Transport Museum vraagt steun voor plan

LELYSTAD
Ten noorden van het Zuigerplasbos in Lelystad moet er een nieuw museum komen: het Transport Museum. Een groep Lelystedelingen werkt al jaren aan een plan, dat ze dinsdagavond aan de gemeenteraad hebben gepresenteerd. Het museum vertelt de geschiedenis van ruim 6.000 jaar transport, van ossenkar tot stoommachine en van trein tot superbus. Het zou jaarlijks 300.000 bezoekers moeten trekken. De initiatiefnemers vragen geen geld van de gemeente, maar wel goedkeuring om met het plan door te gaan. 

Voorzichtig positieve reacties
Het museum heeft de officiële steun van de gemeenteraad van Lelystad nodig. Mogelijke investeerders hebben daarom gevraagd omdat de risico's voor hen daardoor kleiner lijken. De gemeenteraad heeft zich dinsdagavond na een presentatie voorzichtig positief uitgelaten over het plan. Wel leven er nog veel vragen en dus is de zo gewenste steun nog niet uitgesproken.

Waar moet het Transport Museum komen?
De stichting Transport Museum Lelystad heeft een kavel op het oog ten noorden van het Zuigerplasbos, direct naast het spoor. Zo kan er vanaf het rangeerterrein een aftakking worden gemaakt, waaraan ProRail zou willen meewerken. De locatie is volgens de initiatiefnemers goed bereikbaar. 

Wat is er te zien?
In het hoofdgebouw worden verschillende transportmiddelen tentoongesteld, waaronder een 6.000 jaar oude ossenkar, een reconstructie van een stoommachine, vrachtwagens, bussen en de Trans Europe Express- trein. De initiatiefnemers zijn al sinds 2005 bezig om deze trein naar Lelystad te krijgen. Hij staat nu in Amsterdam. Ook de Superbus van Wubbo Ockels moet een plekje krijgen. Er moet verder een werkloods komen, waar aan voertuigen kan worden gewerkt. Over het terrein is een monorail bedacht. Voor kinderen komt er een verkeerstuin.

Is 300.000 bezoekers niet te hoog ingeschat?
Dat zijn meer bezoekers dan het Luchtvaartthemapark Aviodrome en de Bataviawerf bij elkaar trekken. Toch zijn 300.000 bezoekers volgens de initiatiefnemers realistisch.
Onderzoeken zouden dit uitwijzen. De stichting verwijst naar het Spoorweg Museum in Utrecht, dat jaarlijks met alleen treinen rond de 400.000 bezoekers trekt. Het Transport Museum wil veel meer laten zien.

Wat kost het museum?
Het plan kost tussen de 10 en 20 miljoen euro. De stichting wil het financieren met crowdfunding, particulieren, banken en bedrijven. Bouwbedrijf Dura Vermeer en Sweco (de voormalige Grontmij) hebben zich al achter het plan geschaard.

reacties (12)

 • Flevoburger

   

  Vooralsnog geeft de organisatie aan zelf de financiering rond te breien. Het zou de ontwikkeling van Lelystad wel ten goede komen, ik vind het een goed initiatief.

  reageer
 • pieter

   

  Door al die historische (vervoer) versnippering in dit kleine land gaat alles heel moeizaam, zoiets als Speyer en Luzern dat is hier onhaalbaar,het blijft hier rommelen in de marge. Zelfs bij defensie is het onmogelijk om een groot soesterberg museum te organiseren,zie eens hoeveel aparte musea er bij defensie nog instant worden gehouden, ondanks dat er in Soesterberg ruimte te over is, maar ja de ene militair vindt zich superieur boven de andere !!!

  reageer
 • De Vries

   

  Goed plan. Ik hoop dat het er komt. Er staat nu veel erfgoed weg te rotten, de TEE in Amsterdam oa, omdat er geen plaats is in andere musea. Prachtige voorbeelden zijn er in Zwitserland Luzern, en Duitsland Speyer. Succes mensen!

  reageer
 • frits

   

  Leuk idee, en ik denk ook dat de bezoekersaantallen realistisch zijn. Wel heb ik mijn vraag bij de financiële haalbaarheid.

  reageer
 • Johan

   

  Mooi idee, maar niet realistisch!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hans

   

  10 á 20 miljoen euro! Ik ben toch erg benieuwd welk addertje er hier onder het gras zit! In de tijden van hard bezuinigen kan ik me haast niet voorstellen dat er bedrijven zijn die hier in willen investeren en het nog ook rendabel wordt! 300.000 bezoeker keer € 10,- per persoon. Betekent dat je de investering nooit zul terug verdienen ten opzichte van de onderhoudskosten en stookkosten. Ze kunnen dit geld beter investeren in de zorg- en onderwijssector.

  reageer
 • frits

   

  Waarom zou een particuliere investeerder investeren in zorg en onderwijs? Het gaat hier om investeerders die investeren in een soort attractiepark. Een investering van 10 tot 20 miljoen en de jaarlijkse exploitatiekosten kun je op zich wel terugverdienen met 3 miljoen aan bezoekersinkomsten per jaar. En voor echt museale stukken die onderhouden worden, beataan subsidieregelingen. Bovendien zijn de initiatiefnemers hobbyisten, en die zullen wel een (gratis) rol blijven vervullen, net als de vele vrijwilligers bij het Aviodrome.

 • Peter van der Wal

   

  Uitstekend idee voor hét infrastructurele centrum van Nederland: Lelystad! Tip: hou het op 'Transportmuseum'. Er is geen sprake van Transport (en) Museum.

  reageer
 • Havenaar

   

  Wat een fantastisch plan !! Ik hoop dat het er komt. Niet ver van Bataviastad. Uitbreiding vliegveld. Het zal Lelystad volgens geen windeieren leggen. Ik zeg doen !!

  reageer
 • anoniem

   

  Idee om samen te werken het MEC te Dronten? Goed plan, hoor.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Het ene na het andere museum valt om of dreigt om te vallen (NLE) en dan zo'n project realiseren. Onhaalbaar en onbetaalbaar

  reageer
 • Johan

   

  Socar?

  reageer
 • Atd

   

  Hahaha ja precies

 • Dennis

   

  Leuk initiatief, wel een hoop geld!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert