenleven gered wordt, wat is dat een gemeente dan waard?".

De subsidie voor de Reddingsbrigade Veluwemeer is een paar jaar geleden al gestopt. De vrijwilligers vinden dat ze daardoor te veel eigen geld in de boten en benzine moeten steken. Daarom varen ze alleen nog in het weekend uit.

reacties (11)

 • ??

   

  Ik snap de mensen niet die er zo "op tegen" zijn, er zal maar iemand van jezelf in nood verkeren, dan ben je blij dat er een reddingsbrigade is die hulp komt/kan bieden. Subsidies worden aan de idiootste dingen weg gegeven, bijv de miljoenen die naar "cultuur" onzin gaan

  reageer
 • Werkelijk onbegrijpbaar !

   

  Deze maatregelen om hulpvaardige burgers te torpederen zegt meer over de mentaliteit van deze tijd.Na de tweede wereldoorlog besefte men het meest dat men hulpverlening bij grote calimiteiten goed moet regelen.Nu is men inmiddels de Burgerbescherming kwijt de brandweer moet het met minder doen.Zelfs vrijwilligers zijn niet meer nodig totdat er wel iets ernstigs plaats vind.Dan tuigen we onderzoekscommissies op met zeer verstandige mensen.

  reageer
 • Ron

   

  Ik begrijp het wel. Ik kom vaak aan het Veluwemeer. Strak water, geen golven. Als je daar nuchter bent en normaal doet heb je niemand nodig.

 • Frank

   

  Slechtste burgemeester ooit. Gemeenteraad heeft niks te zeggen. Iedereen huivert

  reageer
 • kees d.

   

  Burgemeester denkt dat de brandweer dit wel afkan. Maar post Biddinghuizen die het Veluwemeer in haar verzorgingsgebied heeft, heeft niet eens een vaartuig. Die moet uit Lelystad of Harderwijk komen. De vrijwilligers van de Reddingbrigade worden niet betaald terwijl de vrijwilligers van de Brandweer wel worden betaald. Een uitruk van de Brandweer kost klauwen vol geld en zeker als er meerdere voertuigen moeten rijden door het gebrek aan een boot en Brandweerduikers bij de post Biddinghuizen. Naar mijn mening is een subsidie aan de Reddingsbrigade goedkoper dan de verschillende uitrukken van de brandweer naar het Veluwemeer. De Reddingsbrigade is bij grote drukte altijd aanwezig en het lijkt dan alsof ze van het zonnetje genieten maar ze zijn tenminste bij een calamiteit aanwezig in het gebied.

  reageer
 • Kees, jij denkt dat bij een melding de brandweer dan niet meer uitrukt? Die komt zoiezo, dus niet echt sterk argument.

 • Ekster

   

  Het voordeel heeft hij dan weer dat hij aan geen partij gebonden is. Een van zijn fiasco's de Meerpaal heeft tonnen subsidie nodig en dat moet weer ergens vandaan komen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Mir

   

  Ik snap het wel hoor dat ze geen subsidie krijgen. Laat de strandtenthouders er maar wat tegenaan gooien dan. Die strijken ook het parkeergeld op. Trouwens geen idee hoe vaak ze nou worden opgeroepen. Varen die gasten daar rondjes in het zonnetje? Of moeten ze eerst van huis komen? Dan is de drenkeling allang verdronken toch? Als ze daar een beetje gezellig stoer rondvaren moeten ze ook de kosten van deze hobby maar zelf dragen.

  reageer
 • UK

   

  Tonnen weggeven aan kunst en cultuur dat dan weer wel. Te zot voor woorden deze beslissing.

  reageer
 • Ron

   

  Kom op zeg redders. Zie het als hobby. Lekker een beetje varen. Zonnetje erbij. Ja daar moet je wat voor over hebben .

  reageer
 • peter

   

  Burgermeester bouwt liever voor veel geld een uitkijktoren, vanaf een toren zie je veel beter hoe iemand verdrinkt.

  reageer
 • frits

   

  Tja, tientallen miljoenen subsidie voor cultuur, en de reddingsbrigade zoekt het zelf maar uit. Ik snap werkelijk niets meer van de logica van de overheid. Reddingsbrigade is WEL een collectieve/publieke voorziening.

  reageer
 • Sjaak

   

  Klopt niet. Is GEEN collectieve/publieke voorziening. Als dat wel zo was, dan hadden ze zeker wel geld gehad. Overigens krijgt de KNRM ook geen subsidie.

 • Jordi

   

  Ik ga er maar vanuit dat de Burgemeester Aat de Jonge zijn verantwoordelijkheden kent en zijn rug recht houdt. Excuses met de strekking van ik weet cq ik wist het niet waar bestuurders zich met een hoge regelmaat achter verschuilen moeten niet geaccepteerd worden. Mocht er onverhoopt iets naars gebeuren dan zal de Burgemeester het zijn leven lang mee moeten dragen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert