Rode Kruis helpt illegalen met zorg

ALMERE • Ma 10 oktober 2016 | 16:45 • Maandag 10 oktober 2016 | 16:45
Acht vrijwilligers van het Rode Kruis in Almere helpen nu bijna een jaar mensen die illegaal in de stad verblijven. Het gaat om uitgeprocedeerde asielzoekers, maar ook om mensen die vluchten vanwege eerwraak of een andere onveilige situatie in hun land van herkomst. Deze mensen hebben geen verblijfsvergunning en weinig rechten. Waar ze wel recht op hebben, is zorg. Daar helpt het Rode Kruis bij. 

70 illegalen geholpen
Het afgelopen jaar zijn 70 illegalen geholpen met een behandeling door een huisarts, de tandarts of een ziekenhuisbezoek. Hoeveel mensen er in totaal in Almere illegaal verblijven in een kamertje, een caravan of in het bos, is niet duidelijk. De organisatie denkt dat dat er veel meer zijn dan zij zien.

Onnodig lijden
Het Rode Kruis helpt de zogenoemde ongedocumenteerde mensen, omdat zij wil voorkomen dat ze onnodig lijden. Vrijwilliger Rob van der Brugge zegt erg veel verhalen te horen waar hij wakker van ligt. Hij vindt zorg bieden aan de zwakkeren in de samenleving een belangrijke taak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • john

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  tuurlijk en de mensen die echt zorg nodig hebben !46646

  reageer
 • .\/\/.

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Voor het gemak slaat men deze twee zinnen uit het bericht even over: "Waar ze wel recht op hebben, is zorg. Daar helpt het Rode Kruis bij." Ik vind het uitermate treurig dat de reaguurders hieronder die mensen (want dat zijn het) kennelijk ook dat niet gunnen.

  reageer
 • Alexs

    Di 11 oktober 2016 Dinsdag 11 oktober 2016

  Dus een legale organisatie helpt illegale, en gaat mij om het idee er achter, ik zal wel het een ei zijn gekropen

  reageer
 • C.Reeuwijk Almere

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Ja het zal wel .Maar deze hebben geen verblijfsvergunning dus terug naar af .Jammer dat hadden zij kunnen weten.zDoor alle hulp van willende mensen en organisaties blijven zij toch lekker en dadelijk weer een general pardon Sorry uw en organisatie zijn verkeerd bezig.Wij staan niet achter de PVV .

  reageer
 • Bas

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  En zo blijven we faciliteren....ten koste van de samenleving...

  reageer
 • MKM

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Wat is uw voorstel dan? Noodzakelijke zorg niet bieden? De reden dat men hier illegaal verblijft doet mijns inziens niet ter zake op het moment dat zorg nodig is.

 • laat alle reacties zien
 • Jan

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Als je na alle procedures, al die jaren van geholpen door de bekende veel te dure advocaten, uiteindelijk verteld wordt dat je hier weg moet, dan kunnen we wel ophouden met zielige verhalen. En door die mensen alsof het hier een onderduik adres betreft tegen een moordenaarsclan, een verblijfadres te beiden, dan ben je gewoon dom bezig. Deze mensen komen hier voor de verkeerde redenen, en moedig dit toch niet verder aan. Er zijn zat mensen die hier niet naar de tandarts of ziekenhuis gaan, omdat ze het eigen risico niet kunnen opbrengen. Misschien moet je daar ook eens wakker van gaan liggen?

  reageer
 • Steven Koestal

    Ma 10 oktober 2016 Maandag 10 oktober 2016

  Ik ben het zo ontzettend met jou eens! Eigen volk eerst klinkt heel naar maar mijns inziens zeer terecht.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert