Kamerlid CU draagt Urker visnettenjurk in Ridderzaal

URK • Ma 19 september 2016 | 19:33 • Maandag 19 september 2016 | 19:33
Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber draagt tijdens Prinsjesdag een jurk die is gemaakt van oude visnetten van Urker vissers. De politicus van de ChristenUnie wil daarmee aandacht vragen voor duurzame visserij. 

Volgens Dik-Faber loopt Urk voorop in duurzaam vissen. Ze vindt het schip MDV 1 'Immanuel' van de Urker visser Hendrik Kramer, daar een mooi voorbeeld van. Door nieuwe technieken gebruikt het schip veel minder brandstof dan andere vissersboten en stoot het minder stoffen uit die het milieu aantasten. Ook roemt Dik-Faber de bedrijven Healthy Seas en Econyl die van oude visnetten garens en textiel maken.

De jurk is gemaakt van visnetten en gerecycled plastic uit de Noordzee. De bijpassende accessoires, zoals het ceintuur en de hoed, zijn gemaakt van vissenhuiden die weggegooid zijn door restaurants. Op deze manier werd afval omgezet in een nieuw product en is de jurk een voorbeeld van duurzame verwerking.

Na Prinsjesdag zal Dik-Faber de speciaal voor haar door Franciska Manuputty ontworpen jurk ter beschikking stellen als inspiratie voor het onderwijs. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel