Postuum Yad Vashem-onderscheiding voor echtpaar Ras

URK • Wo 14 december 2016 | 20:10 • Woensdag 14 december 2016 | 20:10
Het Urker echtpaar Albert en Klaasje Ras krijgt postuum de Yad Vashem-onderscheiding. Dat meldt de stichting Urk in Oorlogstijd. De Israëlische organisatie Yad Vashem herdenkt Joodse slachtoffers en redders van Joden tijdens de Holocaust. Albert en Klaasje Ras krijgen de onderscheiding omdat ze de Joodse Rachel Coltof-Tafelkruijer twee jaar onderdak boden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vrouw wist zo de Tweede Wereldoorlog te overleven.

Robert Hofman van de stichting Urk in Oorlogstijd heeft zich ingezet om de onderscheiding voor Albert en Klaasje Ras te krijgen. Een achternicht van Rachel, die naar Israël was geëmigreerd, had hem benaderd met de vraag dat te doen. 

Rachel Coltof-Tafelkruijer stierf in 1981 in Arnhem op 94-jarige leeftijd. Het echtpaar Ras is inmiddels ook overleden. De Yad Vashem-onderscheiding wordt doorgaans alleen gegeven aan nog levende redders van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Desondanks heeft de organisatie besloten Albert en Klaasje Ras postuum te eren. Waar en wanneer de plechtigheid plaatsvindt, is nog niet bekend.

Twee jaar geleden kregen Gerrit en Marretje Kramer uit Urk ook al postuum een Yad Vashem-onderscheiding. Het echtpaar Kramer liet Levi Cohen tijdens de oorlog onderduiken in hun bakkerij. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel