Deze winter nog geen herten in Hollandse Hout

LELYSTAD
Het Hollandse Hout bij Lelystad wordt deze winter niet opengesteld voor herten uit de Oostvaardersplassen. Drie jaar geleden kwam van staatssecretaris Sharon Dijksma de oproep om de dieren meer ruimte en beschutting te bieden door het Hollandse Hout beschikbaar te stellen. Vorig jaar werden de plannen door de gemeenteraad goedgekeurd, maar van openstelling is volgens Staatsbosbeheer nog lang geen sprake. Er moet nog heel veel gebeuren.

De markt bepaalt het tempo
Er wordt een slenk gemaakt, een waterpoel die door het hele bos loopt. Daarvoor zijn bomen gekapt en wordt nu zand en klei afgegraven. Het project wordt betaald van de opbrengst van de grondstoffen. De vraag naar zand bepaalt hierdoor het tempo van de werkzaamheden. Het kan dus nog jaren duren voordat alles af is.

Geen probleem voor herten
Voor de herten is dat volgens Staatsbosbeheer geen probleem. Het voedselaanbod bepaalt het aantal dieren. Volgens boswachter Bertwin Bergman is er genoeg ruimte. Er zijn ook voldoende randgebieden waar de herten beschutting kunnen zoeken, zoals het Kotterbos en het Oostvaardersveld.

Nauwelijks herten in Oostvaardersveld
Het Oostvaardersveld ligt tussen de Oostvaardersplassen en het Hollandse Hout in. Het is nu een jaar open, maar de herten laten zich er nog nauwelijks zien. Voordat het openstellen van het Hollandse Hout zin heeft, moeten de dieren eerst dat gebied ontdekken, stelt de boswachter.

reacties (15)

 • Antje Ha

   

  De boswachter zal wel op gesprek moeten want het lijkt mij niet de bedoeling in het openbaar zo leeg te lopen over projecten.

  reageer
 • bram

   

  Sorry Erica, maar Staatsbosbeheer is best wel open over de dieren in de Oostvaardersplassen. Check hier oeveel dieren er zitten en hoeveel dieren er worden afgeschoten om onnodig lijden te vookomen. https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/oostvaardersplassen-beheer/feiten-en-cijfers

  reageer
 • Frits1

   

  En u vindt het normaal dat er in die gemaakte "natuur" dieren worden afgeschoten om de stand te reguleren? Laat SBB eindelijk eens orde op zaken stellen en er een toegankelijk gebied van maken en een deel van de grote grazers definitief verwijderen zoals paarden en runderen, deze horen hier niet!

 • Heimwee

   

  Ik verlang weer naar de jaren tachtig toen Flevolandse biologische boeren hun koeien en paarden in de OVP lieten grazen. Er was er geen overbegrazing, de bomen werden niet kaalgevreten en de vogels floreerden. De dieren stonden 's winters op stal bij de boeren en gaven goede mest en het vlees was om van te smullen. Maar toen Staatsbosbeheer de dienst ging uitmaken moest het echt wild worden en daar plukken we nu de wrange vruchten van. Wat mij betreft gaan we terug naar de oude beheersvorm.

  reageer
 • Henkb

   

  Sorry Heimwee even een denkfoutje, de ,OVP werden pas in 1996 door SBB overgenomen, juist omdat Rijksdienst voor de flevopolder er vanaf wou.Toen was dit uniek beleid al ingezet. Konickpaarden en Heckrunderen begin 80e jaren en edelherten in 1992.

 • Jos

   

  De puinhoop wordt steeds grotere en ondertussen houdt de opdrachtgever van SBB, de provincie Flevoland, z'n mond. Gedeputeerde Adri Stuivenberg van de SP het wordt tijd dat je eens iets van je te laten horen. Dit vraagt om en maatschappelijk debat.

  reageer
 • frits

   

  De provincie is geen opdrachtgever van SBB. Staatsbosbeheer is een ZBO (zelfstandig bestuursorgaan) van het rijk. Klagen dus graag bij de staatssecretaris. Uiteraard kan de provincie/ gedeputeerde Stuivenberg wel een mening hebben. Helaas is deze gedeputeerde van het type "op de winkel passen".

 • Erica Hennekes

   

  Het openstellen van Oostvaardersveld/Hollandse Hout draagt niet bij aan het welzijn van "de herten", als ze het tunneltje al zouden gaan gebruiken, waar geregeld een trein overheen raast. In deze gebieden zou nog geen 5% van de herten toegelaten worden en dan gaat de poort weer dicht en de rest kan als vanouds creperen. De beelden van verzuipende herten in de TV uitzending van 2010 gaan gewoon elke winter weer door. Er is steeds meer geheimzinnigheid over de situatie in de OVP, gegevens van tellingen van de aantallen dieren worden niet naar buiten gebracht. Na het ontbinden van de Stakeholders commissie, zou door SBB een Maatschappelijke commissie ingesteld worden, gebeurt al jaren niet. Het jaarverslag geeft geen informatie meer over; gewichten afgeworpen stangen (werden steeds lichter), vruchtbaarheid/geboortepercentage, leeftijdsopbouw etc. Het hoofdstuk vegetatie is gekrompen tot een half A-4tje. Openstellen van aangrenzende bosgebieden is een vorm van bijvoeren in de winter, werkt niet want vorig jaar min. 1600 dode dieren (waarschijnlijk meer, want voorjaarstelling niet bekend) heeft alleen als gevolg dat die bosgebieden ook vernield worden en net zo'n troosteloze aanblik bieden als de OVP. Natuurgebied van wereldklasse? dacht het niet.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Allemaal aannames en duimzuigsels

 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Overigens vormen al die zandwagens een gevaar voor fietsers op de Torenvalkweg.

  reageer
 • frits

   

  Raar verhaal. De oproep van de staatssecrerais wordt dus genegeerd. De behoefte van de dieren ook. Het enige wat uit dit betoog over blijft is dat Staatsbosbeheer het Hollandse Hout gebruikt om winst te maken door de verkoop van zand en klei. tja, dat krijg je met die verzelfstandigde ZBO's. Van SBB snel weer een rijksdienst maken.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  "Het Oostvaardersveld ligt tussen de Oostvaardersplassen en het Hollandse Hout in. Het is nu een jaar open, maar de herten laten zich er nog nauwelijks zien. Voordat het openstellen van het Hollandse Hout zin heeft, moeten de dieren eerst dat gebied ontdekken volgens de boswachter" Gek hé als je eerst door een lang smal tunneltje moet om het Oostvaardersveld te bereiken!

  reageer
 • Inwoner

   

  Moet de gemeenteraad zich nu niet bedrogen voelen??

  reageer
 • Bas

   

  Meneer de boswachter, als u alleen fabeltjes te vertellen hebt, vertel dan niets.

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Bas, zelfde geldt ook voor jezelf

 • Ron

   

  Schande echt schande.

  reageer
 • Jan

   

  Prachtige ontwikkeling voor dit stuk bos! Los van het feit of er herten in komen te lopen.

  reageer
 • Jos

   

  Een prachtige ontwikkeling... Dat dachten we ook bij het Kotterbos aan de Almeerse kant. Het is bij de Oostvaardersplassen getrokken, er is voor miljoenen in geïnvesteerd om het aantrekkelijk te maken en nu is het door de vreterij van de edelherten een bomenkerkhof geworden. En tot overmaat van ramp wordt het ieder voorjaar afgesloten om honderden dieren te kunnen afgeslachten. En Staatsbosbeheer maar mooie verhalen vertellen.

 • Hans Keuper

   

  Hoor ik het de SBB-junior-ranger nou echt zeggen - "Het voedselaanbod wat er in het gebied is, bepaalt het aantal dieren, er is genoeg ruimte, dus nou goed." Dat verklaart mogelijk, waarom er in DierenVerdelgingsKamp De Oostvaardersplassen jaarlijks rond de 1600 dieren een kwaalvolle dood sterven. Voor het overige - een warrig betoog, dat iedere ecologische onderbouwing mist!

  reageer
 • Esveen

   

  Als het voor de herten geen probleem is waarom dan deze uitbreiding met flink veel geldsmijterij. Zijn we nu al die jaren voor de gek gehouden door de overheidsinstanties en een onwetende (misschien domme) gemeenteraad van Lelystad op dit gebied?

  reageer
 • Job

   

  Ietwat vreemde reactie. Jarenlang is er protest omdat de dieren in de Oostvaardersplassen niet bijgevoerd worden in de winter, nu krijgen ze meer leefruimte, is het ook weer niet goed.

 • De ingenieur

   

  Een raar betoog. Zo te horen regelt het zichzelf en had er niets aan het bos gedaan behoeven te worden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert