Gemeente vraagt uitzondering voor bouwlening

ALMERE • Ma 5 december 2016 | 19:13 • Maandag 5 december 2016 | 19:13
Almere wil dat voor de stad een uitzondering wordt gemaakt op aangescherpte regels voor een starterslening. De eisen worden volgend jaar strenger, waardoor het succesvolle project 'Ik Bouw Betaalbaar in Almere' in gevaar komt. Het Almeerse college van burgemeester en wethouders heeft minister Blok van Wonen opgeroepen de IBBA-regeling te beschermen.

Zelf bouwen bij lager inkomen
'Ik Bouw Betaalbaar in Almere' moet mensen met een lager inkomen toch de mogelijkheid geven een eigen huis te bouwen. Dit heeft als voordeel dat sociale huurwoningen eerder vrij komen. Bovendien stimuleert de regeling het eigen woningbezit. Jaarlijks worden in Almere tussen de 80 en 100 woningen gebouwd met de IBBA-regeling.

Doodsteek
De eisen voor startersleningen in combinatie met de Nationale Hypotheekgarantie worden volgend jaar strenger. Dat heeft gevolgen voor de IBBA-regeling, waardoor 65 procent van de mensen die nu hun eigen huis bouwen met deze regeling dat niet meer kunnen. Wethouder Tjeerd Herrema denkt dat dit de doodsteek is van de IBBA-regeling. Hij pleit daarom bij minister Blok voor een aanpassing van de regels voor Almere.

Minister Blok schakelt experts in
Minister Stef Blok zegt in een eerste reactie dat hij de ruimte voor de IBBA-doelgroep niet nodeloos wil inperken. Hij kan niet zelf beslissen of er een uitzondering gemaakt kan worden voor Almere. Dat moeten volgens Blok experts onafhankelijk van de politiek beoordelen. Hij is wel een voorstander van de initiatieven in Almere en hij wil niet dat ze in gevaar komen.
[https://twitter.com/jaaplodders/status/805788753268764672]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel