Groot onderhoud aan bruggen en sluizen

LELYSTAD
De provincie gaat vanaf volgend jaar alle elf sluizen en vijf bruggen in haar bezit vernieuwen en opknappen. Daarvoor wordt tot en met 2021 totaal 50 miljoen euro uitgetrokken. Als eerste zijn de Noordersluis en Friese Sluis aan de beurt. 

De oudste sluizen in Flevoland dateren uit de jaren 40. Door problemen met de elektrische installatie en mechanische delen zijn er de laatste jaren veel storingen geweest. Naar aanleiding daarvan is tot groot onderhoud besloten.

Dit jaar hebben zich tot juni zo'n vijftig storingen van meer dan twee uur voorgedaan. De storing dit weekeinde aan de Ramspolbrug valt daar buiten, want deze brug is van Rijkswaterstaat.

Sinds 2014 worden de sluizen met camera's op afstand bediend vanuit een controlekamer in het provinciehuis in Lelystad. In de vakantietijd is het in het centrum nu topdrukte. De bediening op afstand is destijds ingevoerd om te bezuinigen. Tegelijk zijn wel de bedieningstijden verruimd van 6 uur 's ochtends tot 22 uur 's avonds.

reacties (4)

 • KC

   

  Heel mooi van de provincie dat de opjekten nu de aandacht krijgen die ze verdienten. Nu kunnen de oude en nieuwe technieken beter opelkaar worden aangepast. Vergeet niet de kennis, die nu nog aanwezig is om de opjekten lokaal te bedienen, behouden blijft.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Het zal best dat veel installaties oud zijn maar de genoemde sensoren en bedienvoorzieningen zijn natuurlijk veel jonger. Waarschijnlijk minder dan 10 jaar.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het belangrijkste bij zo'n besluit moet toch de analyse zijn. Is de ouderdom van de installatie de bron van de storingen?

  reageer
 • Esveen

   

  Directie Zuiderzeewerken heeft de sluizen destijds overgedragen met een flinke zak geld en ook in een goede staat van onderhoud enz. Je kunt je afvragen of dat bedrag goed besteed is. De Ramspolbrug laat zien dat ouderdom een flauwekul smoes is.

 • Deetje

   

  Bedieningen verruimd? Nou niet in het weekend als iedereen wil varen! Hoop bovendien dat het onderhoudt niet in het vaar seizoen zal plaats vinden

  reageer
 • Truus

   

  Waarom niet? Die mogen omdat ze zich een boot kunnen veroorloven daar geen last van hebben? Als ze met de Noordersluis bezig gaan is heel Lelystad-Haven geïsoleerd, geen mens die zich daar druk om maakt blijkbaar.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert