Almere lukt het niet alle statushouders te huisvesten

ALMERE
Het is de Almeerse wethouder Tjeerd Herrema niet gelukt om alle statushouders in zijn stad te huisvesten. Het gaat om 157 mensen die nog wachten op een huis. Deze asielzoekers met een verblijfsstatus hebben recht op een woning nadat zij te horen hebben gekregen dat zij in Nederland mogen blijven. Van de ruim 680 mensen in 2016 zijn tot nu toe 530 statushouders wel gehuisvest. 

Toename urgente gevallen
In april zei Herrema dat alle statushouders eind 2016 een woning hebben. Dat is niet gelukt doordat de groep mensen die met voorrang een sociale huurwoning kan krijgen, is gegroeid. Hier vallen ook de statushouders onder. Dat betekent dat de beschikbare huizen over meer woningzoekenden moeten worden verdeeld.  

Volgend jaar probleem opgelost
De verwachting is dat 50 vergunninghouders nog dit jaar een huis krijgen. Volgens Herrema wordt de huisvesting van statushouders in 2017 een stuk makkelijker. Zo zouden er meer goedkope huizen beschikbaar komen. Bovendien is de verwachting dat er minder vluchtelingen naar Nederland komen dan dit jaar.Gemeente Lelystad is het wel gelukt
De gemeente Lelystad is het als eerste gemeente in Flevoland wel gelukt om dit jaar alle statushouders te huisvesten. In deze gemeente hebben 204 vergunninghouders een woning gekregen. De laatste zes krijgen binnenkort een huis aangeboden.

reacties (22)

 • stephan

   

  @Ed, ook ik vind de verhoging van de pensioenleeftijd vervelend en maak mij zorgen over de hoogte ervan als in over 15 jaar met pensioen mag. Ik ontken niet dat er groepen in de samenleving zijn die het financieel zwaar hebben. Vooral zij die net boven de minimale norm zitten. Maar om Nederland af te schilderen als een land dat erg ziek en verziekt is, is ook ver van de realiteit. De PVV is groot in stemmingmakerij.

  reageer
 • stephan

   

  @Ed: en maar klagen. Natuurlijk zijn bepaalde kosten gestegen en vergoedingen versobert. En natuurlijk heeft de een daar meer financiële last van dan de ander. Ook wij moeten meer betalen dus merk ik de maatregelen ook maar de meesten die zich gelukkig mogen prijzen dat zij een baan hebben zijn de crisis redelijk doorgekomen. Uitzonderingen daargelaten. En Nederland behoort nog steeds tot een van de welvarendste landen. Maar wij zijn ook koploper in klagen.

  reageer
 • Ed

   

  Kijk vooral niet verder dan uw eigen neus lang is. De zaken die ik genoemd heb zijn verifieerbare feiten waar veel mensen last van hebben. Mensen die dit durven te benoemen (afgezien van de vraag of ze er zelf last van hebben) wegzetten als klagers is goedkoop en wijst op een gebrek aan goede tegenargumenten. De kloof tussen arm en rijk in Nederland is een groeiend probleem waarmee ook u geconfronteerd gaat worden!

 • stephan

   

  Sommigen hier op dit forum halen de maatregelen van de afgelopen jaren van de regering er bij. De meeste mensen in dit land hebben in de afgelopen 8 jaar weinig last gehad van alle maatregelen. OK, het allemaal iets duurder geworden maar diegenen die gewoon hun baan konden behouden, en dat zijn veruit de meesten, hebben weinig van de crisis gemerkt. Wij in ieder geval niet. Ik heb er geen boterham minder om moeten eten. En is het erg om ipv 2 keer per jaar op vakantie te gaan dit maar 1 keer te doen?

  reageer
 • Ed

   

  Kijk even wat verder dan uw eigen situatie: afschaffen van de studiebeurs, stijgende zorgkosten, verhoging pensioenleeftijd, wachtlijsten voor jeugdzorg en inderdaad: wachtlijsten voor sociale huurwoningen. De groeiende kloof tussen arm en rijk. En daar zou bijna niemand iets van merken? De burger betaalt de crisis. Niet dat ik PVV zou stemmen overigens.

 • stephan

   

  Sommigen denken dat het na maart 2017 de zogenaamde poppenkast voorbij zal zijn. Ik zou zeggen: droom lekker verder. Oom de PVV moet een coalitie met 2 of zelfs 3 andere partijen vormen om de meerderheid in de 2e kamer te hebben. Daar zal dus veel water bij de PVV wijn geschonken moeten worden. Inde 1e kamer is er mogelijk ook geen meerderheid dus krijgen wij hetzelfde liedje als nu: de 1e kamer torpedeert de wetsvoorstellen om het kabinet te dwarsbomen.

  reageer
 • Hoe lang nog....

   

  Zit dit wethoudertje er nou nog???

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ed

   

  Gezien sommige reacties hier, is het hard nodig dat de overheid wat beter uitlegt hoe het hele systeem werkt. Zonder draagvlak onder de bevolking gaat het niet goed komen. En de draagkracht van de Nederlandse samenleving is niet grenzeloos.

  reageer
 • Almeerder

   

  Heb ik niet nodig, ik kijk wel op facebook voor hoe of het zit.

 • .\/\/.

   

  De draagkracht van de Nederlandse samenleving is in de afgelopen twintig jaar omgeslagen in 'onverdraagkracht'.

 • Rick

   

  Valt het de gemeenten nou niet op dat dhr Herrema wel erg vaak met blunders in het nieuws komt? Herrema als je je gezicht wil redden stap je op, mss gebeurt het dan wel eens goed in Almere.

  reageer
 • peter

   

  Wie heeft dat toch ooit bedacht gratis geld huis inrichting scholing zorg en ga zo maar door. Een kamer huren volstaat toch maar nee ze zijn zielig ja ja

  reageer
 • franka

   

  roeptoeter vrolijk verder... maar er klopt niets van wat je zegt. Geen gratis geld (of beter: net zo 'gratis' als voor iedereen met een bijstandsuitkering, dus ook dezelfde plichten), geen gratis huis (betalen gewoon huur), geen gratis inrichting (lening die wordt terugbetaald), geen gratis zorg (betalen zorgpremie). Stemmingmakerij.

 • frits

   

  dat heeft de partij voor de afbraak geregeld die zelfde partij waar herrema bij hoort

 • Greb

   

  Hoeveel niet statushouders staan ingeschreven voor een huis en wachten nog steeds?

  reageer
 • Hannes

   

  Almere werd opgebouwd gesteund door het Rijk, met velen fantasieën om Almere een status te geven.; Nu 40 jaar later is Almere uitgegroeid tot gemeente met zijn eigen karakter en continuïteit; Zelfs met inspiratie en fantasieën waar het niet allemaal zijn doel heeft bereikt!. Gemeenteraad blijf niet door zwalken om een project tot stand te brengen waar men totaal niet van weet of het zijn doel zal bereiken!. ( " De ene fundering is nu eenmaal sterker dan de andere fundering" )

  reageer
 • Dirk2

   

  Tja...Tjeerd en de PvdA. Het wordt nu toch wel pijnlijk duidelijk dat het tijd is voor verandering.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Discrimineert Herrema door statushouders voorrang te geven?

  reageer
 • Jan

   

  Het antwoord ja. Massaal invullen van aangiften lijkt mij een goed plan. Nederlander zijn is een ras, ja toch?, en dan worden Nederlanders in deze gediscrimineerd, weggezet als tweederangsburgers.

 • Emma

   

  Goh, Herrema houdt zich niet aan zijn afspraak... daar zijn we inmiddels aan gewend. Ik weet dat je er niet mee scoort, maar ik vind wel dat de politiek zich aan deze afspraak moet houden. Mensen die jarenlang van hot naar her gesleept zijn, vaak gezinnen met kinderen, hebben veel baat bij een plek voor zichzelf, dan pas kunnen ze hun leven opnieuw op gaan bouwen, dan pas kunnen ze integreren. De onzekerheid waarin velen nu verkeren is gekmakend, en dat bij mensen die al veel, voor ons onvoorstelbaars, hebben meegemaakt.

  reageer
 • jan

   

  Is geen enkel probleem hoor!!!!

  reageer
 • Pzaal

   

  Huisvest eerst maar eens de mensen die al jaaaaren op een wachtlijst staan. Ow wacht dat kan niet want ze zijn geen zielige geluks zoekers!!

  reageer
 • Jacob

   

  Even geduld. Na maart volgend jaar gaat er schoon schip gemaakt worden.

  reageer
 • Johnny

   

  als niet-azielzoeker wacht men 5-6 jaar... ik weet genug.

  reageer
 • 13xx

   

  Dan vraag je toch zelf asiel aan?

 • Den

   

  Dat je wir naar school gaat? In plaats van wachten kun je ook een baan zoeken en een huis kopen.

 • frits

   

  volgend jaar zouden , niks zouden volgend jaar is er ook een terkort aan woningen slaap rustig verder herrema

  reageer
 • Jan

   

  Waarom hebben die immigranten überhaupt een urgentieverklaring gekregen? Ze hebben toch een plek waar ze veilig zijn? Dak boven hun hoofd, eten, taallessen, een eigen jeugdzorg... En dat allemaal van de belastingcenten van mensen die al jaren op een wachtlijst staan. Knettergek zijn we in ons land dat we dit maar accepteren. Helaas is er maar één ding aan te doen. Stemmen op de juiste partij, en deze poppenkast is voorbij.

  reageer
 • Ron H

   

  Ik snap je niet ... hoezo hebben ze een dak etc. ? Zodra je statushouder bent moet je daar vertrekken. Daarnaast hebben ze nmm geen recht een aanbod te weigeren. In tegenstelling tot veel wachtlijstgangers die echt niet alles accepteren.

 • Jip

   

  Pffffff wat lukt Tjeerd wel?

  reageer
 • Nico

   

  Jarenlang tekort aan sociale huurwoningen. Zijn plots alle woningzoekenden voorzien? En wat maakt deze groep zo bijzonder dat het wel kan?

  reageer
 • .W.

   

  Roep de hulp in van de gemeente Lelystad. Die hebben bewezen dit kunstje wel te kunnen. Dus Tjeerd wees genereus en hevel deze statushouders over naar Lelystad.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert