Buurtbemiddeling helpt bij overlast houtrook

ALMERE
Gezellig de houtkachel of de barbecue stoken op een warme zomeravond, het geeft naast gezelligheid ook veel rook. Daar kunnen de buren flink last van hebben. Om problemen tussen buren op te lossen, zet de gemeente Almere bemiddelaars in.

Het CDA in Almere vroeg de gemeente in augustus om maatregelen vanwege de grote overlast van houtrook. Zo opperde de partij onder meer een verbod op houtkachels in nieuwbouwwijken.

De gemeente zegt de problemen met houtrook te kennen. Af en toe komen er meldingen van burgers over rookoverlast. Almere zet dan bemiddelaars in om met die bewoners tot een oplossing te komen.

Stookverbod is onmogelijk
Een houtrookvrije woonwijk is volgens de gemeente niet mogelijk. Hierdoor zou de landelijk wetgeving namelijk moeten worden aangepast. Ook verwacht Almere dat een stookverbod het probleem niet zal oplossen omdat bewoners dan nog steeds houtskool kunnen branden in een vuurkorf of barbecue.

reacties (8)

 • Frank

   

  Houtrook kan lekker ruiken (volgens sommige), maar het is gewoon pure fijnstof vol met schadelijke stoffen. De luchtkwaliteit bij de A-10 West is beter dan in een wijk met vuurkorven, houtkachels, open haarden enz. Hartfalen en beroertes komen niet zomaar aanwaaien, nee die liften mee met uw rook. Normaal je ramen open doen kan niet meer in Lelijkstad - Rook. Tijd voor fijnstofvrije woonwijken!!!!!!!!!!!!!! Er is al genoeg rotzooi in de lucht.

  reageer
 • Hans

   

  Er bestaan tegenwoordig ook een katalysator welke in de rookgaspijp gebouwd kan worden, die een hele hoop overlast vermindert. Gewoon even zoeken op internet. Dit kan een hoop overlast schelen voor de buurt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  We gaan met z'n allen op een kluitje bij elkaar wonen in ons vinexparadijs, en dan gaan we vervolgens lekker last van elkaar hebben. En dan gaat het CDA zich ermee bemoeien....kan ik ergens klagen over spuitjeslucht?

  reageer
 • StevieW

   

  Beter in Amsterdam in de uitlaatgassen zitten...

  reageer
 • jj

   

  Het probleem is groter in de winter. In de zomer wordt incidenteel gebarbecued enz. Maar er zijn mensen die in de winter uitsluitend stoken met hun houtkachel om hun betaalde energieverbruik te verlagen. En intussen waaien al die uitlaatgassen en rookstanken bij de buren naar binnen. En dan heb ik het nog niet eens over de luchtvervuiling. Zou graag willen dat er beperkende maatregelen komen....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Den

   

  Tsja, of mensen die a, dan niet in hun alles rander daadwerkelijk alles branden. iig. geen volle vuilcontanier :-(

  reageer
 • wimjc

   

  Het is toch van de zotte als iemand van zijn barbecue gebruikt maakt, er een buurtbemiddelaar ingeschakeld wordt. Het wordt steeds gezelliger in Almere, blij dat we ruim 2 jaar geleden verhuisden naar een normale gemeente.

  reageer
 • de Buurman

   

  Voorlichting heren en dames voorlichting. ga je dennenhout stoken....rook en stank. Hoe herken je dennenhout... Nat hout....rook en stank Papier rook en stank BBQ stinken ook enorm... maar dat is het vleeswaar of wat er daar voor door mag gaan... Check ff de windrichting...en waarschuw dan je buren. droog hout gebruiken waar geen hars in zit evt aanvullen met briketten ...wel vuur en warmte maar heel weinig overlast.. maar bij alles te veel is te veel...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert