Staten worstelen met plan Nieuw Land

FLEVOLAND • Wo 23 november 2016 | 21:58 • Woensdag 23 november 2016 | 21:58
De meeste partijen in Provinciale Staten worstelen met het voorstel om tien miljoen euro te investeren in het Nieuw Land Erfgoedcentrum en toekomstig erfgoedpark Batavialand in Lelystad. Dat bleek woensdagavond in een commissievergadering.

Nieuw Land wordt gesplitst. Het archief gaat verder als Het Flevolands Archief voor de provincie, vier gemeenten en het waterschap. Het museum wordt onderdeel van Batavialand, samen met de Bataviawerf en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

De provincie betaalt het meeste geld en wil het archief en het museum steunen met bijna vijf miljoen aan subsidies en eenmalige bijdragen. Daarnaast koopt zij voor 5,3 miljoen euro de gebouwen en grond van Nieuw Land.

Businessplan
De PVV is als enige ronduit tegen. De partij verwijst naar een onderzoek van bureau Berenschot. Dat is kritisch over het businessplan van Batavialand en voorziet risico's na 2020. Ook de PvdA is bezorgd over het toekomstplan en wil een alternatief kunnen beoordelen. De SGP kan alleen akkoord gaan als de provincie het toezicht op de leiding van Batavialand verbetert.

GroenLinks, ChristenUnie, CDA, VVD en 50Plus zijn eveneens bezorgd over de risico's vanaf 2020. D66 en de SP staan achter het voorstel en vinden het de beste manier om de toekomst van Nieuw Land veilig te stellen.

De Cantine
Commissaris van de Koning Leen Verbeek maakte duidelijk dat de provincie niet van plan is om het gebouw van restaurant De Cantine te kopen. Enkele fracties in de Lelystadse gemeenteraad hadden dat dinsdag geopperd. Als onderdeel van de reorganisatie is afgesproken dat de gemeente het pand koopt, omdat de gemeente er in 2010 ook een lening voor heeft verstrekt. Volgens de raadsfracties is het beter als al het vastgoed van Nieuw Land onder dezelfde eigenaar (lees: de provincie) komt.

Volgens Verbeek is het niet te veel gevraagd dat de gemeente een bijdrage levert in de reorganisatie van Nieuw Land. Lelystad heeft immers baat bij de redding van het museum.

Provinciale Staten nemen op 7 december een definitief besluit.

[https://twitter.com/rschuur/status/801501590876258304]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel