Duikers vinden mogelijk eeuwenoude kist in Reigerplas

ZEEWOLDE • Wo 30 november 2016 | 6:13 • Woensdag 30 november 2016 | 6:13
Duikers van het duikteam Almere hebben in de Reigerplas in Zeewolde een kist gevonden die mogelijk uit 1726 stamt. De vrijwillige duikers brengen duiklocaties in de plas in kaart en kwamen de kist bij toeval tegen. Uiteindelijk bleek de vondst een stunt te zijn van de Staatsloterij.

18e eeuw
Het duikteam Almere heeft meegewerkt aan de stunt van de Staatsloterij en verspreidde beelden via sociale media. Op het slot leek volgens de duikers het jaartal 1726 te staan. Duiker Maarten Wiewel: "Ik ben natuurlijk geen archeoloog, dus we weten het niet zeker. Maar het jaartal is duidelijk zichtbaar, dat zie je ook op het filmpje." De duikers beweerden dat ze de kist niet omhoog konden halen, omdat hij te vast zat in het slib.

Is de kist daar veilig?
In het weekend werd opnieuw geprobeerd de kist boven water te krijgen. Bang dat iemand anders hen voor zou zijn, was Wiebel niet: "Ze mogen het natuurlijk best proberen, maar het is een gebied van 500 meter en het zicht is daar erg slecht. Wij kwamen de kist eigenlijk ook per toeval tegen", loog hij. 

De inhoud van de kist
Over de inhoud van de kist werd geheimzinnig gedaan. Het duikteam Almere besloot dat ze eerst toestemming moesten vragen aan de instanties of de kist mag worden opengemaakt. Dan zou ook moeten blijken hoe oud de kist is en waar die vandaan komt. 
Volgens de Staatsloterij zat er een goudstaaf ter waarde van 110.000 euro in de kist, die tijdens de trekking op 10 december kan worden gewonnen. Op deze manier wordt het 290-jarig jubileum van de Staatsloterij gevierd. 

Bekijk hier het filmpje van de duikers die de kist ontdekken:
[https://www.youtube.com/watch?v=UIuwsyqIObA]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel