Aanvullende maatregelen rond vogelgriep

FLEVOLAND
Staatssecretaris Martijn van Dam neemt extra maatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Om het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken, geldt  per direct een aangescherpte bezoekersregeling. Zo mogen de stallen niet door buitenstaanders bezocht worden.

Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels er voor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met hun vogels. Ook heeft de staatssecretaris een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Verder geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord kunnen worden.

Nog geen zekerheid over griepvariant in Zeewolde
De maatregelen worden genomen omdat pluimveebedrijven in Hongarije, Duitsland en Oostenrijk besmet zijn geraakt met het vogelgriepvirus H5N8. Van Dam meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat de in Zeewolde aangetroffen vogels besmet zijn met de H5 vogelgriep. Het is nog onduidelijk om welk type van de griep het gaat. Dit moet nog verder onderzocht worden.

Volgens epidemioloog Arjan Stegeman kan het niet anders dan dat het om de dodelijke variant van de vogelgriep gaat.

reacties (3)

 • pieter

   

  Niemand heeft zijn lesje geleerd, zie de enorme aantallen (slacht) dieren die in dit kleine land worden gehouden !! zie de toename van het aantal koeien, ! nu verdient niemand meer wat.! Er zullen in de toekomst nog heel wat ziektes gaan uitbreken, minder dieren en meer mensen die stoppen met die waanzinnige vleesconsumptie.

  reageer
 • Tennis en natuur liefhebber

   

  Volkstuinvereniging Visarend ligt precies in vogeltrek gebied van Oostvaardersplassen. Dagelijks komen daar zwermen vogels die even neerstrijken, terwijl kippen daar buiten lopen......

  reageer
 • John

   

  De overheid lijkt haar lesje geleerd te hebben na het stilhouden van de Q-koorts en de slachtoffers die dat heeft gekost.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert