Gedwongen ontslagen bij Omroep Flevoland

LELYSTAD
Negen werknemers van Omroep Flevoland worden gedwongen ontslagen als gevolg van een bezuiniging bij de regionale omroep. De werknemers in vaste dienst kregen het slechte nieuws dinsdagmiddag te horen. Freelancers krijgen later deze week te horen of ze nog worden ingehuurd. 

Omroep Flevoland moet zo'n 1 miljoen euro bezuinigen. Landelijk moet er 17 miljoen euro bezuinigd worden van staatssecretaris Sander Dekker. Een landelijke samenwerking had een deel van de bezuinigingen kunnen voorkomen, maar acht regionale omroepen maakten bezwaar. 

Na de ontslagronde gaat Omroep Flevoland een nieuwe koers varen. Wat dat betekent voor de programmering, maakt directeur Allard Berends woensdagavond bekend. 

 

reacties (33)

 • Barbara

   

  Krijgen wij na deze aankondiging en het meeleven nog te horen wie we niet meer zullen horen of zien bij OF? Of is het gedwongen vertrek van enkelen een interne kwestie waar we niks mee hebben te maken. Dat zou ook kunnen...

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Het is ook wel sneu om als publieke omroep SocMedia logo's aan de gevel te hangen. Dan heb je nog maar weinig vertrouwen in je eigen distributie.

  reageer
 • Mark Visser

   

  Misschien Moet A Berends eens gekort worden op zijn salaris van 180:000 euro per jaar.... Die man is toch alleen maar aan het fietsen!

  reageer
 • A. Ter Hoeven

   

  Vreemd dat de ene omroep het zwaar heeft terwijl ze bij tv36 in dure auto's rijden. Kunnen ze niet beter samen?

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Je moet je afvragen of regionale omroepen eigenlijk nog nodig zijn. De huidige mediawet loopt decennia achter op de technologische ontwikkelingen. De 'rampenfunctie' kan naadloos via andere techniek worden overgenomen.

  reageer
 • ikke

   

  Het lijkt mij erg belangrijk voor de democratie. Wie controleert de politiek nog? De lokale en regionale kranten zijn vrijwel verdwenen, we hebben allen nog de regionale omroep.

 • Jan

   

  Tuurlijk, laten we iedereen ontslaan omdat jij dat vindt. Gelukkig zijn er ook nog andere meningen zoals je hier kunt lezen.

 • laat alle reacties zien
 • pieter

   

  Eerst een overbodige NPO tv zender en een paar NPO radio zenders er uit, kunnen de regiozenders hun kwaliteit verhogen in plaats van verminderen, maar die NPO- kliek is oppermachtig met hun politieke vrienden in Den Haag, zeker met de verkiezingen in het zicht hebben zij die NPO lieden hard nodig, ik denk bv. PvdA en hun vazallen van de VARA.

  reageer
 • Jan

   

  Correct, één van de partijpunten is meer geld voor de publieke omroepen.. Vreemd, aangezien men al bijna 4 jaar in het kabinet zit en voor deze bezuinigingen medeverantwoordelijkheid dragen! Maar ja, dat was natuurlijk ruilhandel om te voorkomen dat de VVD op andere punten het PvdA gezicht kon aantasten. Bijvoorbeeld het asielbeleid.

 • Antje Ha

   

  Een goede reden om het reageren op de website af te schaffen. Het is veel gebazel en het kost praktisch een FTE om het te managen. OVerigens zou men er beter aan doen de lokale omroepen landelijk te bundelen en alle faciliteiten te delen. Per regio heb je dan alleen een eigen redactie en correspondenten. Weg met al die management clubs, HR en conciërges per omroep.

  reageer
 • Wendy

   

  Ik vind het sneu voor de mensen die bij Omroep Flevoland werken. Mijn beleving van deze omroep is heel positief, ik kijk elke dag naar het nieuws en het weerbericht en ook de radio staat regelmatig op Omroep Flevoland afgestemd. Ik vind het fijn om betrokken te zijn bij mijn omgeving en OF biedt deze kans door lokaal nieuws te brengen, meer en minder serieus nieuws, juist fijn, niet alleen maar ellende.

  reageer
 • Desiree

   

  Eigenlijk zou Omroep Flevoland de mensen met kritiek uit moeten nodigen. Gewoon voor een gesprek over wat zij van een regionale omroep verwachten en wat Omroep Flevoland eigenlijk allemaal doet. Zo zie je van elkaar wat er mogelijk is. Je moet niet vergeten dat er in journalistiek werk veel tijd zit. Voor een journalistiek verhaal ben je soms dagen bezig om bronnen te zoeken. En ja, dan wil je ook wel eens berichten maken van persberichten. Is dat zo slecht? Een regionale omroep is er om de mensen te informeren en om kritisch te kijken naar wat er in de wereld gebeurt. Dat de omroep nu moet bezuinigen op in plaats van investeren in meer journalistiek is iets waar je je zorgen over moet maken, niet over of er af en toe een persberichtje wordt gebruikt om de site te vullen. Ik wens alle betrokkenen sterkte!

  reageer
 • Paul Vermast

   

  Veel sterkte voor alle betrokken medewerkers!

  reageer
 • Theo

   

  niet zo heel erg, ik vind dat OF erg veel aan sturing doet, ze zijn niet echt objectief. maar Wiens brood men eet diens woord men spreekt is een Nederlands gezegde.

  reageer
 • Frits1

   

  U kent uw spreekwoorden, maar weet u wel wiens brood zij eten?? Uit uw reactie maak ik op dat u dat echt niet weet!

 • Gert

   

  Klopt, zijn volgens mij vaak persberichten.

 • Tja

   

  Jammer voor de betreffende medewerkers maar verder zeer terecht. Hopelijk wordt er dan minder onzin genoteerd hier, sommige berichten echt van geen enkel nieuwswaarde. Zoals het straatpraat item, heeft vaak niets met de provincie te maken. Degenen aan het woord zeggen vaak maar wat zonder er iets van te weten. De vraagsteller stelt de vraag vaak op zo'n manier dat het antwoord in zijn bedoelde richting wordt gestuurd. Verder kan de moderator eruit, die plaatst of weigert reacties naar eigen inzicht naar mijn idee. Verder worden kleine incidenten in de Flevolandse dorpen uitgebreid uitgemeten met diverse artikelen, daar volgen vaak weer onzinnige (vaak compleet niet op de hoogte) en kwetsende reacties op. Ik denk dat de omroep zich bij haar taak moet houden: nieuws brengen en als er niets is, meldt dan ook niets.

  reageer
 • Hans

   

  Tja als je geen meerwaarde hebt in de Flevopolder val je ten prooi aan de bezuinigingen en deze omroep heeft geen meerwaarde, onzinnige programma's waar niemand naar kijkt en waar wel animo voor is bijvoorbeeld sport wordt in 10 minuten afgedaan en dan heb je het over alle sport van het hele weekend. Ik heb persoonlijk geen probleem met deze beslissing, er zijn zwaardere ontslag rondes geweest in de polder en daar heeft deze omroep ook bijna geen aandacht aan besteedt, gewoon doorgaan met het leven er zijn ergere dingen dan dit.

  reageer
 • Harry A

   

  Fijn, jarenlang onterecht subsidies gekregen en veel te lang mee aan gepapt

  reageer
 • Monique

   

  Wat jammer. Ik ben benieuwd of tussen de dijken ook stopt. Daar zitten vaak guitige onderwerpen in.

  reageer
 • Herman

   

  Binnen de dijken heet het programma Monique. Er zitten inderdaad leuke onderwerpen tussen.

 • henny brugman

   

  Het zoveelste project waar deze man zijn wil wil opleggen. Vele mensen luisteren en kijken met plezier naar deze omroep en Jan Hen l(lees Sander Dekker) wil dat weer verhinderen. Weer zoveel mensen de straat op,wat een frut land leven wij in.

  reageer
 • Kees Krentenpap

   

  De regering en het parlement hebben voor deze bezuiniging gekozen. Dus dit is geen solo project van 1 staatssecretaris. Jammer voor de mensen die een andere baan moeten gaan zoeken. Ik wens ze daar veel succes bij.

 • Frits 1

   

  Sander Dekker is hard op weg om de Publieke Omroep, waartoe ook de regionale omroepen behoren, definitief de nek om te draaien en daarmee meer ruimte te maken voor de commerciële omroepen met nog meer reclame, Amerikaanse pulp en stompzinnige spelletjes van Gordon, Joling, Hazes en consorten!

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Ja, dat is erg sneu voor OF, ze maken goede programma's (ik heb het niet over het nieuws, dat laat te wensen over qua diepgang en content), ze zouden zeer kunnen bezuinigen op 'dagtv', overdag dus, het voegt niets toe aan het nieuws, het maken van achtergrondprogramma's kost tijd en veel geld, maar is de krent in de pap! En het aansluiten bij de wensen van het Flevolandse publiek, dat is gezien de meeste reacties op OF niet gediend van veel diepgang, het zou uit te zoeken zijn of er meer kijkers en luisteraars komen als de rest van het publiek (die wel diepgang wenst) ook aangesproken wordt... Ik kan mij voorstellen dat je niet alleen de 'highlights' van de gemeentevergaderingen weergeeft, maar ook met verschillende belanghebbenden/ betrokkenen in discussie gaat, eigenlijk zoals Jeroen vd Laan het al doet met de bestuurders... En meer journalistiek op locatie, geen beelden met een smartphone opgenomen, en redacteuren (ik ken een aantal zeer bekwame!) die zelf de research gaan doen en hun eigen item maken ('ik ben Richard en hier gaat het vandaag over") zoiets. En dan maar wat minder uitzendtijd op het landelijk Tv-net, maar doe het gewoon als stream op de website, dat is toch de toekomst: geen licenties meer voor de kabel, de schotel, maar gewoon digitaal.. Dan overleeft ook OF Sander Dekker wel.., want door zijn besluiten kijkt er geen hond meer naar Nederland123, pardon NPO 123, toch?

  reageer
 • Willem legenstra

   

  De kritiek is van dien aard dat in principe zou kunnen zeggen over de noodzakelijkheid van bezuinigingen an sich. Ontslagen worden vanwege noodlijdende maatregelen kunnen op zich bekeken worden wanneer andere mogelijkheden tot het doen van geen bezuinigingen nader zijn onderzoch. Zo'n onderzoek richt zich dan meer op het fenomeen van kosten- baten analyses welke de toets van de kritiek zouden kunnen doorstaan. Onderzoek is daar dan gelaten wanneer men terug komt op bovenstaand onderzoek,

 • Barbara

   

  Omroep Flevoland levert materiaal aan waar haar lezer, luisteraar of kijkerd haar/zijn eigen diepgang in kan vinden/leggen. Zo kan ieder op zijn eigen manier en vanuit eigen interesses Flevowatchen! Stekte voor de vertrekkers, echt heel sneu!. Kusje op de zekere wond van Barbara

 • Frits1

   

  Regionale samenwerking kan slechts in beperkte mate, des te treuriger zijn de bezuinigingen door Dekker, die echt van toeten noch blazen weet wat betreft de regionale omroepen. Verder vind ik het zeer betreurenswaardig dat de (Flevolandse ) provinciale overheid hier blijkbaar geen financiën voor beschikbaar wil stellen, maar ja dan heb je als provincie weer een instantie minder die je kritisch volgt. Kom op Prov. Staten en hou de regionale omroep op nivo en schrap desnoods een van de vele overbodige prestige-projecten.

  reageer
 • guus

   

  meer gevarieerde programma's, geen TV waarin een DJ te zien is, wat valt daaraan te zien? dit is verspilling en oninteressante (=saaie) TV, m.i. meer reclame en/of gesponsorde programma's (als dat mogelijk is volgens de mediawet).

  reageer
 • Trebor

   

  Guus, dit soort televisie komt alleen maar door al die bezuinigingen. Heb je wel eens gekeken op TV Oost, Tv Gelderland, TV Drenthe? Daar hebben ze overdag ook TV beelden van een DJ. Dit is juist geen verspilling maar goedkope TV.

 • Frits2

   

  Jammer, nooit verder gekeken dan uw neus lang is. Overdag is het inderdaad beeldvulling maar er worden zeker wel goede journalistieke programma's gemaakt. Enige aanmerking die ik heb: ook al gebeurd er wat minder in de rest van de provincie dan in Almere , ook daar zijn interessante onderwerpen te vinden om boeiende tv te maken.

 • Jay

   

  Hoewel ik soms echt wel zeer kritisch ben op wat de omroep doet, vind ik de bewering dat ze zich er alleen op Lelystad en Almere richten kant noch wal raken. Ik zie alle Flevolandse gemeenten geregeld aan bod komen. En die nieuwe koers, daar ben ik heel benieuwd naar. Op een positieve manier.

  reageer
 • Erik

   

  Omroep Flevoland heeft zijn nut niet kunnen bewijzen. Als er nou echt journalistiek werd bedreven dan zou het sneu zijn. Het is eerder een bedrijf waar geen enkel oog voor detail bestaat en er alleen wordt geschreven over kant en klare verhalen zonder enige vorm van diepgang!

  reageer
 • Henk24

   

  Kant en klare verhalen? Voorbeelden graag.

 • henk a van den brink

   

  Het vervelende gevolg van een liberaal misverstand dat de commercie wel voor betekenisvolle programma's kan zorgen.

  reageer
 • Hans

   

  Wordt er dan ook eens nagedacht om via de schotel uitzendingen te doen? Ik kan namelijk alle regionale zenders ontvangen, behalve omroep Flevoland. Handig, wanneer zich er een calamiteit voordoet.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Geklets. De meeste regionale zenders zijn op de satelliet niet vrij te ontvangen. U gelooft toch niet dat de mensen massaal schotels gaan opzetten om een lokale omroep te ontvangen.

 • Jim

   

  Ik zie het verband niet. Uitzenden via de schotel kost jaarlijks veel geld. Met niet uitzenden via de schotel kun je juist geld besparen. In Flevoland kijkt slechts 1 % van de inwoners via de schotel. Bovendien klopt het niet dat alle andere regionale zenders via de satelliet te ontvangen zijn, momenteel iets meer dan de helft. Steeds meer regionale zenders haken - in verband met de kosten- af. En je kunt anno 2016 ook gewoon tv kijken via de website of app.

 • kees d.

   

  Kunnen we die kneus van een Sander Dekker samen met zijn kornuiten niet weg bezuinigen? Hebben ze daar in het Haagje nog niet genoeg van ons gestolen?

  reageer
 • willem

   

  Sander Dekker (VVD) is van mening dat de regionale omroep de waakhond moet zijn van de democratie. Ondertussen kleedt dezelfde Sander Dekker de regionale omroep financieel uit en blijft er niets anders over dan een keffertje. Zo heeft de VVD het graag, snoer alle democratische geluiden de mond zodat niemand meer kan zien, horen of lezen welke puinhoop de VVD veroorzaakt in omroepland.

  reageer
 • mario withoud

   

  Jammer. Zowel dat er mensen ontslagen worden is jammer. Dat het kennelijk moet door bezuinigingen is jammer. Het is voor ons als Flevolanders jammer. En bepaalde domme reacties op dit bericht vind ik jammer.

  reageer
 • KC

   

  Ik vindt het belachelijk dat de overheid gaat bezuinigen op de regionale omroepen. Provinciale omroepen zijn heel belangrijk voor het nieuws, onderzoek, calamiteiten, politiek, e.d. In hun provincie. Kunnen de provincies niet extra bijspringen.

  reageer
 • Astrid

   

  Sneu voor de mensen die moeten vertrekken, voor Freelancers is er natuurlijk niks anders, die maken content en verkopen dat of niet, risico van een Freelancer. Wellicht wil de directeur Allard Berends eens nadenken over meer nieuws en sport uit Dronten, Emmeloord, Zeewolde en Urk. Omroep Flevoland is nu eenzijdig gericht op Lelystad en Almere. Wellicht ook dat er dan meer lokale bedrijven zijn die willen adverteren omdat de bewoners dan ook weer kijken...

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Kletspraat, de omroep is vooral erg NOP gericht. Dat komt door de correspondent ter plekke.

 • jan Stolp

   

  U heeft een verkeerd idee over freelancers. Dat zijn mensen die exact hetzelfde werk doen als mensen met een vast contract, maar zonder die zekerheden. In omroepland is dat schering en inslag.

 • Kevin

   

  Helemaal mee eens Astrid. Momenteel is de nieuwsgaring 80% voor de Ketelbrug en 20% over de ketelbrug Laten ze daar eens een betere verdeling in maken, zodat ook de ondernemers over de brug, misschien gaan adverteren

 • Sanne

   

  Heftig, heel veel sterkte aan de betrokkenen. Toch vind ik het teleurstellend dat de politiek niet met meer geld over de brug komt, regionale omroepen hebben wat mij betreft een belangrijke functie die je niet aan de markt kan over laten.

  reageer
 • Robert

   

  Bezuinigen=personeel ontslaan...... Alsof die mensen niets doen en alleen maar geld kosten. Programma's maken zichzelf?

  reageer
 • frits

   

  dat wordt dan minder onzin naar buiten brengen als nieuws ,

  reageer
 • Plien

   

  Het zal in de toekomst alleen maa me onzin worden. En overnemen van kant en klar persberichtjes die aangeleverd worden. Als ze minder personeel hebben, kunnen ze nog minder eigen items onderzoeken en produceren. Het zal er niet beter van worden. Jammer dus. Sterkte voor de mensen die worden ontslagen maar ook voor de achterblijvers die de klappen moeten opvangen.

 • frits

   

  Jammer dat een blijkbaar naamgenoot dit vindt. Omroep Flevoland brengt misschien weleens items die ik persoonlijk niet nieuwswaardig vind, maar onzin is het nooit. Wel vind ik het niet keer van deze tijd om zowel lokale (lees: gemeenteschaal) omroepen te hebben, als provinciale, waarbij de grenzen van de provincies nogal willekeurig door het land lopen, en onvergelijkbare groottes hebben. Wat mij betreft worden de verschillende potjes geld bij elkaar gevoegd, en komen er in Nederland een stuk of 50 tot 75 professionele regionale omroepen. Omroep Flevoland is daarbij voor mij een voorbeeld van een goede regionale omroep met een juiste schaal: veel aandacht voor lokale items. Veel beter dan bijvoorbeeld RTVNH of Omroep Gelderland.

 • El

   

  Jammer, ik vind dat Omroep Flevoland t heel goed doet en juist een belangrijke rol vervult in de nieuwsvoorziening! Sterkte gewenst aan alle medewerkers die op zoek moeten naar nieuw werk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert