Veel aanmeldingen voor De Nieuwe Molenaars

ZEEWOLDE • Di 21 februari 2017 | 22:04 • Dinsdag 21 februari 2017 | 22:04
Tientallen inwoners van Zeewolde en Almere hebben zich dinsdagavond opgegeven om een stukje van één windmolen te kopen. Deze investering geeft ze in de toekomst het recht om mee te praten over het nieuwe Windpark Zeewolde. 

In de Open Haven werd 'De Nieuwe Molenaars' opgericht, een burgercoöperatie van Windpark Zeewolde. De leden van de coöperatie worden aandeelhouder in het windpark dat in Zuidelijk Flevoland gebouwd gaat worden. De huidige 220 windmolens in het gebied zullen in de komende vijf jaar verdwijnen om plaats te maken voor 93 grotere en moderne turbines. Iedereen die zich nu inkoopt, kan straks ook van de opbrengst van het nieuwe park profiteren. 

Uiteenlopende redenen
Geïnteresseerden die dinsdag afkwamen op de voorlichtingsavond hebben verschillende redenen om lid te worden van de nieuwe coöperatie. Ze werken mee aan duurzame projecten in hun buurt, vinden schone energie belangrijk of willen geld verdienen door rendement te krijgen op wat de molens gaan opleveren. Voor dat laatste moeten de leden dan wel ook zelf geld inleggen.

Wethouder Gerben Dijksterhuis uit Zeewolde was de eerste die zich aanmeldde als 'Nieuwe Molenaar.' Het is de bedoeling dat er uiteindelijk zo'n 1000 deelnemers gevonden worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Zaagmolen

    Wo 22 februari 2017 Woensdag 22 februari 2017

  Er zijn genoeg coöperaties over de kop gegaan door belangenverstrengeling. Stroom zie je niet, maar je voelt het wel!

  reageer
 • rustig aan

    Wo 22 februari 2017 Woensdag 22 februari 2017

  is nog lang niet zeker dat het doorgaat, Er zijn minder dan 75% van de turbines door de eigenaren ervan aangeboden in het plan. Er is 100% vereist wil het plan door gaan. Maar dat zal ongetwijfeld door de wethouder op deze avond zijn medegedeeld of.....

  reageer
 • Henk Daalder Pak de Wind

    Wo 22 februari 2017 Woensdag 22 februari 2017

  De gemeente helpt hier windpark huisjesmelkers aan SDE subsidie. Maar deze windmolens kunnen zonder subsidie, als huishoudens direct eigenaar worden. De windpark huisjesmelkers van de nieuwe molenaars gunnen de omgeving 0,05 cent per kWh Huishoudens die een eigen kavel koop-windpark kopen, hebben een voordeel van 3 cent per kWh http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2016/12/nwea-leden-verkoop-die-windpark-plannen-aan-consumenten/

  reageer
 • Thomas

    Wo 22 februari 2017 Woensdag 22 februari 2017

  Windmolens draaien niet op wind, maar op subsidies. Rendabel zijn ze geen van allen, maar de belastingbetaler schuift wel weer.

  reageer
 • Willem

    Wo 22 februari 2017 Woensdag 22 februari 2017

  Belangenverstrengeling ?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees d.

    Wo 22 februari 2017 Woensdag 22 februari 2017

  Nog grotere windmolens? Onderzocht is dat alleen windmolens met een ashoogte van tweehonderd meter rendabel zijn. En de provincie geeft geen toestemming voor de bouw van die dingen. De provincie is nu laagvlieggebied van de Koninklijke Luchtmacht en verder zal in de toekomst zeker rekening gehouden moeten worden met het vliegverkeer van Lelystad Airport.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert