Gemeente moet opnieuw naar bezwaar liggelden kijken

ZEEWOLDE • Do 2 februari 2017 | 22:42 • Donderdag 2 februari 2017 | 22:42
De gemeente Zeewolde had niet zomaar kritiek van Jachthaven Wolderwijd naast zich neer mogen leggen over liggeldtarieven in de Aanloophaven. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

De gemeente Zeewolde heeft ligplaatsen in de Aanloophaven en rekent daarvoor €1,05 per meter. Dat is volgens Jachthaven Wolderwijd, die een paar honderd meter verderop ligt, onder de kostprijs. De jachthaven vindt daarom dat er sprake is van oneerlijke concurrentie en maakte bezwaar. Zeewolde wees het bezwaar af, waarop de jachthaven naar de rechter stapte. 

Onzorgvuldig
Omdat de exploitatie van de Aanloophaven niet onder de wet Markt en Overheid valt, staat het de gemeente vrij om relatief lage prijzen te rekenen. De gemeente zegt dat onder andere te doen omdat het haventje van groot belang is voor het toerisme in het dorp. Maar de rechter constateerde dat de gemeente die stelling niet met feiten kan onderbouwen. De gemeente moet nu met een nieuwe reactie komen op het bezwaar van de jachthaven. 

Vaker voor de rechter
Het is niet de eerste keer dat de gemeente en de jachthaven met elkaar in de clinch liggen over de liggelden. Dat gebeurde vorig jaar ook al. Toen spande de jachthaven een kort geding aan over de tarieven van drie binnendijkse haventjes. De rechter gaf de jachthaven toen geen gelijk. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel