Parfummakers zagen kerstboom op De Dam om

ALMERE • Di 10 januari 2017 | 7:50 • Dinsdag 10 januari 2017 | 7:50

Het Almeerse bedrijf Ruik heeft dinsdagmorgen in Amsterdam de kerstboom op de Dam omgehaald en in kleine stukjes gezaagd. De takken van de ruim 20 meter hoge Nordmannspar worden verwerkt tot parfum met de naam DEN.

Eau d'Enneboom


Het is de eerste keer dat de kerstboom in Amsterdam een andere eindbestemming dan de versnipperaar krijgt. RUIK heeft gekozen voor deze Duitse dennenboom omdat de spar niet is bespoten met pesticiden. Dit in tegenstelling tot de kerstbomen die mensen thuis hebben staan. Noëlle Dorenbos van RUIK is enthousiast over de enorme boom. "De geur van de naalden en van het hout is fantastisch!"

Hergebruik


Broer en zus Dorenbos van RUIK gaan niet alleen de sappen uit de boom gebruiken. Van de stam worden dopjes voor de parfumflesjes gemaakt en de naalden worden verwerkt tot papier voor de verpakking. Het is hoe RUIK werkt. "Wij maken alleen parfums van reststromen en we zagen dit als kans om in één keer heel veel parfum te kunnen maken", vertelt Noëlle.

Geur


Volgens de makers wordt het een fris groen geurtje. Bang dat de boom te lijden heeft gehad onder de uitlaatgassen in Amsterdam zijn ze niet. Boye: "De takken gaan in een grote ketel, dan wordt er gedistilleerd waarna je kan gaan scheiden. De olie komt er in stappen uit, je kunt er dus bijvoorbeeld voor kiezen om de eerste lading olie niet te gebruiken."

Vorig jaar maakte RUIK al eens een parfum van sinaasappelschillen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel