Opkomsttijd brandweer verslechterd

ZEEWOLDE • Vr 9 september 2016 | 11:12 • Vrijdag 9 september 2016 | 11:12
De brandweer is in Zeewolde en Dronten bijna nooit op tijd bij een brand. De opkomsttijden zijn verslechterd. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2015. Was de brandweer in Zeewolde in 2014 in 16,3 procent van de gevallen binnen de gestelde tijd van 8 tot 10 minuten bij een brand, vorig jaar is dit gedaald naar maar 7,7 procent. 

Buitengebied
Dat zit hem volgens de brandweer in het aantal incidenten in Zeewolde en het feit dat Zeewolde een groot buitengebied heeft. In 2015 waren er 9 gebouwbranden. Omdat het hier om een klein aantal gaat heeft één brand waar de wagens laat arriveren relatief veel invloed op de cijfers. Zo werkt een jaar zonder brand in het buitengebied positief op de cijfers. Een jaar met branden op grote afstand van de kazerne pakt slecht uit.

Niet onveilig
Het functioneren van de brandweer is volgens Marlou Boot van Brandweer Flevoland niet veranderd. Het is in Zeewolde en Dronten niet onveiliger geworden. De gemiddelde opkomsttijd van rond de 11 minuten is al jaren stabiel.

Geen verbetering
Structurele verbetering is er in de toekomst niet te verwachten. Zeewolde heeft altijd al grote moeite met het halen van de norm van 8 tot 10 minuten. De brandweer werkt namelijk met vrijwilligers die eerst opgeroepen worden en het kost dus meer tijd om uit te rukken. Er is maar één manier om de tijden wel haalbaar te maken. Een beroepskazerne neerzetten. Maar dat kost miljoenen en de brandweer ziet dat niet gebeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel