Windesheim wil af van prestatieafspraken met ministerie

ALMERE
Hogeschool Windesheim, die een vestiging in Almere heeft, wil af van de prestatieafspraken met het ministerie van Onderwijs. ‘Het dreigen met boetes is een belediging van onze docenten’, zegt collegevoorzitter Henk Hagoort.

Strafkorting
Vrijdag maakte minister Bussemaker bekend dat zes hbo-instellingen worden gekort omdat ze de prestatieafspraken niet volledig hebben gehaald. Deze scholen lopen hierdoor € 7 miljoen mis. De Aeres Hogeschool, met locaties in Almere en Dronten, wordt 100.000 euro gekort. 

Beloningssysteem
Het ministerie maakt sinds 2012 prestatieafspraken met universiteiten en hogescholen. Doel daarvan is de opleidingen niet alleen te belonen voor de hoeveelheid studenten die succesvol afstuderen, maar ook voor de kwaliteit die ze bieden. 

Windesheim heeft de in 2012 gemaakte prestatieafspraken over kwaliteit van het onderwijs en studierendement wel gehaald en genereert hierdoor juist extra inkomsten. Toch is Windesheim niet blij met de gemaakte afspraken en wil de hogeschool hier in de toekomst geen vervolg aan geven. ‘Als hogescholen werken we continu aan de kwaliteit van ons onderwijs, daar zijn geen afspraken met de minister voor nodig.'

Niet afrekenen op rendement
Volgens de collegevoorzitter zijn vraagstukken als studiesucces en de kwaliteit van het onderwijs veel te complex om algemene percentages aan te koppelen waarop je wordt afgerekend. ‘Als hogeschool hebben we te maken met een diverse instroom van studenten, willen we rekening houden met ieders talenten en beperkingen én hebben we een maatschappelijke opdracht om meer voor onze studenten te doen dan alleen het zo snel mogelijk leren van een vak. Dat alles botst met het vaststellen van een algemeen streefcijfer om het studierendement aan af te meten en daarop via boetes of bonussen afgerekend te worden.’

reacties (7)

 • Henkie

   

  Een beetje een aparte reactive van hr Hagoort. Afspraken maak je samen. Zo ook deze afspraak. Dan kun je als zeer duurbetaalde collegevoorzitter nu niet eenzijdig de afspraak opzeggen. Ja dat kan wel maar dan weet je zeker dat je geen extra geld kunt ontvangen. Jammer dat dhr Hagoort dit over de rug van zijn leraren aan het uitspelen is. Kortom wie heeft waar belang bij in deze kwestie?

  reageer
 • Alex

   

  Ik vraag mij af, of Kamerleden ook gekort worden ( beboet ) op hun onder de maat leverde wan prestaties, of wordt dat verhaald op de scholen e.ä.! Want ik durf met stelligheid te beweren dat geen van beide Dekker en Bussemaker de taken volbrengt die er op de scholen geleerd worden .... zet ze maar een week in een klas als leerling zonder enige uitzondering !

  reageer
 • Kareltje

   

  Keerzijde prestatiecontract: als het niet aan de school ligt, zal het wel aan de leerlingen liggen. Dus toelatingseisen worden straks opgeschroefd zodat alleen de beste leerlingen worden toegelaten en de middenmoters het maar verder moeten uitzoeken. Slechte ontwikkeling als je het mij vraagt.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Het is inderdaad een belediging naar het adres van de leraren. Maar dan wel eentje vanuit de collegevoorzitter! Iedere keer weer wordt het falen van een organisatie, waar toch echt dikbetaalde directieleden / managers en meer van dat soort, rondlopen, afgewenteld op het handelen van de mensen op de werkvloer. In dit geval de leerkrachten.

  reageer
 • Rinus

   

  Dus te hoge directiesalarissen en bonussen zijn ook van de baan?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

   

  Kwaliteit is wel het laatste woord om het onderwijs van de laatste 25 jaar te typeren. En dat komt van mensen die het doorlopen in die periode

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Ik vermoed meer dat ze dit jaar de afspraken net op het nippertje hebben gehaald en het bijl al zien hangen voor volgend jaar. Dus nu alvast maar inder een andere reden/smoes deze regeling afwijzen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert