Urk hoopt dat provincie geld vindt voor buitendijkse haven

FLEVOLAND • Wo 14 december 2016 | 20:56 • Woensdag 14 december 2016 | 20:56
De gemeente Urk hoopt dat de provincie een potje vindt om de maritieme servicehaven Flevoport toch van de grond te krijgen. Op dit moment is er nog een tekort. Hoeveel dat is wil de provincie niet zeggen. De haven moet zo'n 40 miljoen euro kosten. 

Voor de gemeente Noordoostpolder, die ook 2,5 miljoen euro in het project wil stoppen, is een sluitende begroting een harde eis. Pas dan kan gestart worden met Flevoport. 

Kleinschalige overslag
Zowel Noordoostpolder als Urk wil dat de provincie, die het plan voor Flevoport maakt, ook een kleinschalige vorm van overslag mogelijk maakt. De gemeenten denken daarbij aan gebiedsgebonden producten, zoals aardappelen, uien en vis. De provincie wil daar niet aan, omdat er al een overslaghaven bij Lelystad wordt gerealiseerd.

De provincie gaat nu onderzoeken of de wensen van de gemeenten toch nog meegenomen kunnen worden in het plan. Verantwoordelijk gedeputeerde Appelman wilde woensdagavond niet toelichten of de provincie het financiële gat kan en wil dichten. 

Werkgelegenheid 
Volgens een onderzoek van bureau Ecorys zou de haven zo'n 400 fulltime banen opleveren. 
Het gaat dan voornamelijk om technisch opgeleid personeel. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel