Strenge maatregelen tegen afvaldumpingen

ALMERE
Burgemeester en wethouders in Almere gaan het dumpen van afval aanpakken. Zo komen er vier extra handhavers. Elke overtreding wordt gestraft met een boete van minimaal 90 euro. De boetes lopen op tot 165 euro. Boetes worden hoger wanneer de gemeente moet gaan onderzoeken wie de overtreder is. 

Betalen voor halen
De gemeente wil het grofvuil op een andere manier gaan ophalen. In plaats van 10 dagen wordt de wachttijd verkort naar 5 dagen om het grofvuil gratis op te halen. Tegen een betaling van 15 euro kan de vuilnis de volgende werkdag al worden opgehaald.  

Inwoners rechtstreeks benaderen
De gemeente gaat inwoners rechtstreeks benaderen hoe zij hun afval het beste kunnen aanbieden. Ook zorgt de gemeente dat de ondergrondse containers op orde zijn zodat inwoners hun vuilniszakken niet naast de containers achterlaten. Bovendien worden de plekken waar het vuil wordt aangeboden, schoongemaakt. Het college van b en w heeft 250.000 euro beschikbaar gesteld om het nieuwe beleid in de praktijk te brengen. 
 

reacties (10)

 • Waarnemer.

   

  Logistiek is er nog heel wat te evalueren wat betreft het ophalen grofvuil, restafval, plastiek en papierbakken!!. En de drempel om grofvuil aan te bieden is veel te omslachtig.( Kies 1t/m5 of via internet.)) "maar goed dit neemt niet weg dat er bepaalde burgers zijn die te pas en te on pas hun eigenstraatje niet meer weet te handhaven!!!!.

  reageer
 • pieter

   

  In Dronten wordt eens per week de zak met plasticafval hangend aan lantaarnpalen opgehaald , zodra de vuilnisauto is vertrokken hangen de eerste zakken al weer buiten ,die daar dus weer een week blijven hangen. En een BOA ???????????

  reageer
 • pieter

   

  Ze plaatsen het nog keurig bij een container,in de Amsterdamse Bijlmer gooide velen het zo van een flat naar beneden,dus we gaan vooruit !!!!!

  reageer
 • Henk

   

  Vier extra handhavers ! Wat doen die andere handhavers dan ? De gemeente Almere hoeft helemaal geen extra handhavers aan te nemen maar de handhavers die ze nu al in dienst hebben in te zetten om afvaldumping tegen te gaan. Maar ja, de huidige handhavers lopen liever door het centrum om bekeuringen uit te delen aan foutparkeerders en voor andere kleine overtredingen bekeuringen uit te schrijven. Want dat brengt geld op. Nederland begint steeds meer op een communistische staat te lijken. Steeds meer handhavers om de bevolking in de gaten te houden.

  reageer
 • BetrokkenAlmeerder

   

  Dan moeten die Boa's wel in het weekend werken. Meeste zooi wordt dan bij het ondergronds afvalsysteem (Blekerstraat) gedumpt. En dat kun je in het centrum toch waarnemen op de camerabeelden. Waarom worden die daarvoor niet gebruikt?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bah

   

  Lijkt de Wiitezeestraat wel inLelystad.

  reageer
 • Faerie

   

  Marc, ik heb hetzelfde gedaan in mijn wijk naar jouw voorbeeld, en helaas in mijn slechte wijk nog steeds veel dumping. Maar handhaven moeten ze niet alleen overdag doen. In deze wijk lopen serieus mensen snachts met hun eigen duobak (ja echt, verzin het niet) naar de OID om hem daar te legen, mensen lopen soms overdag, maar vaker in het donker hun huisvuilzakken in de OID te doen, terwijl ze zelf een duobak/plasticbak hebben. En aangezien de OID een capaciteit heeft van 4 bakken en eigenlijk al te klein is voor de flat waar hij voor bedoeld is, is ie zo vol. De gemeente leegt dat ding volgens mij bijna dagelijks, maar het zou zo niet moeten. Alleen mensen blijven aso, blijven Oost-Indisch doof. Aanspreken werkt niet of is zelfs gevaarlijk. Daarnaast wordt er te pas en te onpas grofvuil neergezet (als ze het al niet in elkaar proberen te proppen om in de OID te gooien). En je kan van de buitenkant niet zien of er wel of niet een afspraak voor is. Ik geloof niet zo in de pilots die aangekondigd zijn. Handhaven is een illusie, dus de boetes ook. Borden neerzetten met hoe het moet trekken de aso's zich echt niks van aan. En dit is dumpen in wijken, als hier meer toezicht op komt of boetes dan zal de dumping in het bos waarschijnlijk nog erger toenemen. Er zal toch nog creatiever gedacht moeten worden om de aso's de wind uit de zeilen te nemen.

  reageer
 • jammer

   

  dan moeten ze ook keer uitstappen en is goed kijken waar het vandaan komt. En het valt me ook op dat steeds meer groot afval bij de ondergrondse containers neer gegooid wordt hoe willen ze dat dan onderzoeken.

  reageer
 • Marc van Rooij

   

  Wij hebben duidelijke communicatie aangebracht op de ondergrondse vuilnis bakken, en sinds die tijd hebben we nooit meer problemen gehad. de gemeente en de betrokken raadsleden zijn hier van op de hoogte gesteld maar niemand heeft het overgenomen, start met een goede en duidelijk communicatie dat scheelt een hele hoop.

  reageer
 • robert

   

  Zouden ze ook eens in lelystad moeten doen. Voorbeeld bij eetcafe fullhouse naast het parkeerterrein of bij parkeerterrein van de ontmoetingskerk .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert