Fabriek maakt groen gas voor 2500 huishoudens

ALMERE
Het gas waarop we koken en ons huis verwarmen, hoeft niet van diep onder de grond te komen. Bij Almere Buiten staat sinds kort een installatie die gas uit organisch materiaal haalt. De fabriek heeft de afgelopen tijd proefgedraaid en komt deze week volledig in bedrijf.

Directeur Frank de Bruijn spreekt van een grote milieuwinst 'omdat het gas uit biomassa komt en niet als fossiel gas in Slochteren wordt opgepompt.'

Vergistingsinstallatie
Centraal in de fabriek is een vergistingsinstallatie, die de biomassa in gas omzet. Het eindproduct wordt ter plaatse in het aardgasnet gepompt. De fabriek kan per jaar 3,7 miljoen kubieke meter organisch materiaal in gas omzetten. Daarmee kunnen 2.500 huishoudens duurzaam worden verwarmd.

Bietenpunten
Groen Gas Almere, zoals de fabriek heet, verwerkt onder meer bermgras en mest. Ook bietenpunten die in de suikerfabrieken overblijven, worden in gas omgezet. "Allemaal spullen die niet meer gebruikt worden maar die voor ons een meerwaarde hebben", zegt De Bruijn.

Dankzij het groene gas dat wordt geproduceerd, komt volgens het bedrijf jaarlijks 12.000 ton minder CO2 in de atmosfeer.

reacties (4)

 • J.J. Vinju

   

  Wat gebeurt er met het restafva ?l. Er blijft tenslotte een residu over.

  reageer
 • geur

   

  Is dit gas "met een luchtje" ?

  reageer
 • Harpic

   

  Nee gewoon methaan

 • Koos

   

  Minder CO2 uit fossiele bronnen, ja. Niet sec minder CO2.

  reageer
 • Boels

   

  Zo is het maar net! We worden weer groen gepiepeld, want wat gebeurde er vroeger met die biomassa? De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen heeft al zo'n 3 jaar geleden de verbranding en vergisting van biomassa afgeraden omdat het rendement in feite 0,0 is. Biomassa moet je als grondveredeling zien, dus laten liggen of weer verspreiden over het land.

 • Jan

   

  Hoeveel brandstof moet er worden verstookt om de producten bij de fabriek te krijgen, daar kun je al heel veel woningen mee verwarmen het is allemaal lang geen winst.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het mooiste zou zijn als dat vervoer ook op biogas zou rijden.

 • 13xx

   

  Dat geldt toch ook voor de echte fossiele brandstoffen: daarvoor wordt er ook brandstof verstookt om kolen, olie of gas naar de betreffende centrales te brengen.

 • Stevie

   

  Dat klopt Jan, maar ook minder verlies..

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert