Knuffelen met robotdino als therapie
Knuffelen met robotdino als therapie
Knuffelen met robotdino als therapie
Robotdino 'Pleo' moet zieke kinderen helpen
Onderzoek naar robot en zorg
Het ziekenhuis werkt mee aan een onderzoek van Hogeschool Windesheim in Almere. Die bekijkt hoe robotica in de zorg toe te passen is. Pleo wordt ook in ziekenhuizen in Amsterdam en Barcelona gebruikt. In anderhalf jaar heeft Pleo honderd kinderen getroost. De resultaten worden de komende weken uitgewerkt.
Resultaten positief
Volgens Marcel Heerink, lector robotica, zijn de eerste conclusies positief. De robot lijkt de kinderen echt te kunnen troosten en angst te verminderen. "Als een kind bijvoorbeeld bang is en de dino is dat ook, dan gaat het zieke kind de robot troosten. Het troost daarmee eigenlijk ook zichzelf en zo vermindert de stress."
Angst sneller weg
Ook pedagoge Wanda van Olm van het Flevoziekenhuis is positief. "We zien echt dat kinderen die hier langere tijd zijn of vaker terugkomen een band met Pleo krijgen en naar hem vragen. Ook helpt het mij om het eerste contact te leggen. Je wordt door een kind toch vaak gezien als een eng iemand die misschien wel pijn komt doen. Als ik met Pleo kom, is de angst sneller weg." De robot moet niet de echte aandacht vervangen, maar het praten makkelijker maken.
Hij is niet echt
De zieke kinderen weten wel dat Pleo niet echt is, maar zien hem volgens lector Heerink wel als een levend wezen. Het dier kun je allerlei dingen leren: lopen, kwispelen, knuffelen. Door hem aan te raken, krijg je hem in beweging. Doordat hij steeds nieuwe dingen kan leren blijft hij langer fascineren dan bijvoorbeeld een pop, zegt de onderzoeker. "Het wordt natuurlijk nooit een echt huisdier, maar dat is in deze setting ook helemaal de bedoeling niet. Die mogen natuurlijk in verband met hygiëne het ziekenhuis niet in en zijn daarnaast te onbetrouwbaar wat betreft het oproepen van de juiste emoties voor de kinderen."
Pleo blijft
Studenten van Windesheim Flevoland gaan de komende weken aan de slag met alle informatie. Pleo heeft zijn nut voor het Flevoziekenhuis in elk geval bewezen. Daar blijft hij ook na het onderzoek op de kinderafdeling.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Raad worstelt opnieuw met complex warmte- en koudenet: "Maagzuurremmers nodig"URK
URK •De gemeenteraad van Urk worstelt opnieuw met het complexe vraagstuk rondom een mogelijk warmte- en koudenet in het dorp. Dit terwijl wethouder Nathanaël Middelkoop nu vaart wil maken: "Als u dit jaar...
-
Voorlopig geen nieuwe stakingen streekvervoer, 'goede stappen in overleg'FLEVOLAND
FLEVOLAND •De geplande stakingen in het streekvervoer woensdag en donderdag gaan niet door. De vakbonden FNV en CNV zeggen dat er goede stappen zijn gezet in de gesprekken met de werkgevers in het streekvervoer...
-
Ziekenhuizen en vakbonden na lang onderhandelen eens over nieuwe caoFLEVOLAND
FLEVOLAND •De algemene ziekenhuizen en de vakbonden zijn het eens geworden over een nieuwe cao voor zo'n 200.000 werknemers. Daarmee is een geplande actie in april zoals in de ziekenhuizen in Almere, Lelystad, H...