'Eénvijfde van je eten uit eigen stad'

ALMERE
Twintig procent van je maaltijd moet over een paar jaar geteeld zijn in je eigen stad. Dat is de inzet van dr. Henk Wolfert, Programme Manager Research, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) en ook verbonden aan de Wageningen Universiteit.

Hij is betrokken bij de zogenoemde Flevo Campus, die dinsdagmiddag in Almere wordt opgericht in het kader van de Floriade. De campus onderzoekt de komende jaren of stadslandbouw groter kan worden in Almere. Het kennis- en innovatiecentrum wil weten of de stad aan twintig procent van de eigen voedselbehoefte kan voorzien met producten die op Almeerse grond worden geproduceerd.

Volgens Wolfert kweken Nederlanders steeds meer voedsel in eigen moestuintjes. De Flevo Campus speelt in op deze ontwikkeling en wil bedrijven en bewoners stimuleren om samen te werken. De stad Almere is daar uitermate geschikt voor omdat er veel ruimte is voor groen, bijvoorbeeld in de wijk Oosterwold, waar de tuinen groter zijn dan de gemiddelde stadstuin.

Kanker
Een bijzonder onderdeel van Flevo Campus is onderzoek of tuinieren in zogenaamde 'Healing Gardens' kan helpen bij de genezing van kankerpatiënten. Daartoe wordt bij het Flevoziekenhuis een moestuin aangelegd en een proeftuin bij het Parkhuys in de Filmwijk. Bedoeling is dat kankerpatiënten samen tuinieren, oogsten, koken en eten. 

reacties (6)

 • Jos

   

  Luchtfietserij jammer genoeg. Bij de start van Almere werd er veel ruimte gereserveerd voor volkstuinen en stadslandbouw, maar sinds de jaren negentig wordt er bij nieuwe wijken geen ruimte meer ingericht voor volkstuinen (uitzondering het experiment Oosterwold) en de reserveringen voor stadslandbouw zijn of zullen worden bebouwd. Dat is de realiteit.

  reageer
 • Johan

   

  weer een leuk project voor de wethouder Peeters onderwijs, totale onnozelheid net zoals de jeugdfloriade. allemaal zaken die niets opleveren en een hoop geld kosten en ondertussen iedereen zand in de ogen strooit met wat echt nodig is voor de Floriade

  reageer
 • ahum

   

  Deze wethouder heeft net als Herrema behoorlijk wat vriendjes met een onderzoeks- en adviesburo. De Floriade is voor hen een bodemloze geldput waaruit ze miljoenen naar deze burootjes kunnen doorsluizen en via de achterdeur hun commissies kunnen ophalen. Die geldput gaan ze echt niet dempen hoor.... En ja deze aantijgingen zijn eenvoudig te bewijzen: kijk maar hoeveel onderzoeken vanuit hun portefeuille weggezet worden en naar welke bedrijven. Check dan meteen even welke bedrijven de onderzoeken voor hun verrichtten in andere gemeenten..... een 100% match.

 • koos

   

  plantjes tegen kanker? volgens mij is het de bedoeling dat patiënten met elkaar kunnen tuinieren en heeft de redactie het niet goed begrepen.

  reageer
 • Rogier de Groot

   

  Leuk project, maar in de praktijk niet werkbaar. De landbouwsector zelf kan dit soorten vele malen efficienter en beter doen, dan een paar particulieren met kleine tuintjes kunnen. Een hoge opbrengst per hectare is van levensbelang, omdat de wereldbevolking (nog) steeds groeit. Deze bevolking zal toch gevoed moeten worden en dat ga je met dit soort projecten en biologische landbouw echt niet redden.

  reageer
 • Thomas

   

  Healing Gardens? Was er weer ergens subsidie te slurpen, dat men zo'n nietszeggend onzinconcept heeft bedacht? Het lijkt me dat wanneer je kanker hebt, je betere dingen te doen hebt dan de hele dag in de grond wroeten. Om nog maar te zwijgen van de negatieve reacties die je krijgt als je zoiets voorstelt aan patiënten. Niet iedereen zit op gedwongen samenhorigheid te wachten. Loopt er al een procedure om de verstrekte subsidie terug te halen i.v.m. met geen behalen van resultaten?

  reageer
 • Ron H

   

  jeetje wat een hoop negativiteit in 1 reactie en ook zo enorm onderbouwd. ik denk dat dat voor een aantal patiënten heel zinvol kan zijn. en waar staat "de hele dag" ? (dat fantaseer je er maar even bij) Er lijkt me weinig mis met het plan. In ieder geval beter en goedkoper dan een huidig plan voor drijvende boerderij in de havens van Rotterdam (ja koeien op een drijvend ponton dus) Ook dat wordt gepromoot onder de kop steeds meer uit de stad zelf.

 • laat alle reacties zien
 • opa Rob

   

  Kan die naam niet gewoon in het Nederlands?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert