Onderzoek naar opsplitsen koophuizen

ALMERE
De gemeente Almere onderzoekt of het mogelijk is dat huiseigenaren hun huis opsplitsen in twee woningen. Dat kan een oplossing zijn voor wie te groot woont. Er loopt een proef in Waterwijk en Haven.

In de wijken wonen veel bewoners die er liever niet weg willen, maar geen geschikte gelijkvloerse woning kunnen vinden. Daaruit is het idee voortgekomen om een woning te splitsen. De huidige bewoner blijft na een verbouwing op de begane grond wonen. De bovenetages worden een aparte woning met een eigen opgang.

Haalbaarheidsonderzoek
Zes Almeerders hebben zich opgegeven voor een proefproject. Voor hen laat de gemeente de komende maanden een haalbaarheidsonderzoek doen. Daaruit moet blijken of het technisch mogelijk is om de woning op te splitsen en of de vergunningen geen probleem zijn. Ook wordt nagegaan of opsplitsen voor de eigenaar financieel haalbaar is. 

Eng
Karin Boermeester en Ans van den Bosch in de Waterwijk hebben zich aangemeld voor het proefproject. Zij hebben de ruimte niet meer nodig en willen hun huis op de begane grond verbouwen tot appartement. Toch vinden ze het ook een wel eng om onder hetzelfde dak ineens met anderen te moeten wonen. Komend voorjaar nemen beiden een besluit. 

reacties (7)

 • Arend Mink

   

  In de jaren negentig vond het omgekeerde plaats in Amsterdam Oost. Toen mijn schoonouders overleden waren werd de bovenwoning weer samengetrokken met de begane grond zodat er weer een gezin in kon wonen.

  reageer
 • Karin

   

  Het lijkt me een prima idee, maar de gemiddelde woning heeft een woonkamer, keuken en wc beneden... Je mag de tuin echt maar voor een deel bebouwen. Ik zie niet zo goed hoe dat eruit zou moeten zien.

  reageer
 • Anne

   

  Top idee, zou ik ook gelijk aan meedoen aan zo'n haalbaarheidsonderzoek.

  reageer
 • Faerie

   

  Thomas, er is geen gillend tekort aan jongerenwoningen. Er zijn er genoeg, maar daar zitten mensen in die niet door kunnen stromen naar groter, vanwege wachttijden of absurd hoge huren. De gemeente moet inzetten op goedkope (kleine) eengezinswoningen en ruimere appartementen, niet op nog meer kleine kippenhokken. Want ook jongeren willen op een gegeven moment doorstromen. Voor een aantal woningen zou dit idee best kunnen werken, het gebeurt immers in de rest van Nederland op zeer grote schaal. Maar waar is de wachtlijst het langst voor in Almere? Goedkope eengezinswoningen. Dus die moeten er snel bij komen.

  reageer
 • Carin

   

  De regels voor vergunningvrij uitbouwen zijn sinds november 2014 versoepeld. Dat biedt mogelijkheden. Kun je met de verkoop van je bovenwoning áchteraf de verbouwing op de boven - en benedenverdieping (uitbreiden met slaapkamer, badkamer) bekostigen? Moet je dan een kleine VVE oprichten? Wat zijn de gemiddelde kosten? Ik schat € 90.000. Is verhuren misschien gunstiger?Het biedt een oplossing als je een volwassen kind wil laten "inwonen" om zorg te bieden; nu heeft dat consequenties voor je AOW. Benieuwd! En ik zou het prima vinden, als woningbouwverenigingen woningen opkopen in vergrijzende wijken en die geschikt maken voor gelijkvloers wonen met een gesplitste bovenwoning. Mits de huren betaalbaar zijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Van Haven

   

  Lijkt me heerlijk om in je eigen huis te kunnen blijven wonen. Maar je huis moet wel groot genoeg zijn... t Idee vind ik positief !

  reageer
 • Ed

   

  Maar niemand houdt u tegen! Blijf vooral genieten van uw EIGEN huis, zónder bovenburen. En wat extra ruimte voor logés: dat is toch ook een positief idee?

 • Ed

   

  De meeste woningen zijn hier te klein voor. En als het qua afmeting zou kunnen, lijkt het me nog steeds een slecht plan. Mogen projectontwikkelaars dan in het vervolg ook naar hartelust woningen gaan opkopen en splitsen? Fijn voor de buren....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert