Lange wachttijden voor rijbewijs en paspoort

ALMERE
Wie eindelijk zijn rijbewijs heeft gehaald, wil zo snel mogelijk het eerste blokje om zonder toezicht. In Almere moet de kersverse bestuurder daarvoor lang geduld hebben. De wachttijd voor het felbegeerde roze pasje is opgelopen tot maar liefst drie weken.

Net als in veel andere gemeenten staat er in Almere officieel één tot vijf dagen voor het ophalen van het rijbewijs. Door onderbezetting is dat op dit moment niet haalbaar. Ook het vernieuwen van paspoorten kunnen Almeerders beter niet uitstellen tot vlak voor de vakantie. De kans dat het paspoort dan niet op tijd klaar is, is groot.

Volgens de gemeente Almere is er op dit moment een piek in de vraag naar paspoorten en rijbewijzen. De gemeente adviseert daarom een paspoort ruim op tijd aan te vragen. Voor wat betreft het rijbewijs is het devies 'blijven proberen'. Vaak komen mensen niet opdagen, waardoor er tussentijds een plekje kan vrijkomen.


reacties (29)

 • oudvisser

   

  jammer dat jij de humor er niet van in ziet

  reageer
 • Faerie

   

  oudvisser, dit is niet Herrema zijn portefeuille, Frank: Eens! Sowieso blij om veel reacties te zien die niet de schuld (alleen) bij de gemeente leggen en ook de zere vinger leggen op wat mensen zelf verkeerd aanpakken. Wat ik wel denk dat de gemeente inmiddels kan doen is inderdaad personeel vragen over te werken om de achterstand in te halen. Dat is een redelijkerwijs mogelijke oplossing voor die momenten dat het drukker is. Natuurlijk kost dat extra aan personeel, maar hier hoort zo'n afdeling een buffer voor te hebben ondertussen met de opgedane ervaring.

  reageer
 • oudvisser

   

  een trucje van Herrema?

  reageer
 • Frank

   

  Toch fijn dat de gemeente je herinnering stuurt. Ik kijk nooit op mijn rijbewijs. Heb dus ook geen idee wanneer hij verloopt. Zeker niet nu dat ding 10 jaar geldig is. Chapeau voor de gemeente dus. Wel even zelf de verantwoordelijkheid nemen om een afspraak te maken en te verlengen. Gemeente hoeft niet alles voor je te regelen toch?

  reageer
 • Marijke

   

  Ik hoef ook geen brief hoor, vind het zelfs geld verspilling !! Gaat mij erom dat ze ver van te voren een brief sturen terwijl je pas een maand van te voren een afspraak kan maken. Meeste mensen zijn doe hele brief dan allang vergeten 😛

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Qwerty

   

  Je kunt natuurlijk ook zelf opletten. Waarom zou een gemeente dat voor je moeten doen?

  reageer
 • Wout

   

  Nav dit bericht de site van de gemeente gecheckt. Had gelijk vanmorgen afspraak, werd vlgs schema geholpen en kan volgende week rijbewijs ophalen. Viel dus wel mee.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Voor de gemeente moet het een peulenschil zijn om te berekenen hoeveel aanvragen er gaan komen; men kent immers de datum waarop ID/Paspoort/Rijbewijs gaan verlopen. Die pieken en dalen zijn dus uitermate voorspelbaar. Dat er vervolgens door onvoorziene omstandigheden - ziekte en dergelijke - een knelpunt ontstaat kan altijd gebeuren natuurlijk. Maar laten we eerlijk zijn...met deze berichtgeving erbij moet het voor de burger toch mogelijk zijn om in te schatten hoeveel tijd vantevoren je een afspraak moet plannen. Of wordt het nu te moeilijk?

  reageer
 • Marijke

   

  Gemeente Almere kan maar een maand van te voren een afspraak inplannen...belachelijk toch ! Krijg wel al begin januari een brief dat mijn ID 29 maart verloopt.

  reageer
 • Almeerse

   

  Wat een negativiteit! Dat het geen ideale situatie is, is duidelijk. Maar mede Almeerders, shit happens! Soms gebeuren er onvoorziene zaken. Overmacht. Ik ben zelf verantwoordelijk voor het in de gaten houden wanneer mijn ID-bewijs of rijbewijs verloopt. Dan kun ik ruimschoots van te voren een afspraak plannen! En als de gang van zaken in Almere je niet bevalt. Zoek een plek waar je wel positiever van wordt! Lukt/kan het niet? Denk CONSTRUCTIEF mee om je leefomgeving te verbeteren. Kom achter je telefoon of iPad en DOE er iets aan. Participatie. En eerlijk is eerlijk, je hoeft niet overal mee eens te zijn. Heb moed om te veranderen wat je kunt veranderen. En vrede om te accepteren wat je niet kunt veranderen. En gun ik iedereen de wijsheid om het verschil te kunnen zien. Ik wens iedereen een fijn weekend! Smile!

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Het lijkt wel of er meer personeel achter de balie is, dan dat er bewoners voor staan. Alles volledig geautomatiseerd, maar nog steeds erg inefficiënt. Waarom is dat toch altijd bij overheden?

  reageer
 • robbie

   

  Het is inderdaad vervelend. Maar door al dat geklaag en agressieve gedrag aan de balie duurt dat alleen maar langer. Meer mensen op burgerzaken is duurder en als de belasting omhoog gaat voor meer service en bezetting dan is de wereld ook te klein. En zitten er teveel mensen in een rustige tijd dan is het weer zonde van de overheidsgeld en begint weer iedereen commentaar te leveren. Het is toch nooit goed!! Bovendien worden rijbewijzen worden niet alleen in Almere aangevraagd bij dezelfde leverancier. Dus is het niet alleen maar de schuld van Almere. Ik heb mijn nieuwe rijbewijs 2 weken geleden na 6 werkdagen verwerktijd gekregen. Goed en netjes geholpen!

  reageer
 • Frank

   

  Dat is nogal een beschuldiging die u hier deponeert. Als dat inderdaad zo is, dan is het diefstal en moet u aangifte doen. Maar ik denk dat er iets anders aan de hand is. Gemeente zal niet zomaar uw ID en rijbewijs stelen. Dit zal eerder door de (niet zo eerlijke) vinder gedaan zijn vermoed ik.

  reageer
 • Claartje

   

  Wat kan deze gemeente wel goed doen? Wat een onbenullen. Zoals hieronder al wordt gezegd, zou je er in het bedrijfsleven niet mee wegkomen. Deze gemeente vergeet dat men in dienst is van de burger, en niet omgekeerd. Helaas kunnen de burgers deze ambtenaren geen reprimande of correctie geven, daarom komt men er iedere keer mee weg.

  reageer
 • R.H

   

  Toppunt van luiheid

  reageer
 • .\/\/.

   

  Gewoon even opletten wanneer je rijbewijs verloopt, en even rekening mee houden. En weer door.

  reageer
 • Kees

   

  3 weken wachten. Wat een hel. Waar moet het heen met deze wereld. Ik stel voor dat we gaan emigreren naar een alnd waar het beter is geregeld. We gaan naar.......uuuuuh.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Hier heeft de gemeenteraad dus echt he-le-maal niets mee van doen.

  reageer
 • Hans K

   

  Die 3 weken wachten is een probleem van de gemeente. In feite zijn 3 tot 4 werkdagen normaal voor aanmaken rijbewijs in NL. Dus na een 7 dagen kun je prima gaan rijden, ook zonder rijbewijs op zak. Dat de gemeente er dan nog 14 dagen over doet is hun probleem. Veel rij-plezier en veilige kilometers!

  reageer
 • Serge

   

  Moeten wij eens flikken in het bedrijfsleven, zo onder de maat presteren en de boel verzaken.

  reageer
 • siemon

   

  Mooi is dat; als je je werk gewoon kan doorschuiven en tegen de klant kan zeggen' Pech gehad" . een bedrijf gaat failliet, een overheidsinstelling , doet het gewoon. Wij denken niet aan de burger, maar uitsluitend aan ons zelf. Een mooi gemeente motto.

  reageer
 • Jan D.

   

  Deze piek kon de gemeente makkelijk aan zien komen. Vier jaar geleden moesten alle kinderen die op het paspoort van de ouders stonden een eigen paspoort krijgen. Ook toen ontstonden er zeer lange wachttijden. Nu moeten al deze paspoorten verlengd worden. Helaas springt de gemeente Almere niet in op deze voor hun reeds bekende piek.

  reageer
 • Qwerty

   

  Briljant! Dat ze dat zelf niet bedacht hebben...

  reageer
 • Mada

   

  Ja ook ik ben geconfronteerd met de lange afspraaktijd. Op 2 februari een afspraak gemaakt, rijbewijs verloopt 3 maart, pas op 27 februari terecht kunnen. Normaal 5 dagen voordat je het op kunt halen en nu....? Sorry mijnheer u mag niet meer in de auto rijden, sorry het is een beetje druk bij burgerzaken en we hebben een beetje onderbezetting. En wat bedoelen ze met blijven proberen. Iemand die niet op komt dagen is pas 10 minuten van tevoren bekend, 10 minuten voor je afspraak kun je je melden met je bsn nummer. Hoe snel kun je die plek dan innemen? Mijn vrouw haar rijbewijs verloopt pas in juni. Meteen ook maar een afspraak gemaakt voor het vernieuwen van haar rijbewijs. Is er tenminste iemand die een geldig rijbewijs heeft vanaf 3 maart tot afgifte van mijn nieuwe rijbewijs. Ik hou niet van de kreet " alles kan in Almere", we zijn nou eenmaal een grote stad aan het worden. Maar ik roep het nu toch " alles kan in Almere" behalve ervoor zorgen dat de zaken in het meest belangrijke gebouw, het stadhuis, op orde zijn. En dit betreft niet alleen burgerzaken. Er zijn veel meer afdelingen waar de onderbezetting tot hoge ziektecijfers leiden. Chapeau Almere. En wat die twee weken even overwerken betreft. Dan zijn die 4 mensen die niet in de ziektewet zitten ook overwerkt.

  reageer
 • Fritz

   

  Ik heb even op de website van Gem Almere gekeken. Voor een paspoort zijn er alleen al op 13 feb al 33 nog 33 vrije plekken voor een afspraak, duurt ongeveer 8 minuten. Voor een rijbewijs kun je vanaf 16 februari terecht, duurt ongeveer 7 minuten. Dat is beide binnen 5 werkdagen. De afhandeling daarna duurt dus veel te lang, maar bij een spoedaanvraag(tegen extra betaling) kun je het binnen 2 dagen ophalen. Zou de Gemeente willen aansturen op meer spoedaanvragen om daarmee de gemeentekas te spekken?

  reageer
 • Cor Toorenburg

   

  De gemeente Almere heeft nog steeds niet geleerd dat het stadhuis voor d burgers is en niet andersom. Service bereidheid is nul. Als je je portemonnee verliest en die wordt als verloren voorwerpen naar de gemeente gebracht, halen ze je id en rijbewijs er uit en kun je nieuwe aanvragen. Juist weer 100 euro uit je zak geklopt. Een rotzooi is het op het stadhuis.

  reageer
 • insider?

   

  Wachttijd is gewoon onacceptabel;beetje manager (re)organiseert dit per omgaande;blijkbaar is zij/hij niet aanwezig. Escaleren in de politieke lijn dan maar .

  reageer
 • Alex k

   

  Wat een sof. De gemeenteraad slaapt en net hen de bestuurders etc

  reageer
 • Vroeger

   

  Misschien 2 weekjes overwerken?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert