Iedere week een column uit Almere op Colombiaanse radio

ALMERE • Vr 13 januari 2017 | 11:52 • Vrijdag 13 januari 2017 | 11:52
De Colombiaan Luis Fidel Cabrera woont al zestien jaar in Almere en sinds vier jaar vertelt hij vanuit zijn huis een verhaal op de radio in zijn geboortestad Ipiales. 

Iedere week belt hij het lokale radiostation in de Colombiaanse plaats en leest hij zijn column voor. Cabrera kwam naar Nederland om milieu-biologie aan de Universiteit van Amsterdam te studeren. Hij ontmoette zijn vrouw en bleef hier wonen.

Niet alleen voor de rijken
Maar hij vindt het leuk om zijn oude dorpsgenoten te vertellen over Almere en hen daarmee misschien iets milieu bewuster te maken. "Iedereen, onze gouverneurs en burgemeesters, echt iedereen is heel trots op de biodiversiteit van Colombia. Maar zij doen er weinig mee.", vertelt Cabrera. Het is een thema waar alleen rijken en rijkere kinderen zich mee bezig houden. Hij wil iedereen bewuster maken, zoals dat in Almere ook gebeurt. 

Missie
Wekelijks luisteren er zo'n vijftienduizend inwoners van Ipiales naar zijn columns die vaak gaan over duurzaamheid. Cabrera vertelde hen al over de kerstbomenverzameling in Almere en de ruilboekenkasten die verspreid door de wijken staan. Deze week gaat zijn column over het veertig jarig bestaan van de stad. Het is zijn missie om Colombianen te laten horen dat je ook als stad kunt groeien met oog voor het water, wolken en het groen.

Weerwind
In zijn nieuwsjaarsspeech noemde burgemeester Franc Weerwind de Colombiaanse milieu-bioloog als een voorbeeld. Cabrera brengt Almere internationaal positief onder de aandacht. De Colombiaan vindt het bijzonder dat hij zo genoemd wordt door de burgemeester. "Dat is heel mooi, ik was er wel door verrast dat hij dit over mij zei." 

Poncho's
Ipiales ligt op de grens met Equador. De stad ligt op zeer grote hoogte en daarom is het in de avond en 's nachts heel koud. De poncho's die daar gedragen worden komen ook in Almere van pas. "Mijn vrouw en ik hebben er allebei een. Daarmee zitten we samen op de bank en kijken wij tv. Lekker warm. Wanneer ik de column vanuit mijn werkkamer doorbel, laat ik vaak de kachel uit. Dan doe ik de poncho aan. Een beter milieu begint bij jezelf is toch de uitspraak?"

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel