Mariniers in actie op het IJmeer

ALMERE
Zo'n honderd oud-mariniers zijn zaterdag in Almere samengekomen om zich voor te bereiden op een zware roeitocht. Eind juni vindt de ‘Dutch Marines Rowing Challenge’ plaats. Een tocht tussen Den Helder en het Duitse Wilhemshaven van ruim 300 kilometer.

PTSS
De mariniers doen dit om geld in te zamelen voor collega’s met PTSS, posttraumatische-stressstoornis. Op het IJmeer bij Marina Muiderzand werden vandaag de eerste trainingskilometers afgelegd. 

‘Eens een marinier, altijd een marinier’
Daarnaast was het vooral een weerzien tussen oude bekenden. De mariniers komen uit allerlei provincies en hebben elkaar vaak maanden niet gezien. Ook werd er stilgestaan bij collega’s die zijn omgekomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Franc Weerwind. 

De oud-mariniers benadrukken dat ze er altijd zijn voor elkaar en voor hun oud-kameraden die om dreigen te vallen helpen. Dat geldt ook voor nabestaanden van omgekomen mariniers. 

Extra hulp 
Volgens de mariniers is hulp voor mensen met PTSS vanuit het ministerie van Defensie niet altijd voldoende. Door geld in te zamelen willen ze hun oud-collega’s zelf helpen. Bijvoorbeeld door middel van een geleidehond.

Rotterdam-Vlissingen-London
Vorig jaar maakten de mannen ook al een lange roeitocht. Toen werd van Rotterdam via Vlissingen naar London gevaren.

reacties (9)

 • pieter

   

  steven : pantserinfanterie dat is KOUDEOORLOG veteranentaal, tegenwoordig is er behoefte aan specialisten en slimme wapens.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Hoezo, inderdaad zie je dit soort vaartochten overal. En waarom maken mariniers zich druk. ZIj worden zelf nauwelijks ingezet op de missies en doen niets anders dan strandjes bestormen zonder tegenstand op Texel.

  reageer
 • kees d.

   

  Kijk eens de nieuwe minister voor sport en defensie.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Nee hoor, dit wordt overal gedaan. Ook door huisvrouwenclubs in de Amsterdamse grachten.

  reageer
 • Elzerman

   

  Dit kan alleen bij Mariniers

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Steven Stedenwijker

   

  Niet echt gezond om zulke lange afstanden met zulke primitieve vaartuigen af te leggen. Vooral het roeien zonder rolbankje is zeer slecht voor de rug. En waarom heeft een nederlands evenement een engelse naam? De nederlandse mariniers bestonden al tweehonderd jaar toen andere landen er nog aan beginnen moesten. Overigens zou Nederland beter af zijn met een hersteld Lekgerkorps met een fatsoenlijk aantal brigades pantserinfanterie. Het gevaar zit in het Oosten en niet op zee.

  reageer
 • HM

   

  Prachtig initiatief van echte kerels!

  reageer
 • Sergeant

   

  Top mannen! Helaas dat we iemand moeten missen!

  reageer
 • Th Kok

   

  Gewoon super trots op onze marinier dat hij hierbij wil horen. Succes.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert