Opkomsttijd brandweer verslechterd

ZEEWOLDE
De brandweer is in Zeewolde en Dronten bijna nooit op tijd bij een brand. De opkomsttijden zijn verslechterd. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2015. Was de brandweer in Zeewolde in 2014 in 16,3 procent van de gevallen binnen de gestelde tijd van 8 tot 10 minuten bij een brand, vorig jaar is dit gedaald naar maar 7,7 procent. 

Buitengebied
Dat zit hem volgens de brandweer in het aantal incidenten in Zeewolde en het feit dat Zeewolde een groot buitengebied heeft. In 2015 waren er 9 gebouwbranden. Omdat het hier om een klein aantal gaat heeft één brand waar de wagens laat arriveren relatief veel invloed op de cijfers. Zo werkt een jaar zonder brand in het buitengebied positief op de cijfers. Een jaar met branden op grote afstand van de kazerne pakt slecht uit.

Niet onveilig
Het functioneren van de brandweer is volgens Marlou Boot van Brandweer Flevoland niet veranderd. Het is in Zeewolde en Dronten niet onveiliger geworden. De gemiddelde opkomsttijd van rond de 11 minuten is al jaren stabiel.

Geen verbetering
Structurele verbetering is er in de toekomst niet te verwachten. Zeewolde heeft altijd al grote moeite met het halen van de norm van 8 tot 10 minuten. De brandweer werkt namelijk met vrijwilligers die eerst opgeroepen worden en het kost dus meer tijd om uit te rukken. Er is maar één manier om de tijden wel haalbaar te maken. Een beroepskazerne neerzetten. Maar dat kost miljoenen en de brandweer ziet dat niet gebeuren.

reacties (12)

 • Nico Verhoef

   

  De laatste keer dat ik de brandweer nodig had in Zeewolde, waren ze er binnen 8 minuten. Er zijn bijzonder veel uithoeken in Dronten. De brandweer zou dus op een of twee locaties een standplaats moeten hebben zonder kazerne. Alleen een brandweerwagen in een stalling waar een brandweerman vlakbij woont, zodat die direct kan instappen. Probleem direct opgelost. N.G. van der Meer http://www.opdrachtplaats.nl

  reageer
 • Eddy

   

  Is het niet zo dat de Brandweer Flevoland druk op zoek is naar een lichting nieuwe vrijwilligers? Al die mensen die zich druk maken over bovenstaande nieuws berichten, kunnen misschien beter eens binnenlopen bij een brandweer kazerne in de buurt! Alleen met nieuwe vrijwilligers kunnen we de uitruk tijden verbeteren... Dus zet aub al dat negatieve gedoe om naar iets positiefs en laten we met elkaar proberen te zorgen voor iets meer begrip, respect en leefbaarheid!

  reageer
 • Kees Prins

   

  Frederik snapt het helemaal... Deze vrijwilligers slapen de hele dag, doen lekker boodschappen, gaan gezellig overal naar toe samen, ja dan weet je waar je over praat. Of toch niet: Mensen zetten zich vrijwillig in die 24/7, werken ook gewoon elke dag bij hun werkgevers. Deze werkgevers die deze vrijwilligers toestemming geven om ten aller tijde de deur uit te vliegen als bij Frederik de boel in brand staat! Oja en al deze helden werken niet allemaal voor dezelfde werkgever, dus duurt even voor ze bij Frederik voor de deur staan. En deze vrijwilligers staken niet hoor, die hebben hart voor hun zaak!! Ik hoop voor Frederik dat hij ze nooit nodig zal hebben.....

  reageer
 • Peter

   

  De eemhof zijn eigen meldingen op laten lossen

  reageer
 • Ook een peter

   

  Eemhof word niet gedaan door Zeewolde. Almere rijdt op deze meldingen

 • Ernst

   

  Over 1 kam scheren gesproken...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ron

   

  Logisch met vrijwilligers. Laten we blij zijn dat ze het willen doen.

  reageer
 • Slaper

   

  Frederick snapt het

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  De strekking van het verhaal van omroep flevoland klopt. Zeewolde heeft een vrijwillige brandweer. Waren er geen vrijwilligers, dan was er uberhaupt geen brandweer in Zeewolde. Dus in plaats van te zeuren over zgn. verslechterde opkomst tijden kan men beter dankbaar zijn dat er uberhaupt mensen bereid zijn om vrijwilliger bij de Brandweer te zijn.

  reageer
 • Frederik

   

  Tja, ze zijn natuurlijk ook 24 uur per dag aan het werk. Dan moet je af en toe wakker geschud worden omdat je een middagdutje doet, of omdat het hele team ergens een kijkje gaat nemen. Of omdat ze toch echt nog even boodschapjes moeten doen. Ik stel voor dat deze helden op hun 45e al met pensioen mogen. Schuift aan, schuift aan.

  reageer
 • .\/\/. voert geen trollen

   

  Zo, de boel een beetje opstoken...

 • Lezer

   

  Joh, je ziet echt alleen de negatieve hoek van deze mensen. Nou ja, negatief..... Deze mensen moeten ook eten in de 24 uur die ze werken. En ja dan moet je ook boodschappen doen. En als je ieder moment gealarmeerd kunt worden, zal dit moeten gebeuren met de ploeg. De burger wil toch zo graag weten wat er met hun centen gebeurd? Nou dan zal de brandweer ook eens de straat op moeten. Verdiep je eens in de materie van een 24 uurs dienst voordat je al je frustratie wegschrijft aan mensen die voor jou en je familie door het vuur gaan. Dank voor je begrip.

 • Inwoonster

   

  Wat is dit nou voor een fles axijn reactie zeg!! Tot er bij u brand uitbreekt en u ze nodig heeft. Niks middagdutje, niks boodschapjes of kijkje nemen. Hard werkende mensen die hun leven inzetten voor huis en hastd of leven van anderen. Als u niet weet waar u over praat zeg dan niets!!!!!!

 • Dorpsgenoot

   

  goed nieuws. Dat is een stuk sneller dan vroeger. Verder is dit geen nieuws.

  reageer
 • Harderwijker

   

  komt omdat de meldkamers niet samen werken en bijvoorbeeld zelden Harderwijk oproepen naar meldingen waar hun minuten sneller kunnen zijn!

  reageer
 • Rob

   

  Vreemd toch, opkomsttijd brandweer verslechtert, maar het is niet onveiliger geworden???? Broodje aapverhaal, iedere seconde telt is er altijd verkondigt maar de tijden veranderen blijkbaar. Net zoals een bij een grote brand zijn er geen schadelijke stoffen vrijgekomen. Bij een brand komen er altijd schadelijke stoffen vrij. Mensen wat op de mouw spelden wat is de wereld toch simpel geworden. Deze mevrouw verteld gemakshalve er niet bij dat het met name bij de vrijwillige brandweer een leegloop is van goed getrainde en gemotiveerde brandweerlieden door mede het bedenken van de regiobrandweer, en andere demotiverende zaken als met minder mensen op een wagen wat overigens ook voor de brandweerlieden gevaarlijker is geworden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert