Stadsbestuur Almere wil meer zonne-energie

ALMERE
Het college van burgemeester en wethouders in Almere wil twee zonnevelden laten aanleggen. Het eerste veld komt in De Vaart achter de gevangenis en het tweede tussen de A6 en de Trekweg bij de afslag Almere Buiten.

Volgens wethouder Tjeerd Herrema zijn de twee velden even groot als 130 voetbalvelden. Ze zouden 17.000 huishoudens van energie moeten voorzien. De zonnevelden zijn onderdeel van het energiebeleid van de gemeente. Zo worden er ook dit en volgend jaar 88 gemeentelijke gebouwen voorzien van zonnepanelen. Bovendien plaatst Woningbouwcorporatie De Alliantie nog dit jaar zonnepanelen op 1500 woningen. 

Almere wil in 2022 energieneutraal zijn. Vorig jaar trok de gemeente 8,7 miljoen euro uit voor duurzame energie. Daarvan wordt 5 miljoen euro gebruikt om particulieren en bedrijven een goedkope lening te geven om bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen.

reacties (7)

 • J. Servaas

   

  Maandag jl. meldde een medewerker van Rijkswaterstaat dat achter de Olifanten een zonnepanelenpark komt ten behoeve van de A6.OK, hier wonen geen mensen en natuurlijk is dit goed voor het milieu als een deel van de A6 op Zonne energie draait. Maar nu nog een megapark bij bewoners langs de Lagevaart voor de deur? De A6 wordt met nog eens vier rijstroken verbreed waardoor de geluidshinder zeker zal toenemen, ondanks de toezegging dat geluid reducerend asfalt wordt aangebracht. Het geluid wordt nu nog min of meer geabsorbeerd door het land en de akkerbouw. Bewoners worden hier geen snars beter van terwijl het uitzicht wordt verpest. Grote schande als de gemeente dit onzalige plan doorzet. Ik voorzie al weer procedures bij de Raad van State. "NIET ALLES KAN IN ALMERE"

  reageer
 • Frans

   

  Tja, Almere wel en Lelystad had geen oren naar een voorstel om 100ha aan te leggen.Liever windmolens!!

  reageer
 • Heel het floriadeterrein overdekken met zonnepanelen is mijn voorstel.

  reageer
 • PeterF

   

  Dat lijkt me niet zinvol. Een waardevolle plek midden in Almere ga je niet bedekken met zonnepanelen. Dan maar horeca, amusement, cultuur of woningbouw, maar dus geen zonnepanelen daar. Mee eens?

 • Pzaal

   

  Wanneer gaat de stadsverwarming deels over op aardwarmte?

  reageer
 • PeterF

   

  Beste Pzaal, wat bedoel je met je vraag? Het is namelijk zo dat stadsverwarming werkt met de restwarmte van (o.a.) electriciteitscentrale Diemen en met de combicentrale in Almere Stad. Stadsverwarming is dus zowiezo een geweldig schone manier om warmte te leveren.

 • Boels

   

  Volgens Nuon stoot je 50% minder CO2 uit dan met een gasgestookte CV. Dus gaarne met terugwerkende kracht groene subsidie voor stadsverwarmers ;-)

 • Ed

   

  Veel Almeerders zijn vast bereid hun dak beschikbaar te stellen in ruil voor een lagere energierekening.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk2

   

  Prima! Wel direct lokaal besteden aan de installateurs en niet aan vriendjes van buiten de stad! Dat schijnt nogal eens moeilijk te zijn voor de politici...

  reageer
 • M Janssen

   

  Waarom verplichten ze niet gewoon alle nieuwbouw om te zijn voorzien van zonnepanelen. Dat zou al heel veel helpen lijkt mij

  reageer
 • PeterF

   

  De nieuwbouwproductie is veel te laag om een serieuze hoeveelheid panelen te kunnen plaatsen. Twee "mega"parken zoals voorgesteld (haha, de duitsers en fransen halen hun neus op voor zulke aantallen) zijn veel goedkoper te bouwen en te onderhouden. Bij plaatsing op particuliere daken dan gaat het voordeel naar die particulier. De gemeente wil best investeren maar dan moeten er ook flinke inkomsten tegenover staan. Door twee "eigen" parken aan te leggen kunnen ze een meerjarig contract afsluiten met een Nuon of soortgelijke partij. Veel nieuwbouw liggen daken verre van optimaal.

 • Boels

   

  Helpen waar tegen? Het jaagt de gemiddelde energieconsument op hoge inpassingskosten van het netwerk en kosten ten gevolge de subsidieregelingen. Het klimaat trekt zich van dit soort flutmaatregelen niets aan. Baas op eigen dak, dat wel; maar verbruik de zonne-energie dan wel zelf en koppel het niet aan het openbare netwerk.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert