'Pas op voor overvliegende zwanen op A6'

ALMERE • Do 8 september 2016 | 11:11 • Donderdag 8 september 2016 | 11:11
Ook de komende maand kan het verkeer op de A6 last hebben van overvliegende zwanen. Daarvoor waarschuwt het Vogelopvangcentrum Midden-Nederland in Naarden.

Botsingen en files
De afgelopen dagen stond er minstens twee keer een lange file op de A6 doordat zwanen tegen auto's of vrachtauto's botsten. Ook het treinverkeer had er last van. Op de Hollandse Brug zette een machinist zijn trein stil om een gewonde zwaan te redden.

Laagvliegers
"Een zwaan die wil de brug over en houdt er geen rekening mee dat daar ook verkeer rijdt. Dus voor hem is één meter boven de weg al voldoende", zegt Erik Bruinning, de beheerder van de vogelopvang. 

Volgens hem zijn twee oorzaken aan te wijzen voor de aanrijdingen. Het gaat erg goed met de zwanenpopulatie in Nederland, waardoor er ook veel zwanen in het Gooimeer zitten. Dat heeft simpelweg tot gevolg dat er ook meer vogels worden aangereden.

Wegwerkzaamheden
Ook de wegwerkzaamheden aan de A6 en A1 spelen volgens Bruinning een rol. "Zwanen zijn heel erg gewoontedieren. Je ziet vaak dat als er dingen veranderen langs wegen of gebouwen, zwanen daar wel eens tegenaan botsen." 

Over een maand trekken veel zwanen weg uit het Gooimeer. De kans dat ze nog tegen auto's aanbotsen, neemt dan af. 

Vlaggen of hekken
Een oplossing voor het probleem is volgens Bruinning het plaatsen van bijvoorbeeld vlaggen of hekken. Dan moeten de zwanen automatisch hoger vliegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel