Bob Friedländer stopt met fotograferen

ALMERE • Do 29 december 2016 | 16:42 • Donderdag 29 december 2016 | 16:42
De Almeerse fotograaf Bob Friedländer stopt na 53 jaar met fotograferen. Friedländer kan niet meer voldoende enthousiasme opbrengen om jaar in jaar uit hetzelfde type foto's te maken. Bovendien heeft hij niet meer de fysieke kracht om bij nacht en ontij met zijn camera op pad te gaan.

Bekende verschijning
Sinds 1980 werkt Friedländer in Almere en levert hij foto's aan verschillende kranten. Bij alle belangrijke gebeurtenissen in Almere stond hij, vaak met een trappetje, vooraan. Door zijn werk als fotograaf is Friedländer een bekende verschijning in de stad geworden. Hij kreeg verschillende onderscheidingen voor zijn werk en in 2015 kreeg hij een eigen tegel in de Walk of Fame van Almere.

[https://twitter.com/OmroepFlevoland/status/814518831922216961]

Kenmerkend voor de stijl van de Almeerder is dat hij, als de omstandigheden dat toelieten, zijn foto's regisseerde. Hij nam soms een bloemetje of taart voor de hoofdpersonen mee, zodat dat volgens eigen zeggen 'een leuk plaatje' opleverde. 

Altijd te laat
De laatste jaren liepen de inkomsten van de freelancer hard terug, omdat er steeds minder foto's werden afgenomen. "Iedereen heeft tegenwoordig een goede camera op zijn telefoon. Dus als er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd, ben ik altijd te laat. Voorbijgangers hebben dan allang foto's gemaakt en die zelfs gratis doorgestuurd naar verschillende media."

Friedländer zegt alle technische ontwikkelingen niet meer bij te kunnen benen. Zijn vrouw neemt het vastleggen van 112-meldingen over. "Het kan zijn dat als zij op de kleinkinderen past, ik toch nog af en toe toch nog met mijn camera op pad ga om een foto te maken", zegt de oud-fotograaf met een glimlach. 

We vroegen Bob om uit zijn archief de vijf meest bijzondere foto's te kiezen. In elke video vertelt hij het verhaal achter één van die foto's.


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel