Gemeente loopt 4 miljoen euro extra risico bij Floriade

ALMERE
Het risico dat de gemeente Almere loopt bij de Floriade valt vier miljoen euro hoger uit dan eerder gedacht, namelijk geen 7 maar 11 miljoen euro. Dat blijkt uit de zogenoemde 'stoplichtrapportage' die de gemeenteraad twee keer per jaar inzicht moet geven over de voortgang van de Wereldtuinbouwtentoonstelling, die in 2022 wordt gehouden in Almere. 

Door middel van een uitgebreide analyse is nagegaan hoeveel risico de gemeente kan lopen als bepaalde zaken bij de Floriade anders lopen dan verwacht. Het verhoogde risico zit voornamelijk in de programmaorganisatie die nog niet voldoende op orde is. Ook bestaan er nog onzekerheden rondom de bijdragen van partners, zoals de provincie en het Rijk. 

Na de kerstvakantie wil het college van burgemeester en wethouders met de raad in gesprek over de uitkomsten van het rapport.

reacties (40)

 • 1963wijsheid

   

  Ik mis overigens de daadkracht van de burgemeester in dit verhaal. Herrema vertrekt zometeen weer en Weerwind zit met de brokken. Waarom grijpt hij niet in?

  reageer
 • Hendrik Groen

   

  Zie mijn reactie op 22-12-2016 - 23:38:20 voor de daadkracht van de burgemeester en zijn secretaris.

 • Simpel en doeltreffend!

   

  Maak elke verantwoordelijke medewerker inclusief het college financieel verantwoordelijk voor dit megaglomane fiasco. Men zal dan ook voorzichtiger zijn om gemeenschapsgelden over de bank te smijten.

  reageer
 • Claartje

   

  Los dat de verliezen vele malen hoger oplopen dan die 4 miljoen, zou de kop eigenlijk moeten zijn dat de Almeerders extra risico lopen. Zij mogen hun portemonnee trekken. De gemeentelijke verantwoordelijken zijn straks met de noorderzon uit Almere vertrokken. Stoppen. nu!!!!

  reageer
 • STOP DE FLORIADE NU !!!!!!

   

  Het risico van 7 +4 mio verliezen is een grove onderschatting. Bij een betalend bezoekersaantal zoals in Venlo zijn de verliezen 32 - 40 miljoen te betalen door u allen en ten laste van oa de Zorg, Groenbeheer etc. Er rest dan ook een kaalgeslsgen gebied waar eens prachtige natuur en een prachtige camping en jachthaven was. Het Kasteel syndroom. Growing Green Cities noemt men dit bij pvda d66 vvd leefbaar en jawel GROEN LINKS.. vul de petities op internet in ! DOE WAT NA HET KLAGEN.

  reageer
 • H. Verbeek

   

  De personen die verantwoordelijk zijn voor het verlies laten opdraaien.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Cirefrin

   

  Hoe positief kan deze Floriade zijn. Politiek en burgers laaiend enthousiast. Het straalt er vanaf. Het wordt zo'n geweldige happening dat we nog jaren later hier plezier aan beleven. Ik sta te popelen en het betaalbare kaartje voor alle almeerders te kurnen kopen. Ok ff wakker worden. STOPPEN!NU HET NOG KAN!

  reageer
 • Albert

   

  Het is te hopen dat het rapport van AT Osborn wordt gerespecteerd en de zaak wordt afgeblazen.

  reageer
 • Hendrik Groen

   

  Deze stoplichtenrapportage eindigen Frank Weerwind en secretaris Wielinga met de woorden: "Wij hebben er veel vertrouwen in dat in 2022 een succesvol evenement kan plaatsvinden in Almere en dat nadien een bijzondere stadswijk kan worden gerealiseerd. Met de halfjaarlijkse stoplichtenreportage als nieuw sturingsinstrument kunnen wij u de komende jaren voortdurend in staat stellen zich een beeld te vormen over hoe die ontwikkeling verloopt". Men vergat erbij te zeggen dat men nog decennia lang elk jaar bij de Almeerder geld zal wegsnoepen om dit krankzinnige evenement te kunnen bekostigen.

  reageer
 • Dirk2

   

  Kansloos politiek speeltje. Als er zelfs twijfel is over de onvoorwaardelijke bijdrage van andere overheden dan hoef je van het groot bedrijfsleven niets te verwachten. STOP AUB DIRECT MET DIT POLITIEKE PRESTIGE PROJECT!

  reageer
 • Lexxie

   

  De arrogantie weer van de zittende elite bijna niemand in Almere wilde dit ! De zoveelste blunder en niet luisteren. In Maart als er gestemd kan worden wordt het begin om het zooitje weg te sturen

  reageer
 • Bas

   

  Nee dan te realiseren dat de gehele gemeenteraad van Almere nog altijd de dag vandaag vrolijk ja blijft knikken en alles blijkbaar goed vindt

  reageer
 • Hannes

   

  Laat het kwetsbare eiland zoals het is, en vergeet die woonwijk scenario waar het allemaal omdraait!!. Nogmaals ga een samenwerking aan om op het kasteel terrein een Floriade voor een halfjaar met vraag en aanbod teweeg te brengen met al zijn mogelijkheden daarna.

  reageer
 • Rene

   

  Het is toch werkelijk ongelooflijk dat dit maar door kan gaan.

  reageer
 • .W.

   

  Het risico is vele malen hoger en kan oplopen tot meer dan veertig miljoen euro. Er is geraamd dat er 2,4 toegangsbewijzen tegen een prijs van € 23 per kaartje verkocht gaan worden. Dit aantal gaat never nooit gehaald worden. En politiek Almere weet dit heel goed. Als maar de helft van deze kaartjes verkocht worden, en dat zou al een heel groot succes zijn, dan bedraagt het tekort 1,2 miljoen x € 23 = ruim € 26 miljoen. Maar er worden nog meer financiele risico's gelopen. En dat allemaal omdat de raad de PvdA bestuurders (eerst Mulder, daarna Herrema) dit prestigeproject moet gunnen. Mulder is al lang weg naar Groningen, Herrema verdwijnt na de raadsverkiezingen in 2018 weer naar Amsterdam. De bevolking van Almere blijft zitten met de Foriade ellende (lees € 40 miljoen verlies). En de raad zit erbij, kijkt toe, en doet er helemaal niets aan.

  reageer
 • Jury Roest

   

  Ja mensen, 'het kan in Almere' en 'Almere heeft het'. Politieke en zakelijke grootheidswaanzin want Almere zal kost wat kost de Floriade 2022 gaan houden. Nu heeft een onderzoeksrapport laten zien dat Almere 4 miljoen euro extra risico gaat lopen bij het organiseren van deze onzin waar we niet op zitten te wachten. Dit wordt de 'Fyra van Almere', begonnen met een begroting van enkele miljoenen, maar straks uitgelopen tot een project van honderden miljoenen. En als straks na afloop in 2022 blijkt dat alles nog meer verliezen heeft opgeleverd, dan zullen wij, de inwoners van Almere, deze blunders van het 'College van Burgemeester en Oplichters' moeten gaan betalen middels de belastingen. Wie stopt dit grootschalige wanbeleid?

  reageer
 • Willem dronten

   

  Ben ik blij dat ik niet in Almere woon het moet toch betaald worden

  reageer
 • Nog een Henk

   

  Dit was Door iedereen al voorzien en er komt nog veel meer bij.

  reageer
 • Almeerder

   

  Kappen met die geldverspilling (het geld kan veeeel beter besteeds worden aan andere, lees: nuttige, zaken)!! Vroeger zouden we de verantwoordelijke persoon t.z.t. met pek en veren door de stad jagen. Tegenwoordig is de zeemeeuwmanager weer vertrokken als het fiasco volledig duidelijk is geworden...

  reageer
 • Jond

   

  En daar blijft het niet bij! Toch, Tjeerd H.????

  reageer
 • KC

   

  Wil Almere een artikel 12 gemeente worden? Ga lekker zo door, dan zijn er zodirect alleen maar verliezers!

  reageer
 • michael

   

  ach 4 miljoen.. gewoon doorgaan met de Floriade en in 2023 gewoon de gemeente belastingen verhogen als er een te groot tekort is. De tijd is er om eens de schop in de grond te doen !!

  reageer
 • Henk

   

  En toch gaan we gewoon door. Zolang onze politieke vrienden niet verantwoordelijk worden gehouden voor dit drama gaan ze verder met verkwisten van gemeenschapsgeld.

  reageer
 • Havenaar55

   

  Is er iemand buiten de betrokkene die wel geloofd in de Floriade? Hoeveel bomen moeten er voor deze Tuinbouw tentoonstelling verwijderd worden? 5% hoogbouw tot 60meter! Nog meer leegstand in andere kantoorpanden! De bewoners betalen de rekening wel.

  reageer
 • Pzaal

   

  4Miljoen? Maak er maar 40 miljoen van. Ach ons idiote gemeente bestuur wil graag Almere kapot zien gaan hieraan.

  reageer
 • Bergerac

   

  Zoals gewoonlijk zal het tekort voor de floriade veel hoger liggen tegen de tijd dat de floriade afgelopen is. En wie gaat dat tekort betalen? Een ongelofelijk domme actie van deze gemeente.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Welke partijen zijn tegen de Floriade? Daar zal ik alleen op stemmen.

  reageer
 • jaja

   

  Ik zie dit ook zomaar in een miljardenproject eindigen. Zal deze verantwoordelijke wethouder er soms een patent op hebben

  reageer
 • almere

   

  stop de flopiade gaat nu al miljoenen kosten en de rekening word straks bij de inwoners neer gelegd dus kappe met die onzin flopiade

  reageer
 • Jan

   

  Mensen dit is geen nieuws dit is gewoon standaard. Alles wat door overheden ter hand word genomen valt altijd veel duurder uit. Hou er gewoon rekening mee dat het 50% duurder gaat uitvallen. We moeten ons er straks gewoon bij gaan neerleggen dat we een artikel 12 gemeente worden. Dat is helemaal niet erg dan vervallen al die flauwekul subsidies aan dat culturele geleuter ook. Beter is om er nu mee te stoppen, maar dan zitten we met een werkloze PvdA wethouder die geen brokken meer kan maken. Dat vindt de PvdA niet zo leuk die willen geld uitgeven heel veel geld.

  reageer
 • F. Burger

   

  Blijkbaar zijn ze in Almere vergeten dat de kandidaatstelling voor de Floriade in 2011 voortkwam uit een burgerinitiatief "Almere Vandaag". Dus toen de Floriade in 2012 werd toegewezen was iedereen blij, burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) voorop. De Floriade zou Almere op de kaart zetten en voor een economische impuls zorgen. Dus Jan dit is zo'n VVD initiatief, waar na de verkiezingen een PvdA wethouder mee opgezadeld is. Maar als de Floriade in 2022 afgelopen is (met grote waarschijnlijkheid met groot verlies, gezien de voorgaande edities van de Floriade) zullen de verantwoordelijke politici niet meer aanspreekbaar zijn voor het debacle en zullen de burgers (die uiteindelijk de initiatief nemers waren) van Almere hiervoor moeten opdraaien!

 • Flevoburger

   

  Tegen die tijd dat echt blijkt dat het een financiële ramp is zijn de bobo voorstanders al lang naar een andere graai snaai functie vertrokken.

  reageer
 • Peter

   

  Dat wordt na afloop van de Floriade op een houtje bijten voor de gemeente Almere

  reageer
 • klaas

   

  Almere wil altijd alles binnen halen; schaatstadion, formule 1, en floriade ga zo maar door en de gemeente is zo artikel 12 door wanbeleid en wie moet betalen ............... de burgers.

  reageer
 • frits

   

  He, wat een verrassing. Salamitactiek heet dat.

  reageer
 • Belastingbetaler

   

  STOP met dit gebeuren!!

  reageer
 • Het verleden heeft geleerd dat deze 4 met de factor van 10 moet worden vermenigvuldigd. Immers allemaal onzekerheden provincie en rijk. Men rekent zich rijk, zonder keiharde onderbouwing. Hoe dwaas kan men zijn.

  reageer
 • Jaanchi

   

  Dit alsmaar groter wordend risico was toch al lang bekend bij de dames en heren gemeenteraadsleden, tenminste als zij hadden opgelet.Zij laten zich toch gedetailleerd informeren door de wethouder? En toch laten zij het gebeuren dat Almere rond het Weerwater wordt gesloopt en er uitziet of er een orkaan heeft gewoed. En later maar huilen dat er geen weg terug meer is. Kunnen we de 2e kamerverkiezingen niet omruilen voor de gemeenteraadsverkiezingen?

  reageer
 • Bo

   

  Gemeente loopt risico niet... het moet ergens van betaald gaan worden.... inderdaad.. dat zullen u en ik zijn. En.... dit os pas het begin....

  reageer
 • Koos

   

  De spijker op z'n kop! Niet de gemeente draagt het risico, de inwoners van Almere dragen het risico! En díe zullen voor de tekorten opdraaien! En wanneer er wel winst wordt gemaakt vloeit die niet naar de inwoners terug maar vinden de bestuurders wel een andere megalomane bodemloze put!

 • johannes

   

  Dit klopt niet, het is veel en veel meer: Als er geen 2.2 miljoen maar bijvoorbeeld 1.8 miljoen bezoekers komen is er ca 400.000 x 50 euro tekort, dat is nog eens 8 MILJOEN + 11 MILJOEN = 19 MILJOEN. En dat kan nog veeeel meer worden.

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Het risico van de gemeente Almere is dus in een half jaar tijd met ruim 50 % toegenomen. Dat belooft nog wat voor de komende jaren t/m 2022. De vooruitziende blik van de h.h. gemeentelijke bestuurders van een half jaar geleden blijkt nu dus net zo troebel als hun beleid m.b.t. deze bodemloze put. Enige resultaat tot nu toe: schier eindeloze vergezichten vanaf de A6 t.h.v. Almere-haven a.g.v. de bomenkap.

  reageer
 • jos

   

  Onbeperkt told you so reacties onder dit artikel in 1 2 3... (En ze hebben nog gelijk ook)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert